Rottens flyvende fjender: Overvejer ugler i mosen mod rotteplage

Ugler kan muligvis være en del af svaret på, hvordan antallet af rotter kan holdes nede. Foto: Michael Bager

Rottens flyvende fjender: Overvejer ugler i mosen mod rotteplage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

By- og Kulturforvaltningen i Odense vil se på erfaringer fra andre byer, der har opsat uglekasser for at holde rottebestanden nede.

450.000 kroner er rigtig mange skattekroner at bruge på at bekæmpe rotter.

Sådan har reaktionen lydt fra flere læsere i de seneste dage, efter Fyens Stiftstidende har beskrevet Odense Kommunes indsats imod rotteplagen i Munke Mose. En indsats der bl.a. har omfattet tre dages intens rottejagt med seks luftgeværbevæbnede jægere i parken og efterfølgende opstilling af både giftfælder og elektroniske fælder.

Præcis samme opfattelse - at 450.000 kroner er rigtig mange penge for at slippe af med indtil videre i omegnen af 100 rotter - har Hanne Pedersen, parkforvalter i By- og Kulturforvaltningen.

Derfor har By- og Kulturforvaltningen også overvejet, hvad der fremover kan gøres, og en af mulighederne kan - præcis som en læser har foreslået - være at opsætte uglekasser, siger Hanne Pedersen. Det gør bl.a. også Nyborg Kommune.

- Det kan ikke stå alene at sætte uglekasser op, men det kan godt være, at det, efter vi er kommet godt i bund med problemet via den indsats, vi gør nu, kan være med til at holde problemet nede, siger hun og tilføjer:

- Jeg tænker, vi skal prøve at sætte kasser op til ugler eller tårnfalk eller hvad, der nu giver bedst mening. Det er i hvert faldt noget, vi er ved at undersøge.

Rottekonsulent: Ugler er interessante

Det er ikke kun Nyborg, der har planer om at opsætte uglekasser i et forsøg på at holde rottebestanden under kontrol.

Jyske byer som Skanderborg og Kolding er også på vej med forsøg, og spørger man Miljøstyrelsens rottekonsulent John Ejvind Hansen, vil det helt sikkert have en effekt.

- Ugler er et interessant tiltag, da uglerne er nataktive og kan true rotterne, når de er ude af skjul, siger han og tilføjer:

- Om ugler vil kunne udrydde hele bestande, har vi stadig til gode at få bekræftet, men de vil helt sikkert kunne være med til at begrænse en bestands størrelse.

Derudover opfordrer han til at have fokus på forebyggelse, hvis Odense ikke igen skal stå med en stor regning til bekæmpelse af rotter.

- Forebyggelse er helt afgørende for, at man holde rotterne væk. Rotter skal have adgang til vand, føde, tørre redepladser og skjul, før en bestand kan etablere sig. Fjerner man et af de elementer, så fjerner man også grundlaget for, at rotterne kan etablere sig, forklarer John Ejvind Hansen.

- Vand og tørre redepladser/skjul, kan man ikke gøre så meget ved i Munke Mose. Så her skal den primære forebyggelsesindsats rettes mod at fjerne rotternes adgang til foder. Det kan fx ske ved at sørge for, at alle affaldsstativer er rottesikrede, så rotterne ikke kan komme til indholdet. Man kan desuden begrænse eller eventuelt forbyde, at publikum fodrer vilde fugle og dyr. Og så skal man sikre, at publikum rydder op efter sig og bruger affaldsstativerne efter hensigten. Det er især vigtigt, at rotterne ikke har noget at æde efter mørkets frembrud, hvor rotterne i ly af mørket bevæger sig ud for at finde føde.

Formand for Dansk Ornitologisk Forenings uglegruppe Klaus Dichmann siger, at der ikke er noget til hinder for, at ugler kunne finde på at slå sig ned i en bypark som Munke Mose. Sandsynligvis vil der dog kun være plads til et eller højest to par ugler i Munke Mose, og et uglepar med unger vil typisk kunne sætte 6-8 rotter eller 20-25 til livs i døgnet.

- Prøv det, men hav ikke for store forventninger, lyder hans råd.

Forslag: Sæt ledige ind mod rotterne

Et andet forslag fra en af avisens læsere går på, at sætte nogle af de ledige i Odense ind i kampen mod rotterne.

- Kunne man ikke uddanne nogle kontanthjælpsmodtagere til luftgeværskytter, skriver læseren i en mail.

Rådmand for bl.a. beskæftigelse Brian Dybro (SF) finder tanken interessant, selv om der står lovgivning i vejen for, at man kan sætte de ledige til at udføre opgaven. Men umiddelbart og direkte adspurgt om hans holdning til forslaget tænker han, at der måske kunne oprettes nogle fleksjob i kommunalt regi, hvor rottebekæmpelse kunne indgå i en bredere pallette af opgaver inden for pleje af byens grønne områder.

- Vi har folk, der står klar til fleksjob, siger Dybro og tilføjer, at også han mener, at 450.000 kroner er mange penge at bruge på at hyre et firma til at bekæmpe rotterne.

- Det er jo vanvittig dyrt. Og derfor kunne det måske også give bedre mening, at man havde en kontinuerlig indsats og fik mere ud af det end bare rottebekæmpelse.

I givet fald skal jobbene oprettes af By- og Kulturforvaltningen, og Brian Dybro vil derfor nu tage en snak med rådmanden for det område, Jane Jegind (V), om forslaget, siger han.

Jane Jegind vil på forhånd ikke tage stilling til idéen, men rådmanden siger, hun er enig i, at 450.000 kroner for rottebekæmpelse er en høj pris.

- Derfor skal vi også lytte til alle gode forslag, der kommer fra borgerne, siger hun.

Rottens flyvende fjender: Overvejer ugler i mosen mod rotteplage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce