Røgfrit debatmøde uden ild i

Der var ikke overvældende mange mennesker til debatmødet. Her er det næstformanden for Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling Odense, Jesper Rotvig Jensen, der holder det indledende oplæg, mens blandt andre Claus Houden og Cæcilie Crawley venter på, at det bliver deres tur. Foto: Yilmaz Polat

Røgfrit debatmøde uden ild i

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kræftens Bekæmpelse havde inviteret politikere til at debattere den røgfri fremtid i Odense. Det blev en stille aften.

Man skulle hen mod slutningen for bare at finde et beskedent drilleri. Det var, da det blev diskuteret, om man kunne overveje at lokke rygere til at kvitte smøgerne ved at belønne dem økonomisk. Hvortil Claus Houden med adresse til rød blok såkaldte velfærdsprocent replicerede, at man nok ikke skulle lade skatten stige for at give folk kompensation.

Der blev ikke svaret fra Cæcilie Crawley (S), der var skattestigningsblokkens repræsentant til et møde, som også talte Christel Gall (DF). Der var 90 procent konsensus og 10 procent kampånd til mødet. Måske også fordi der kun var 14 tilhørere i rådhusets festsal, men mest fordi politikerne simpelt hen er enige: Fremtiden skal være røgfri i Odense.

Og det var just emnet for mødet, som Kræftens Bekæmpelse havde inviteret til: Hvad kan man gøre for at sikre, at færre eller slet ingen unge begynder at ryge? Noget som Kræftens Bekæmpelse og Tryg Fonden har gang i en landsdækkende kampagne for. Og noget som Odense Kommune er med på - endda mere ambitiøst end den landsdækkende kampagne lægger op til.

Kort fortalt om røg
Odense skal være en røgfri by. Det har politikerne besluttet, og det betyder, at der i 2030 kun skal være to procent rygende borgere, og at der i 2025 er en røgfri generation.I dag ryger 17 procent af odenseanerne over 16 år - det er på niveau med landsgennemsnittet.

Hvert fjerde dødsfald kan relateres til rygning, og i Odense svarer det til 421 dødsfald årligt.

Hver uge er der ni unge i Odense, der begynder at ryge. I flere år har antallet af rygere i Danmark ikke ændret sig, men for første gang i fem år er tallet nu faldet: Fra 17 til 16 procent daglige rygere.

Historisk set har der været flest rygende mænd - nu er kvinderne i overtal.

Seks ud af ti rygere ønsker at stoppe, og tre ud af fire har forsøgt.

Kilde: Odense Kommune og Sundhedsstyrelsen

Nudging og forbud

Uenighederne, som der altså nødvendigvis heller ikke skal være nogen af, lå i nuancerne: Skal der for eksempel på byens legepladser være totalt rygeforbud. Noget Cæcilie Crawley godt kunne gå ind for, mens Christel Gall mest er til, at man hænger et skilt op, hvor der står: "Tak fordi du ikke ryger her".

Og når et rygeforbud på busterminalen ved banegården tydeligvis ikke bliver overholdt, så burde man måske til syvende og sidst tilkalde politiet, mente Cæcilie Crawley, mens Christel Gall mere appellerede til civilsamfundet.

Claus Houden fortalte, at han selv havde mistet en far til rygningen, og at han havde takket nej til henvendelser fra tobaksindustriens lobbyister. Så selv om han er erklæret liberal, kunne han godt se, at der skal visse restriktioner til, for at gøre fremtiden mindre røgfyldt. Om end han dog også langt hen ad vejen er mere til nudging end til forbud.

Et forslag, lidt i spøg, men måske også med et gran alvor lød, at han godt kunne forestille sig en strækning på 100 meter af gågaden erklæret røgfri.

Røgfrit debatmøde uden ild i

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce