Reportage: Når aberne holder fest, er alle inviteret

Du kan som oftes kende de frivillige, eller "aberne" som de kaldes, på trøjerne og humøret. Foto: Klaus Knakkergaard

Reportage: Når aberne holder fest, er alle inviteret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er et hold af cirka 35 frivillige, du skal takke, når du tager til koncert i DanceLikaMonkey - uden dem, ingen koncert. Vi tog med, da de gav Veto et sted at spille, og vi fandt ud af, at musikken faktisk er sekundær, når aber holder fest.

De første mødte ind klokken 13. Normalt er der ingen på vagt før klokken 15, men aftenens koncert med de synth-pop-rockerne i Veto er en af de større i sæsonen. Den kræver lidt ekstra. Blandt andet har bandet selv et omfattende lys-show med, og fordi, der forventes en del flere mennesker end normalt, er koncerten flyttet fra Kulturmaskinen til Magasinet. Og det giver ekstra arbejde til "aberne".

Det ellers lidet flatterende udtryk "aberne" er helt okay i denne kontekst. Det dækker over de frivillige kræfter, der dybest set er afgørende for, at der holdes koncerter i Kulturmaskinen-regi. DanceLikaMonkey hedder er navnet på foretagenet - deraf "aberne".

En af dem er 20-årige Patrick Seidel. Han er en af de to frivillige afviklere på dagens koncert. Han møder først og går formentlig sidst hjem. Han er på stort set hele tiden og har det overordnede ansvar for, at alle frivillige på vagt ved hvad de skal lave. Og han elsker hvert eneste minut.

- Det er fællesskabet, det er koncertoplevelserne og så er det følelsen af at være med til at udrette noget. Jeg tænker ikke over, hvor mange timer, jeg bruger, for det føles ikke rigtigt som arbejde. Det føles godt, siger han i et ledigt øjeblik.

Mens han taler, er de øvrige "aber" i færd med at blive fodret. Som var det en indstuderet dans for at understøtte budskabet om, hvor vigtigt det sociale element er, har de slået sig ned foran baren og kastet sig over buffeten. Mens de spiser sjosker Veto forbi. De kigger sultent på maden.

- I skal spise ovenpå, lyder det fra én i selskabet, der peger op ad trappen.

- Må vi ikke spise med pøblen? Lyder det skuffet tilbage fra en af "vetoerne".

Det må de egentlig godt. Faktisk er det ikke unormalt, at kunstnere og frivillige spiser sammen i den tydeligvis uhøjtidelige atmosfære. Men ikke i dag.

DanceLikaMonkey
DanceLikaMonkey er en forening af omkring 35 frivillige unge mellem 18 og 27 år, der sørger for koncerter i samarbejde med Kulturmaskinen.DanceLikaMonkey har tidligere præsenteret navne som Turboweekend, Mads Langer, Alex Vargas, Phlake og mange mange flere.

DanceLikaMonkey afvikler 16 til 20 koncerter om året. Der er ikke et minimum for, hvor mange koncerter, du skal være med til, for at være en del af abefamilien.

Det kommende halvår kan du opleve:

De Danske Hyrder (24/3)

The Van (14/4)

Barselona (21/4)

Under Odense (28/4)

Fribytterdrømme (4/5)

Alle opgaver

Veto ville alligevel komme til at spise alene, for de frivillige får forholdsvis hurtigt fyldt depoterne op og forsvinder ud på posterne. Klokken nærmer sig 20, hvor dørene åbner. Magasinet har egne folk ved døren, men garderoben er bemandet af frivillige, og med hundredvis af gæster kan det blive en temmelig træls tøjbunke, hvis ikke der etableres et eller andet form for system. Patrick Seidel står for den tre minutter lange oplæring. Dét er også en af hans opgaver som afvikler.

Selv om han tager opgaven med knusende ro, så er rollen som afvikler temmelig ansvarsfuldt, fortæller Jimmi Mørup, projektansvarlig for abefesterne og abefamilien:

- Vi har frivillige, der har ansvaret for afviklingen med ledelse af de andre frivillige, kontakt til band, tourmanager og teknikere. Det er et ret stort ansvar, som for nogle frivillige kan være meget attraktivt at gå efter, for det giver ledelseserfaring, og man får prøvet sig selv af.

Dance now

Jimmi Mørup forklarer, at arbejdsrollerne på en normalt vagt blandt andet indebærer planlægning af arrangementsafvikling, promovering, klargøring af lokaler, forplejning af band og frivillige, stagehands, teknik, foto og video, garderobe og oprydning. Hvor det i udgangspunktet er de gratis koncertbilletter, der måske trækker mest, ender det som regel med at være sekundært i forhold til fællesskabet.

- Vi er en abefamilie, hvor det sociale vægtes højt. Vi tager hånd om hinanden, vi holder julefrokoster, efterfester og tager på hytteture sammen, siger Jimmi Mørup.

Nanne Jul genkender det. Hun er en af de forholdsvis nye frivillige, men allerede inkluderet i familien.

- Man møder for det første en masse nye mennesker, og man får hurtigt nogle oplevelser sammen. Selvfølgelig er det en bonus, at vi kan gå til koncerterne - også selv om vi ikke er på vagt, men det er ikke den afgørende årsag til at være med. Det er fællesskabet og oplevelserne, siger hun.

Klokken er 20.45. Patrick Seidel forsvinder ind bag bagtæppet til scenen med en kasse drikkevarer til Veto. I salen er publikum tilsyneladende kommet af med overtøjet. Det snakker forventningsfuldt om gensynet med Veto, der for første gang i fire år viser sig på en scene. Lyset dæmpes. Der bliver stille.... Så bryder gensynsglæden ud som jubel.

De frivillige har gjort sit, de næste timer er det op til Veto. De skal få folk til at danse som... ja, aber.

Reportage: Når aberne holder fest, er alle inviteret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.