Ren luft over byen - nu tak


Ren luft over byen - nu tak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mens sundhedskadelige partikler flyver rundt i den luft, odenseanerne hver dag indånder, så er løsningen på problemet, oprettelsen af en miljøzone i den indre by, strandet i en skrivebordsskuffe i By- og Kulturforvaltningen.

Stærkt kritisabelt er måske en underdrivelse. For det betyder, at der nu går mindst halvandet til to år, inden odenseanerne får renere luft i lungerne.

I mellemtiden vil folk, der kunne være reddet, dø en for tidlig død, mens andre bliver syge. Anslået kunne tre-fire dødsfald om året undgås for en by af Odenses størrelse, hvis der var miljøzoner. Og endnu flere ville undgå af få kræft-, hjerte og luftvejssygdomme.

Det groteske ved sagen er, at Odense Kommune har siddet på hænderne, mens løsningen har ligget lige for. I halvandet år har det været muligt at lave miljøzoner med påbud om partikelfiltre til lastbiler og busser.

Odense kunne altså, hvis der var udvist rettidig omhu, have været tæt på miljøzoner allerede nu ligesom København, der rykkede så snart lovgivningen lå klar, og derfor etablerer miljøzone fra 1. september i år.

I stedet skændes politikerne nu om, hvis ansvar det er, at der intet er sket. Eller hvis ansvar, det er, at vi nu snart - om halvandet til to år - får miljøzoner, for så lang tid tager det.

Det ser ikke kønt ud.

Den ansvarlige rådmand Anker Boye (S) gav forleden her i avisen den forklaring, at det er mest hensigtsmæssigt at indføre miljøzonen sammen med den trafikplan, der arbejdes på for midtbyen.

Men den forklaring virker som en bureaukratisk mosterforklaring i en sag om liv og død.

For at indføre miljøzoner handler jo om, at lastbilerne og busserne skal have partikelfiltre monteret.

En ekstra udgift for vognmændene, javel, men hænger det uløseligt sammen med en trafikplan og byplanlægning?

Det har jeg svært ved at se.

Og det er i hvert fald ikke et argument, der har afholdt de andre store kommuner som København, Aalborg og Århus fra at komme i gang. De er halve og hele år foran Odense.

Mens politikerne skændes videre om, hvorfor luften ikke allerede er renere, må vi andre holde vejret og bede til, at netop vi ikke er disponerede for at tage alvorlig skade af de livsfarlige partikler.

Ren luft over byen - nu tak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce