- Det er et spørgsmål om, hvornår nogen dør, siger beboer i gaden

Odense: Det er "vanvittigt", at Odense Kommune fra 1. marts vil sende 65 ekstra busser om dagen gennem den i forvejen hårdt trafikbelastede Frederiksgade.

Sådan lyder kritikken fra Gitte Hermansen, der bor på Frederiksgade og har været med til at starte Facebook-gruppen "Med livet som indsats - på cykel i Frederiks- gade".

- Gaden er slet ikke bygget til al den trafik, siger hun og peger på, at især de bløde trafikanter på cykel og de gående er udsat, når de store busser smyger sig op ad de smalle fortov for at komme igennem den snævre gade.

- En dag, da jeg gik med min datter og med en paraply i hånden, så skrabede bussen imod paraplyen. Så tæt kommer de på, når man går på fortovet. Og jeg tør slet ikke lade min datter cykle. I dag så jeg, at en af busserne var oppe over fortovskanten på det smalle stykke.

Skoleelev væltet af bus

Trafikken i Frederiksgade - både biler og busser - er steget voldsomt efter Thomas B. Thriges Gade blev lukket i sommeren 2014.

Fra 1. marts lukkes den sidset smutvej gennem centrum via Torvegade og I. Vilhelm Werners Plads, når byomdannelsesprojektet på Thomas B. Thriges Gade rykker længere mod syd, og det er den direkte årsag til, at der nu skal køre endnu flere busser, der tidligere har brugt smutvejen, i Frederiksgade.

For nogle måneder siden var det nær gået galt, da en skoleelev på cykel blev snittet og væltet af en bus, der kom for tæt på. Fyens Stiftstidende skrev om episoden.

Indtil videre har der dog ikke været alvorlige ulykker med personskade, som avisen kender til. Men det er et spørgsmål om tid, mener Gitte Hermansen, der dagligt ser farlige situationer.

- Jeg kan ikke andet end at beskrive det som livsfarligt. Det er et spørgsmål om, hvornår nogen dør.

Politikerne har ansvaret

Sker en alvorlig ulykke, vil Gitte Hermansen ikke tøve med at placere ansvaret.

- Det ligger hos politikerne. Politiet kan ikke løse det her, og Fynbus kan ikke løse det. Det er politisk, der skal findes en løsning.

- De er blevet gjort opmærksom på det, og de har et ansvar. Det er en hovedfærdselsåre for cyklister, vi taler om, siger hun.

SF og Venstre uenige

SF's byrådsmedlem Brian Dybro forstår godt, at beboerne og dem, der færdes i Frederiksgade, er bekymrede.

- Jeg synes også, at 65 busser ekstra - ud over dem, der kører i forvejen - lyder af rigtig mange, siger han og tilføjer, at det nu må være tiden at overveje, om Frederiksgade skal laves om til en bus- og cykelgade uden biler, så der bliver bedre plads i gaden.

Rådmand Jane Jegind (V) afviser:

- Det løser ikke noget at fjerne bilerne, når det er busserne, der er problemet, siger hun og slår fast, at "der skal være fremkommelighed for alle trafikanter".

- Vi har ikke så mange redskaber i kassen. Så skal der enten være færre busafgange eller vi skal sende nogle busser ud på nogle lange omveje. Hvis der var en let og simpel løsning, så havde vi grebet den, tilføjer Jane Jegind.

  • Blichfeldt_Rune

    Af:

    Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus i 2004. Samme år ansat på Fyens Stiftstidende. Siden 2005 på Odense-redaktionen. Har siden 2007 især dækket byudvikling. herunder emner som Odense Letbane og ombygningen af Thomas B. Thriges Gade.

Mere om emnet

Se alle
5
Letbanen rykker ind på Middelfartvej

Letbanen rykker ind på Middelfartvej

Et stykke af Højstrupvej bliver ensrettet

Et stykke af Højstrupvej bliver ensrettet

En del af Ejlskovsgade lukkes