Rapport: Viva-center vil forværre butiksdød i Odense

Øverst: Sådan så planerne for den gamle slagterigrund ud, da Viva blev præsenteret i 2012. Nederst: Sådan ser området ud i dag. Foto: Michael Bager, Illustration: Steen & Strøm

Rapport: Viva-center vil forværre butiksdød i Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Modsat tidligere vurderinger slår ny rapport fra Cowi fast, at det planlagte Viva-shoppingcenter i centrum ikke vil være til gavn for resten af bymidtens butiksliv. Tværtimod vil det føre til yderligere butiksdød.

Det store VIVA-butikscenter, der siden 2011 har været planlagt i centrum af Odense på den tidligere slagterigrund vest for banegårdscentret, vil, hvis det nogensinde opføres, stjæle omsætning fra butikkerne i den eksisterende bymidte.

Sådan lyder vurderingen i den nye rapport fra Cowi Det kommercielle butiksliv i Odense Kommune, der blev offentliggjort onsdag eftermiddag.

Rapporten fastslår også, at butikkerne i centrum i forvejen har det særdeles svært. 416 millioner kroner er tabt i omsætning, og antallet af butikker inden for detailhandel er reduceret med 73 i perioden fra 2012-2017.

- Viva vil hente en høj andel af sin omsætning fra det eksisterende handelsliv i bymidten og vil føre til yderligere tilbagegang i de nuværende handelsgader i et betydeligt og synligt omfang, lyder rapportens vurdering.

Forløbet omkring Viva
2011: Steen & Strøm køber den tidligere slagterigrund i centrum af Odense og annoncerer, at planen er at opføre et butikscenter.

2012: De konkrete planer for Viva præsenteres. Arkitekturen er udtænkt af en britisk stjernearkitekt, og der skal bygges 40.000-45.000 kvadratmeter med cirka 100 butikker - et center nogenlunde på størrelse med Bruun's Galleri i Aarhus, lyder det. Planen er at åbne centeret i oktober 2015, oplyser Steen & Strøm.

2012, december: Byggeriet er ikke kommet i gang, som det var planen, og Fyens Stiftstidende spørger til sagen. Steen & Strøm afviser, der er problemer og fastholder, at centret åbner i 2015 som planlagt.

2013, februar: Viva udskyder byggestarten med et halvt år: - Vi er meget fortrøstningsfulde, lyder det dog fra Steen & Strøm.

2013, juli: Steen & Strøm oplyser, at forventet byggestart er inden 1. december samme år. Det sker dog ikke.

2014, juni: - Vi regner med at åbne Viva i efteråret 2017, oplyser Steen & Strøm.

2015, januar: Viva bliver mindst tre år forsinket og åbner tidligst i 2018, oplyser Steen & Strøm.

2015, august: Steen & Strøm meddeler, at Viva er udskudt på ubestemt tid. - Byggestart vil afvente opnåelse af en tilfredsstillende udlejningsgrad, og vi kan derfor ikke sige noget præcist om, hvornår det bliver, oplyser Steen & Strøms landechef Søren Brogaard.

2017, december: Steen & Strøm gentager budskabet om, at Viva en dag bliver til noget, men oplyser ikke hvornår.

2018, august: - Vi arbejder aktivt med projektet, oplyser Steen & Strøm uden at svare konkret på, hvad det betyder i forhold til byggestart.

Nye toner

Det er helt andre toner end i 2013. Her vurderede en rapport, ligeledes fra Cowi, at Viva og resten af bymidtens handelsliv tilsammen ville gøre hinanden stærkere, og at Viva havde potentiale til at blive det, der kunne ændre udviklingen i bymidten positivt.

Fortsat er det vurderingen, at Viva vil give et tilskud til bymidten, og der vil komme et udbud af butikker, som bymidten ikke har i dag, ligesom der også vil blive trukket kunder til fra Odense SØ-området, oplandet og resten af Fyn.

Men det vil altså gå hårdt ud over de øvrige butikker i centrum.

- En stor del af omsætningen vil komme fra butikkerne i det eksisterende bymidteområde, som der står.

Er udviklingen løbet fra Viva?

Cowi tror heller ikke længere på, at det vil kunne lykkes at skabe et sammenhængende handelsstrøg fra den ombyggede Thomas B. Thriges Gade videre ad Vestergade, Kongensgade og videre mod nord til et eventuelt Viva-center.

- Med den nuværende detailhandel i Kongensgade og en udsigt til, at Viva vil føre til yderligere butikslukninger i bymidten, er der risiko for, at Viva og det eksisterende handelsstrøg ikke vil blive et sammenhængende indkøbsstrøg, men at der vil blive to adskilte indkøbsområder, lyder vurderingen, der også konkluderer:

- Det kunne tyde på, at udviklingen er løbet fra ambitionerne om at skabe et stærkt primært handelsstrøg fra Thomas B. Thriges Gade til Viva.

Steen & Strøm: Vi arbejder aktivt

Måske har de øvrige butikker i centrum intet at frygte fra Vivas side af den simple grund, at det stadig står hen i det uvisse, om butikscentret overhovedet bliver til noget.

Selve centrets design, idé og indretning blev lanceret under stor ståhej i 2012, og Grand Opening, som det blev kaldt, var planlagt til oktober 2015.

Men trods flere indledningsvise forsikringer fra Steen & Strøm omkring, at alt gik efter planen, er byggeriet aldrig kommet i gang, og arealet bruges nu til parkering og opmagasinering. Seneste melding har lydt, at centret ikke er droppet, men udskudt på ubestemt tid. Alt, der minder forbipasserede om Viva-planerne, er et skilt ind til grunden, hvorpå der står "Velkommen til Viva P-Plads".

Men ifølge Steen & Strøm, som avisen torsdag har været i kontakt med, er butikscentret dog ikke opgivet.

- Vi arbejder aktivt med projektet, lyder det fra Jesper Byrch, der er udviklingsdirektør for Steen & Strøm i Skandinavien.

Han kan dog ikke svare på, hvornår byggeriet er planlagt til at gå i gang eller, hvad der står i vejen for at gå i gang, ligesom han ikke kan svare på, om det er tanken at ændre størrelse og udformning på centret.

Hvordan forholder du dig til Cowi-rapportens vurderinger af Viva-projektets eventuelle negative påvirkning af det øvrige handelsliv?

- Vi er glade for, at Odense Kommune har taget initiativ til yderligere at afklare udviklingen i detailhandlen i Odense centrum. Vi har endnu ikke haft tid til at studere rapporten nærmere, men det vil vi gøre i den nærmeste fremtid med stor interesse.

Rapport: Viva-center vil forværre butiksdød i Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce