Peter Rahbæk Juel (S) skulle for første gang stå for et første spadestik som siddende borgmester. Det blev i den knaldhårde, stenede jord for enden af Rosengade, hvor et bofællesskab til ni familier opføres det kommende år.

En skør idé med substans. Sådan præsenterer Janus Lylloff det bofællesskab, ni familier flytter ind i om et lille års tid. Gymnasielæreren er initiativtager til det 30 millioner kroner dyre byggeri ved siden af Odeon, som fik taget første spadestik fredag eftermiddag af borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

Der er troppet et par hundrede op til seancen, og da Janus Lylloff holder sin velkomsttale, kan de høre ham remse navnene op på mange af beboerne fra de ni lejligheder i de fire rækkehuse. Både Anders, Katja, Freja og August, Per og Ulla, Mogens, Karen og Svend samt Jakob, Anna, Felix og Noah rækker hænderne i vejret, mens der gumles på kolde pølsehorn og drikkes endnu koldere Albani-øl.

- Idéen bag det her hus handler om et naboskab, hvor man deler stort og småt, surt og sødt. Det er også en idé om at give noget tilbage til byen. Det bliver et hus, som der ikke er mange i Danmark - hvis overhovedet nogen endnu, siger Janus Lylloff.

Han kalder sin tale en blanding af en jubel- og en Oscartale. Og der er mange aktører, der får tak: Byen, arkitektfirmaet Praksis-arkitekterne fra Tåsinge, Kielberg-advokaterne, entreprenørfirmaet Amstrup & Baggesen Entreprise A/S, Danske Bank og Realkredit Danmark.

- Vi har tegningerne, juraen og finansieringen på plads, nu mangler vi bare første spadestik, så vi kan komme i gang med at bygge, siger Janus Lylloff og overrækker mikrofonen til Peter Rahbæk Juel.

Ros for engagement og mod

Det er Peter Rahbæk Juels første rigtige spadestik som borgmester. Han har overrakt en spade til en repræsentant fra Facebook, da byggeriet blev offentliggjort, men endnu ikke selv trådt i karakter i den klassiske borgmester-disciplin.

- Det er altid festligt at sætte gang i et nyt byggeri. Især når man kender området rigtig godt. Før jeg blev borgmester, sad jeg i sekretariatet "Byg til vækst", hvor vi havde en tredjedel af det skurvognsmodul, der lå her på grunden, siger Peter Rahbæk Juel.

Han kalder området en skøn plet midt i en fantastisk by.

- Her på Thomas B. Thriges Gade er vi ved at få skabt en rigtig attraktiv bykerne, selv om det kan være svært at forestille slutresultatet. Men med Odeon færdigbygget og stilladset pillet væk fra jeres kommende naboer, begynder byen stille og roligt at kravle frem oven på de parkeringskældre, som er blevet opført de seneste år, siger Peter Rahbæk Juel.

Han er fascineret af bofælleskabets ønske om at leve med hinanden i en form for moderne kollektiv.

- Jeg beundrer jeres moderne byfællesskab. Jeg tror, vi kan langt mere, når vi vil hinanden. I viser også, at I vil mere end fællesskabet. I vil være med til at bygge det nye Odense. Det engagement og mod vil jeg gerne rose jer for, siger Peter Rahbæk Juel, inden han får overrakt en funklende ren spade.

Syngende redaktør

Fine lædersko er ikke optimale, når man skal grave. Men Peter Rahbæk Juel har heller ikke just med blød muld at gøre. Den stenede jord er hård som beton, og det kræver masser af kræfter at få skrællet det første lag jord af.

Derefter deles der grønne skovle ud til alle børn, der har lyst til at hjælpe til i fællesskabets ånd. De knokler på livet løs med at grave, mens borgmesteren får skænket et glas champagne og skåler med Janus Lylloff.

- Graver I også ud til en vinkælder? Så skal jeg nok komme, spøger Peter Rahbæk Juel.

Imens tager Jakob Risbro, samfundsredaktør på TV 2/Fyn, opstilling mellem to store højttalere. Det er ham, der er Jakob med Anna, Felix og Noah. Han har skrevet en hyldestsang på melodien til Kim Larsens "Joanna".

- Så' det nu der skal graves hul, Peter Rahbæk er kommet. Borgmesteren griber spaden fat, og nu graver han det første, vi skal bygge i byen. Fællesskab, fællesskab, fællessskab. For det er her, vi skal bo med hinanden og resten af by'n, synger Jakob Risbro, der har en karriere som sanger foran sig, hvis redaktørjobbet keder.

Der er stadig bunkevis af pølsehorn, brunsviger og bajere på traileren, der agerer serveringsbord. Børnene forsøger stadig at grave et hul dybt nok til, at der symbolsk kan plantes et træ.

Et trefoldigt hurra runger så højt, at man kan høre ekkoet buldre i parkeringskælderens skak tæt på den plads, der om et år er hjem for ni familier med sloganet "Store og små, unge og grå".

  • Michael Bager

    Af:

    Reporter på Odenseredaktionen, musikredaktør og flittig skribent til rejsemagasinet Siesta. Født i Aars, Himmerland, i 1977 og bosat på Fyn siden 2004. Har kone, der er læge på OUH, samt to døtre. Jeg er glødende AaB- og Arsenalfan, men hepper på OB i alle kampe, hvor de ikke møder nogen af de nævnte hold. Jeg elsker alt fra hiphop og heavy til punk og rendyrket rock. Jeg har i mine 10 år på avisen interviewet musikere som Tom Jones, Robert Plant, Slash, Sinéad O'Connor, Macy Gray, Bryan Adams, Chris Cornell, Cliff Richards, Dr. John, Gavin DeGraw, James Last, Jeff Beck, Kevin Costner, Manic Street Preachers, Santana, Suede, The National og Travis m.fl. Blandt danske bands mangler jeg kun C.V.Jørgensen og Kim Larsen for at have interviewet samtlige af mine hjemlige helte.