Rahbæk Juel om event-investering: Vi skal være ambitiøse og turde prioritere om

Store NBA-stjerner har ikke været nok til at trække folk til basketarrangementer på blandt andet Odense Havn. Derfor dropper byrådet nu den kommunale støtte, fortæller borgmester Peter Rahbæk Juel. Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen

Rahbæk Juel om event-investering: Vi skal være ambitiøse og turde prioritere om

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et basket-arrangement har skuffet og bliver droppet. Men ellers er borgmester Peter Rahbæk Juel (S) fint tilfreds med afkastet af de 18,7 millioner kroner, byrådet sidste år investerede i events.

Hvad hæfter du dig særligt ved, når du læser årsrapporten om effekten af kommunens investeringer i events?

- At der er ved at være en række events, som er rigtig godt etableret, og som giver et positivt tilbageløb til byen i form af forøgede indtægter og dermed også afledte arbejdspladser - selv om vi ikke måler på den del. Det giver de ringe i vandet, som vi vil med eventstrategien: Både at få skabt noget positiv opmærksomhed omkring byen, få nogle gæster hertil, få skabt noget omsætning i butikkerne, nogle arbejdspladser og dermed nogle skatteindtægter til velfærd.

- Er vi dygtige og målrettede, kan det skabe job til nogle i den restgruppe, vi har af ledige, som godt vil kunne gå ind i de jobs, der typisk bliver skabt i turismeerhvervet - receptionister, rengøring og andre servicejob.

Får I nok ud af jeres investeringer?

- Ja, det synes jeg, vi gør. Men det betyder ikke, at vi ikke hele tiden vil være mere ambitiøse, mere ærgerrige for at få mest muligt ud af de penge, vi har. Vi kigger knivskarpt ind i, hvad der virker og ikke virker. Det vurderer vi hele tiden på, for det skal selvfølgelig give noget tilbage til byen. Det gør, at vi for eksempel har valgt at stoppe med NBA. Der kan vi se, det ikke giver det tilbage, vi havde forventet. Der har været afviklet nogle rigtig gode arrangementer, og det har været fedt for basketballen, men det er ikke nok i forhold til vores krav. Og så prioriterer vi om. Målet var, at det skulle bære sig selv med en bredere kreds af arrangører, men det er ikke lykkedes. Det er et eksempel på, at vi har høje krav.

Giver årsrapporten anledning til andre justeringer?

- Nej, for jeg synes, en række events er blevet manifisteret godt.

Sammenlignet med året før var der i 2017 færre gæster og en mindre ekstraomsætning. Hvad tænker du om det fald?

- Når vi kigger på de tre årsrapporter, vi har lavet, synes jeg egentlig, vi rammer et stabilt højt niveau, selv om der selvfølgelig er nogle udsving. Noget af det kan man forklare. Heartland havde vi for eksempel penge i i 2016, men ikke i 2017. Der er også hesteshowene, som ikke bliver afholdt i Odense mere.

Så skal I vel investere i noget nyt, der trækker lige så mange mennesker til byen?

- Hele gaming-eventen Odincon er noget af det nye, vi er gået ind i, og det har givet en massiv eksponering. Det, der især kendetegner den eksponering, er, at den kommer ud globalt og meget målrettet til det tech-interesserede publikum, som vi har så stor interesse i at få gjort interesserede i Odense og ikke mindst i vores robot- og teknologivirksomheder.

Der er ikke tal på, hvor mange jobs der bliver skabt. Er det ikke så vigtigt for dig?

- Jo, men vi kan se på de seneste effekttal, at der i 2016 er skabt 1996 jobs.

Det er jo ikke nødvendigvis på grund af eventmillionerne?

- Nej, men når vi laver en årsrapport, skal vi have en metodesikkerhed. Og så er det ikke helt forkert at antage, at når der er skabt en ekstra omsætning på baggrund af events, så kommer der nok også nogle arbejdspladser ud af det i den anden ende. Det vil i hvert fald kræve væsentlig bedre argumentation at påstå det modsatte. Det vil være mindre intuitivt. Der kommer jobs ud af det, og jeg behøver ikke en tung universitetsrapport for at kunne drage den konklusion. Derfor er det vigtigt, vi klør på.

Apropos metodeusikkerhed har en forsker i forbindelse med årsrapporten fra sidste år kaldt den slags beregninger for ret spekulative. Hvordan kan du bruge den slags til noget?

- Nu skal det ikke udvikle sig til en videnskabsteoretisk diskussion. Vi skal ikke skabe events ud fra, hvor der er den tætteste empiri på metodikken. Så skal der hegn omkring alting. Men der er noget dynamik omkring den måde, for eksempel HCA Festivals bruger byen som kulisse. Det gør så, at det kan være lidt sværere at måle præcist. Men man kan godt bestræbe sig på at måle så præcist som muligt, selv om man ikke kan få den med decimaler.

Men du bruger jo tallene til at vurdere effekten og beslutte, hvad der skal fortsætte?

- Det er det bedst mulige. Og det tør jeg godt læne mig ind i.

Rahbæk Juel om event-investering: Vi skal være ambitiøse og turde prioritere om

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce