Rådmand om millionbesparelser: Velfærdsdagsordenen er ikke aflyst

- Det her er en svær opgave, der skærer ind i ens hjerte, fordi det handler om børn. Der er dog ingen massefyringer på vej, og det drejer sig om under én procent af det samlede budget, siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) om millionbesparelser. Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Rådmand om millionbesparelser: Velfærdsdagsordenen er ikke aflyst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hun forstår godt, at nogle undrer sig over de varslede millionbesparelser så kort tid efter skattestigninger og et budgetforlig med råderum. Men børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) afviser, at det kunne være løst på anden vis.

I har lige hævet skatten for at få flere penge til velfærd. Nu sparer I nogle af pengene væk igen. Hvorfor er det rimeligt?

- Jeg kan godt forstå, du spørger. Det er oplagt. Der er tilført 180 milioner kroner til børn og unge, og det er rigtigt, at der nu er noget, der skal gå den anden vej. Men ambitionen om at nå den hele velfærdsprocent (foreløbig er skatten steget med 0,8 procentpoint, red.) er der stadig, og jeg ser ingen tegn på, at velfærdsdagsordenen er aflyst.

Men det er vel ikke mærkeligt, at nogle føler sig snydt, og at andre kalder det pinligt og flov. Er du flov?

- Jeg vil ikke kommentere på det ordbrug, andre har. Det må man selv vælge. Men det her er en svær opgave, der skærer ind i ens hjerte, fordi det handler om børn. Der er dog ingen massefyringer på vej, og det drejer sig om under én procent af det samlede budget.

Da I i september indgik et bredt budgetforlig, blev det kaldt et budget med råderum. Hvorfor brugte I ikke de forhandlinger til at løse problemet - I kendte jo godt til sparekravet på det tidspunkt?

- Der er mange ting, man gerne vil løse i en by, og jeg brugte min budgettale på at tale for børnene. Men med dette års forlig valgte byrådet ikke at løse så mange udfordringer på hverken børn- og ungeområdet eller ældreområdet. Jeg vælger at se sådan på det, at budgetforhandlingerne er overstået, og at de har givet os nogle opgaver, vi nu skal finde en løsning på. Råderummet kunne alligevel ikke have dækket det hele - men jeg kan da godt forstå, hvis nogle undrer sig. Jeg har dog en god fornemmelse af, at vi nok skal få det her løst, fordi alle partier er med i budgetforliget.

Nu er der lagt et sparekatalog frem. Hvor foretrækker du at finde pengene?

- Sparekataloget bliver nu sendt i høring som planlagt, og så er det min opgave de næste 14 dage at lytte til de bekymringer, der er hos borgere og medarbejdere. Når de 14 dage så er gået, tager vi en beslutning.

Er der forslag, du vil afvise med det samme?

- Nej. Der er forslag for flere penge, end vi skal finde, og det giver mulighed for at prioritere. Min personlige ambition er at passe på de mest sårbare børn og på forebyggelse, så vi ikke skal blive ved med at slukke ildebrande.

Ud over de konkrete spareforslag lægges der også op til rammereduktioner, hvor det bliver op til skolerne og dagtilbuddene selv at finde ud af, hvor der præcis skal skæres. Hvorfor på den måde skubbe problemet og ansvaret videre?

- Det er forvaltningens oplæg, og man kunne godt forestille sig, at der kommer flere ord på. At vi som politikere sætter en retning for, hvad det er for nogle opgaver, der ikke skal løses.

Både forældre og fagforbund er bekymrede for konsekvensen af det her. Hvilke konsekvenser tror du, sparerunden får?

- Jeg tror, at man nogle steder vil opleve, at der er noget, man kunne før, som man ikke længere kan. Det kan for eksempel være en aktivitet i en børnehave. Men lykkes det at holde hånden over de mest sårbare børn, så vil reduktionen i serviceniveauet føles ærgerlig, men det vil ikke påvirke børnenes trivsel. Det er min ambition.

Rådmand om millionbesparelser: Velfærdsdagsordenen er ikke aflyst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce