Rådmænd om stenkastere: De burde være smidt ud

Steen Møller (K) konstaterer, at der er folketingspolitikere, som ikke aner, hvad de taler om, når det drejer sig om udgifter til flygtninge.
Foto: Trondur Dalsgard

Rådmænd om stenkastere: De burde være smidt ud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Venstres Jane Jegind og Konservatives Steen Møller, der begge er rådmænd i Odense, mener, at Vollsmose-stenkasterne skulle have været vist ud af landet. Det skriver de i Fyens Stiftstidende tirsdag.

- I den første uge af det nye år faldt dommen over de unge, der kastede med brandbomber efter politiet i Vollsmose. Desværre endte det ikke med en udvisning.

Sådan starter rådmand i Kultur- og Byforvaltning Jane Jegind (V) og rådmand i Beskæftigelses- og Socialudvalget Steen Møller (C) deres fælles indspark i tirsdagens udgave af Fyens Stiftstidende.

Ifølge de to rådmænd er den betingede udvisningsdom til fire unge mænd fra Vollsmose, der sidste år kastede sten og molotovcocktails efter politiet den 9. juni på Bøgetorvet ikke hård nok.

- Problemet er, at det sender et uheldigt signal. At man kan bruge så ekstreme metoder over for myndighedspersoner - i det her tilfælde politiet - og stadig blive i landet, fortæller Steen Møller til Fyens.dk.

Ikke forenligt med ophold i Danmark

Ifølge Steen Møller er det nødvendigt for Folketinget at kigge på en stramning af udvisningsreglerne. Især fordi der ifølge rådmanden igennem de senere år har været flere eksempler på gæster i samfundet, som ikke følger reglerne i det land, de bor i.

- Det er et spørgsmål om, at man ikke respekterer den måde vores samfund er bygget op på. Det viser man tydeligt ved den måde, man behandler politiet på. At smide brandbomber efter politiet, det er efter vores opfattelse så ekstrem en adfærd, at det bør ikke være forenligt med, at man har fået lov til at bo i vores land, når man kommer udefra, siger Steen Møller.

Byrådskollega fra Enhedslisten og rådmand i Ældre- og Handicapforvaltningen Brian Skov Nielsen kalder det utidigt, at politikere blander sig i domstolenes afgørelse.

- Vi har en lovgivende, en udøvende og en dømmende magt herhjemme, og den dømmende er nu en gang domstolene, så jeg respekterer deres afgørelse. Jeg kan ikke se, hvorfor vi skal eksportere de problemer, vi selv har skabt, til andre lande, siger Brian Skov Nielsen.

De få ødelægger det for de mange

Steen Møller opfordrer folketingspolitikerne til i højere grad at bruge udvisningsmuligheden for i stedet at bruge kræfter på de flygtninge, der ønsker at være en positiv del af samfundet.

- Det går ud over rigtig mange af de flygtninge, der er kommet til, og som rigtig gerne vil være en positiv del af vores samfund. Det er derfor de få, der ødelægger det for de mange i den her sammenhæng. Der vil vi hellere gå tydeligt ind fra starten og sige, at kan du ikke finde ud af, eller har du ikke lyst til at være en del af samfundet, så skal du ikke være her, siger han.

Han påpeger, at der skal være et gæsteprincip herhjemme, der skal gælde mere end et år og ved ekstrem brud på loven, skal det føre til udvisning. Hvor lang tid det skal gælde, vil Steen Møller lade være op til Folketinget, men opfordrer til, at man går længere med udvisning, end man gør i dag.

Det synspunkt deler Brian Skov Nielsen fra Enhedslisten slet ikke.

- Et gæsteprincip, synes jeg, lyder som noget sludder. Har man opholdstilladelse eller statsborgerskab, så er man underlagt samme lovgivning som alle andre, og den skal man respektere, om man er gæst fra Jylland, Sydfyn eller Libanon. Kan man ikke det, må man tage konsekvenserne, men vi skal ikke dele samfundet op i a- eller b-hold alt efter, hvor man kan spore sine aner hen, siger han.

Ifølge Brian Skov Nielsen er det en ansvarsfraskrivelse at sende problemet videre til andre lande, og kriminalitet, om det er rockere eller flygtninge er en opgave for politiet og for domstolene.

- Det er jo kriminelle, vi har med at gøre, og det må politiet og domstolene tage sig af. Vi kan som kommune sørge for at gøre vores arbejde ordentligt og forebygge at unge mennesker bliver kriminelle. Vi kan sørge for, at de har praktikpladser, job efter skoletid, og de har udsigt til en fremtid, siger Brian Skov Nielsen.

Rådmænd om stenkastere: De burde være smidt ud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce