Protester nyttede ikke: Byråd godkender delvis nedrivning af historisk gård

Fortid og fremtid er kommet på kollisionskurs i Dalum. Og byrådet besluttede onsdag, at fortidsmonumentet Rikkesminde nu må delvis nedrives. Kun stuehuset skal blive stående. Arkivfoto: Jørgen Hansen

Protester nyttede ikke: Byråd godkender delvis nedrivning af historisk gård

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

1800-talsgård i Dalum skal delvis nedrives for at gøre plads til nyt byggeri, besluttede byrådet i Odense onsdag.

Den historiske gård Rikkesminde i Dalum med cirka 200 år på bagen er på vej mod en delvis nedrivning.

En lokalplan, der giver mulighed for at rive lade- og staldlænger ned, blev onsdag godkendt af et enigt byråd.

By- og Kulturrådmand Jane Jegind (V) fremlagde sagen og betonede, at stuehuset bliver stående. Men hun beklagede alligevel, at resten af gårdanlægget altså nu er på vej til at forsvinde.

- Alle ville jo ønske, gårdanlægget kunne bevares og bruges til nye formål. Men virkeligheden har vist, at det ikke kan lade sig gøre, sagde hun og kaldte sagen for "en balancegang" mellem at bevare historien og give plads til fremtiden.

Samme toner lød fra Anders W. Berthelsen (S), som også tog ordet.

- Det er ikke altid, man kan få det bedste. Nogle gange må man nøjes med det næstbedste, sagde han og uddybede

- Det bedste havde været, at nogen havde købt den (gården Rikkesminde, red.). Men den har været til salg i 10 år, uden nogen kunne bruge den. Derfor siger vi i dag ja til det næstbedste - at bevare stuehuset, lød det fra ham.

Det diskuterede byrådet også
Et forslag fra Venstre om at indføje i kommunes personalepolitik, at "Odense Kommune anerkender og respekterer alle fagforeninger og a-kasser lige og dermed også vores medarbejderes personlige valg", blev stemt ned. Forslaget baserer sig på en indtil videre udokumenteret antagelse om, at der blandt kommunens ansatte findes nogle, som udsættes for mobning fra kollegaer, fordi de har valgt at være medlemmer af de såkaldt "gule" fagforbund. V hævder at have hørt om, at problemet findes, men har indtil videre ikke kunne frembringe konkrete eksempler. Forslaget vakte stor debat, og både S, SF, EL og R valgte i stedet at støtte en resolution fremsat af borgmester Peter Rahbæk Juel (S). Den handler kort sagt om at bede det såkaldte Samarbejdsudvalg i kommunen se på, om der reelt eksisterer et problem. Konservatives Kristian Guldfeldt foreslog for at få klarhed over, om der reelt er et problem, at spørge specifikt til fagforbundsmobning i den næste medarbejderundersøgelse. Forslaget fik støtte fra V og DF, men ikke fra det røde flertal.Alle partier godkendte Venstres Claus Houdens ønske om tre måneders sygeorlov fra byrådet. Claus Houden blev natten til mandag blev ramt af en blodprop. Jane Jegind (V) oplyser, han efter omstændighederne er ved godt mod.

En lokalplan for Skjoldsvej i Bolbro blev vedtaget i enighed. Lokalplanen gør det muligt at forlænge vejen og ændre vejføringen. Odense Letbane afholder udgifterne, da projektet er relateret til letbanebyggeriet.

Et lokalplanforslag for cirka 25 nye boliger på hjørnet af Demantsvej og Iver Vinds Vej i Hjallese blev sendt i offentlig høring.

Kritik fra flere sider

Både Odense Bys Museer og den lokale grundejerforening i Rikkesminde-området har ytret kritik af planerne om tillade delvis nedrivning af den gamle historiske gård, som, før byen voksede rundt om den, havde marker på en stor del af de områder, hvor der i dag er opført boligkvarterer. I alt er der indkommet fem høringssvar, hvor især krikken af, at de bevaringsværdige bygninger står til at forsvinde, er gået igen.

- Det, der går tabt, er jo den historie, man kan se, og man kan mærke. Den plan, der er nu, hvor man vil erstatte avlsbygningerne med tre nye længer, som vil ligge i det samme fodaftryk. Det vil jo kun være et fattigt billede af det, der var, sagde arkitekt Jan Bo Jensen fra Odense Bys Museer til dr.dk tilbage i februar.

Det er i øvrigt ikke første gang, gården har været truet af nedrivning. I 2010 diskuterede man også, om Rikkesminde skulle bevares, hvilket førte til at Odense Kommune i 2011 udråbte gården fra 1800-tallet til at være bevaringsværdig.

Fra grundejerforeningen har bekymringen blandt andet også gået på trafik til og fra området og mulige indkigsgener fra de nye lejligheder. En del af kritikken imødekommes med den lokalplan, der nu er vedtaget, lød det fra rådmand Jane Jegind.

Odense-firma bag planer

Bag planerne om at nedrive de tre længer og i stedet opføre ny og mere moderne bebyggelse med nye boliger står det odseanske firma 5E.

Entreprenørfirmaet er bl.a. også kendt for at have været involveret i et af byggerierne på den nu lukkede del af Thomas B. Thriges Gade.

Den ny lokalplan giver 5E mulighed for at opføre cirka 3.000 kvadratmeter ny bebyggelse med op til 26 boliger.

Stuehuset, der skal bevares, kan indrettes med maksimalt fire boliger eller anvendes til kontor/liberalt erhverv.

Protester nyttede ikke: Byråd godkender delvis nedrivning af historisk gård

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce