Professor: Beton er meget bedre end sit rygte

Karl Christiansen er arkitekt, professor på Arkitektskolen Aarhus og har forsket i beton. Foto: Arkitektskolen Aarhus

Professor: Beton er meget bedre end sit rygte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politikerne i Odense skal ikke give efter for en folkestemning. De skal holde sig til at udstikke rammer i lokalplanerne, mener professor på Arkitektskolen Aarhus, Karl Christiansen.

Er beton et usselt og billigt byggemateriale?

- Beton fejler ingenting. Jeg synes ikke, at beton er grimt. Jeg synes faktisk, det er et rigtig fint materiale.

Hvorfor har beton fået et så dårligt rygte?

- Det hænger blandt andet sammen med, hvordan beton bliver brugt i nogle sammenhænge. Når landets statsminister i sin nytårstale nævner betonen som problemet, når han taler om ghetto-dannelse, så er det jo helt misforstået. Det er jo ikke betonens skyld, at der er sociale udfordringer i et område. Den slags skal løses politisk.

Hvid beton bliver hurtigt grimt, beskidt og kedeligt at se på, lyder begrundelserne i høringssvarene til den aktuelle lokalplan. Er det ikke rigtigt?

- Alt patinerer, når det ældes. Det gør træ og mursten også. Der vil sætte sig alger og forurening på. Der vil være partikler fra bilos især i byerne. Men det jo ikke materialets skyld, og det sætter sig på alle materialer. Holdningen er på en mærkelig måde blevet, at der ikke må være striber på beton, men gerne på tegl og træ og andre materialer. Det er klart, at på et helt hvidt materiale bliver smuds mere tydeligt end på mørkere overflader. Men om beton bliver grimt efterhånden hænger også sammen med, hvordan det bliver udformet. Det stiller nogle krav til, hvordan arkitekterne bruger betonen, men det gælder alle materialer. Arkitekturen skal tage hensyn til materialerne, og det udtryk materialerne får, når de ældes.

I Odense er der kritik af, at der er bygget for meget i det samme materiale. Kan det ikke blive for meget?

- Hvis man skal dunke arkitekterne i hovedet, så kan man sige, at der er en tendens til, at man går efter det hvide look og har gjort det siden modernismen, måske fordi det virker enkelt og rent. Men der er jo ingenting, der bliver ved med at være nyt og rent. Jeg kan ikke sidde og fraråde at bygge bygninger i hvid beton. Arkitektur har en slags ærlighed i sig, som afgør, om det er god arkitektur. Hvis man bygger i beton, så vis det er beton. Der findes fantastiske eksempler på betonhuse.

Nogle mener, at det ser billigt ud?

- Billigt - hvad vil det sige? Beton er billigt, men det er også et godt byggemateriale. Det er ikke prisen, der afgør, om det er god arkitektur. Selve betonen består af cement, som er brændt kalk blandet med sand og sten. Der er ikke noget med, at det er usundt eller dårlig kvalitet. Globalt set er beton det mest brugte byggemateriale, og vi kan ikke finde en erstatning, der er lige så god. Det er et rigtig godt byggemateriale, det er stærkt, det kan tåle at stå ude om natten, det er meget holdbart, og det kan støbes på fabrik og samles på stedet.

I hvor høj grad bør politikerne lytte til høringssvar fra borgere, når det handler om arkitektur?

- Det der med, at arkitektur er demokratisk - det kan man glemme alt om - arkitektur er en kunstart, der skal overlades til dem, der har forstand på det. Ofte er høringssvar fra almindelig borgere jo ikke særligt velbegrundede, og de bygger nogle gange på nogle fordomme. Vi sender dygtige arkitekter ud hver eneste år. Vi må jo også lytte til specialister som tandlægen og kirurgen, og på lignende måde må vi også lytte til arkitekter. Det bliver helt umuligt, hvis den enkelte skal bestemme, hvordan der skal bygges. Det har arkitekter meget mere forstand på.

Hvor detaljerede bør lokalplanerne være?

- Der skal være nogle byggelinjer og højder. Materialevalg bør ikke være en del af lokalplanerne, mener jeg. Nogle lokalplaner er så detaljerede, at man næsten lige så godt selv kunne have tegnet husene. Sådan en styring på tingene tror jeg ikke på. Lokalplaner skal være overordnede linjer og udstikke rammer, som er lavet af byplanlæggere, der er uddannede til det.

Er arkitektonisk kvalitet lig med dyrt byggeri?

- Næh. En stråhytte midt i Afrika kan være bedre arkitektur end en millionærvilla i Hollywood. Det er ikke prisen, der afgør, hvad der er god arkitektur. God kvalitet er bundet op på omstændighederne. At der bygges i forhold til klima, tradition, lokal byggeskik, om man er på landet eller i byen osv. Du kan bygge et hus i guld, men det får du ikke et bedre hus ud af, hvis det er udformet forkert. I et kvarter vil der være nogle højder, linjer og en skala, der går igen. Det skal der tages hensyn til.

Professor: Beton er meget bedre end sit rygte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce