Små private udlejere kræver ofte for meget i husleje.

Du burde få lidt af en luksusbolig, hvis du betaler 924 kroner pr. kvadratmeter i årlig husleje i den fynske hovedstad.

Det er ikke desto mindre den kvadratmeter-pris den gennemsnitlige private lejebolig er blevet udbudt til på landets største boligsite, Boligportalen, de to foregående år. Tal fra et andet af landets store boligsites, Lejebolig.dk, viser en gennemsnitligkvadratmeter pris på 902 kroner årligt.

Og den gennemsnitspris er for høj, mener Ulla Hansen fra Lejerforening Fyn.

- Der er en del stor gamle ejendomme i Odense. Og hvis man betaler mere end 900 kroner i sådan en ejendom, skal lejligheden altså være gennem-moderniseret. Og det tror jeg simpelthen ikke på, at alle boliger i Odense er, fortæller hun.

Jesper Larsen, cheføkonom hos Lejernes LO, peger på, at det er små private udlejer, der trækker prisniveauet op. Og de er overrepræsenteret på boligsites som boligportalen.

- Tallet vil typisk være højt, fordi de boliger, der bliver lejet ud på Boligportalen, ofte er ejere, der har en enkelt lejlighed. Og der er undersøgelser, der viser, at huslejeniveauet ofte er noget højere hos små private udlejere, siger han og forklarer, at små private udlejere oveni ofte vil lave tidsbegrænsede aftaler.

- Det betyder, at lejerne ikke synes det kan betale sig at klage. De skal jo kun bo der i en kort periode, fortæller Jesper Larsen.

LO's cheføkonom fortæller, at kvadratmeterprisen i Odense for alle lejeboliger generelt er mellem 500 og 700 kroner årligt for ikke-moderniserede boliger, der er bygget før 1991.

For moderniserede boliger fra før 1991 er tallet mellem 700 og 800 kroner årligt.

For dyrt at bo i Odense

Selvom det er markant billigere at bo i lejebolig i Odense end i landets største byer. Er prisniveauet steget - og Ulla Hansen fra Lejerforening Fyn, vurderer, at det de seneste år er blevet for højt.

Hun peger på en regelændring fra 1995, der betyder, at udlejeren ikke længere skal lave budget i ejendomme med mindre end seks lejeboliger.

- Det betyder, at lejen i nogen grad kan skønnes. Og hvis huslejen hele tiden bliver skønnet lidt højere end den burde, bliver den meget højere på - for eksempel - 20 år. Det er noget, der er begyndt at slå igennem på lejepriserne, siger hun.

  • Byline

    Af:

    Jeg er nyhedschef på Fyens.dk og Fyens Stiftstidende. Jeg er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og bor i Odense.

Mere om emnet

Se alle

Lejerne er tilfredse med ny lejelovsaftale

Udlejerne kalder ny lejelov en gave til lejerne

Regeringen moderniserer 75 år gammel lejelov