Tirsdag var der startskud for Odenses demensbydel, der skal huse op mod 300 personer og vil være den første af sin slags i Danmark.

Skal der være motionsrum, bibliotek eller måske biograf? Og skal boligerne indrettes på en særlig måde i Odenses nye bydel for demente?

Det skal de næste 14 måneder være med til at afdække. I går var der stort møde på Odense Rådhus om byens kommende bydel for demensramte personer.

Partnerne i byggeprojektet var samlet med eksperter, demensramte, pårørende og interesseorganisationer til store idédag på projektet.

- Det er en stor dag. Jeg er glad på de dementes vegne og stolt over, at Odense går ind i det her, siger Merete Helgens, der er formand for ældre-
rådet i Odense Kommune.

Inspirationen til demensbydelen i Odense kommer fra den hollandske pendant ved navn De Hogeweyk, hvor lidt over 150 ældre med demens bor i særligt indrettede hjem i deres egen bydel med en bymur og kun én indgang.

Det skal skabe trygge rammer for et værdigt liv på trods af en sygdom, der gør én afhængig af andre.

Men bydelen i Odense skal mere end blot efterligne. Målet er, at den skal danne skole for en ny måde at arbejde med demente på. Og her bliver de næste 14 måneder afgørende.

Her vil det være åbent for alle at byde ind med forslag til, hvordan bydelen skal tage sig ud. Og her er ingen idéer i princippet for vilde.

Det bliver helt vildt

- Hvis vi vil have, at folk skal rejse fra hele verden for at se byen, er det nødvendigt, at det bliver helt vildt, mener Paul Erik Weideman. Han er adm. direktør i OK-Fonden, som står for finansieringen på i omegnen af 450 mio. kr.

I 2018 forventes bydelen at stå klar et endnu ikke fastlagt sted i Odense.

- Det er optimistisk, men også realistisk, siger Paul Erik Weideman, og sekretariatschef på projektet Peter Martin Jakobsen supplerer:
- Konkret har vi kig på fire grunde. Der skal gerne være liv i forvejen, og måske natur og en børneinstitution i nærheden, siger han.

50-årige Kirsten Suhr, der lider af Alzheimers, var en af deltagerne på workshoppen. Hun kunne fortælle om udfordringerne i et liv med demens og om hendes ønsker til en demenslandsby.

- Det skal ikke ligne et plejecenter. Det skal være et hjem frem for en bolig, og det skal appellere til alle sanser.

Læs meget mere om den kommende demenslandsby i Fyens Stiftstidende onsdag eller på Mitfyn.dk.

  • byline

    Af:

    Journalist på Odense-redaktionen, hvor jeg dækker lokalpolitik og livet i byen. Uddannet fra Syddansk Universitet i 2015. Vandt i 2014 Jern Henrik og Basker Henrik og i 2015 hovedprisen for årets historie i Fynske Medier for serien "Svigt i lægevagten", der også var finalist til Spadestiksprisen. Tidligere ansat på avisens nyhedsredaktion. Jeg bor i Odense med min kæreste, der arbejder som sygeplejerske, og min søn Lukas.

Mere om emnet

Se alle

KL: Demenslandsbyer er en af flere veje

FAKTA: Demens - sygdommen der kommer snigende

Fremtidens plejehjem kan blive små landsbyer for demente

Fremtidens plejehjem kan blive små landsbyer for demente