Torvehandler foreslår annoncering af ledige pladser, kunder ønsker politikernes støtte. Men Mimo har fået nok af faldende omsætning og stopper efter 15 år uden ferie.

Det behøver ikke være så svært. Søren Nielsen fra Favrskov på Vestfyn er en driftig blomsterhandler, og han foreslår, at Odense Kommune annoncerer med de ledige pladser på grønttorvet for at trække nye handlende til.

Hverken han eller stadeholderformand Janne Vestergaard forstår, at Odense Kommune har en venteliste med interesserede, når antallet af tomme pladser blot stiger på de ellers så hyggelige meter fra Lørups Vinstue og Restaurant Grønttorvet i syd til den smukke, nye stenbelægning foran Odeon.

K foreslår gratis parkering

Spidskandidat Søren Windell fra De Konservative i Odense foreslår to timers gratis parkering i kælderen ved TBT/Odeon for at sætte skub i handlen i Overgade/Nedergade og bymidten frem til åbningen af Odense Letbane i 2020. De handlende på grønttorvet og øvrige i området er ramt af byomlægningen og har været i dialog med By- og Kulturforvaltningen om at få bedret forholdene for stadeholderne. De har kritiseret mangel på elektricitet og andre faciliteter foruden parkeringsforhold for kunderne.

- Det er bare at annoncere for at trække nye stadeholdere til. Spil åbent ud med antallet af ledige pladser, konstaterer Søren Nielsen i en kort pause mellem ekspeditionerne.

Konkurrence øger omsætning

Han foreslår desuden, at stadeholderne på torvet bliver samlet til en helhed, så fiskebiler og andre ikke viser en uvenlig rygside, men at kunderne får en rar oplevelse som i eksempelvis Flensborg, hvor stadeholderne står ryg mod ryg med front mod kunderne, og flere handlende vil kun trække folk til.

- Jeg ville kun blive glad, hvis jeg fik konkurrence fra fem andre blomsterhandlere. Rosengårdcentret havde jo ingen kunder, hvis der kun var to butikker. Jo større udvalg, jo bedre, siger Søren Nielsen.

Men tre stadeholdere er stoppet eller er på vej væk. Hindsholm Gårdbutik er flyttet til Storms Pakhus, og grønthandleren Mimo lukker netop denne lørdag. Et par af Søren Nielsns stamkunder afbryder samtalen for at slå et slag for grønttorvets pionerer og stemningen. Svend og Annelise Conrad har købt ind på torvet gennem en menneskealder, ja Annelise kom faktisk på den gamle torveplads ved Klingenberg med sin mor i de år, hvor man kunne købe levende høns og kaniner, og de to odenseanere savner politikernes opbakning til grønttorvet, så de og andre får den samme livlige stemning som i Freiburg, hvor de ofte kommer. Her forstår man at skabe en livlig stemning og trække kunder til.

- Men vi skal gennem en labyrint for at komme fra Vestergade til grønttorvet, vi kan vælge flere veje og får set byens udvikling, men vi vil jo gerne ned og hente friske varer fra producenter, som er stået op klokken fire om morgenen for at sælge deres egne varer - de bør støttes af politikerne. Vores datter handler ind onsdag morgen, inden hun skal på arbejde, så her kommer både yngre og ældre, siger Svend og Annelise Conrad.

- Det er synd, at torvet i Odense lider en krank skæbne. I udlandet er der masser af markeder, og hvorfor mon man holder fast i dem, spørger de retorisk.

Få meter fra torvet ligger et stort antal parkeringspladser i kælderen under det, som engang var Thomas B. Thriges Gade.

- Men odenseanerne kan åbenbart ikke finde lommerne, selv om det er småpenge i forhold til en parkeringsbøde. Men det er altså en helt anden oplevelse med frisk luft og motion at handle her, selv om du også kan få porrer i Føtex, siger de to.

Ældre frygter p-kælder

Håndskrevne skilte bebuder, at 30. september er sidste dag hos Mogens og Minna Hansen, som sælger grønt under navnet Mimo. Det begyndte med æg og er knopskudt med frugt, grønt og honning. Ifølge Mogens og Minna Hansen er parkeringspladser ikke problemet. Barrieren er, at de ligger under jorden.

- Ældre mennesker tør ikke bruge parkeringskælderen, og det er for besværligt at bære varerne derned. Det er svært at lære folk nye ting, og desuden jager parkeringsvagterne kunderne væk. Vores omsætning er faldet med byggeriet omkring grønttorvet. Så vil vi hellere stoppe, siger Mogens og Minna Hansen.

De står op klokken fire onsdag og lørdag for at pakke bilen, er fremme på torvet klokken seks, og sådan har de levet deres liv de seneste 15 år. "Hvor meget ferie har I haft de sidste 15 år", lyder spørgsmålet til kunderne, når de spørger, hvorfor ægteparret stopper.

- Mogens fik en blodprop en dag på torvet. Han har fået en ny nyre. Men vi har alligevel været på torvet hver dag. Jeg synes, at vi har gjort vores pligt, siger Minna Hansen.

  • Michael Bager

    Af:

    Journalist på avisen Danmark. Skriver nyheder og står for avisens mad- og vinsider. Madredaktør med ansvar for restaurantanmeldelser. Tidligere formand for foreningen Danske Madanmeldere, som står bag Årets Ret. Født 1967.