Præst: Gadefolk ikke så farlige


Præst: Gadefolk ikke så farlige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

CITYPATRULJE: Gadepræsten og andre efterlyser flere væresteder tæt på centrum
CENTRUM: Gadepræst Peder Thyssen synes, det er en dårlig idé, at politiets citypa-trulje stresser rundt med gadefolket i centrum af hensyn til forretninger og kunder.

- Det løser ikke noget problem, men skubber det bare rundt. Der er tale om et socialt problem, og vores gadefolk er jo ikke farlige, som nogle bilder sig ind.

- Folk skal ikke være så bange for dem. De ser lidt anderledes ud, men de er tværtimod nogle rare mennesker. Noget er gået rablende skævt, siden de har fået et så elendigt liv, siger Peder Thyssen, der ud over at være præst i Kirkens Korshær også er sognepræst i Sct. Knuds Kirke.

Går rundt til stederne

Han går hver tirsdag rundt til gadefolkets tilholdssteder og snakker om dagen og vejen eller stiller sig til rådighed som sjælesørger, når nogen har behov for at lette sit hjerte.

Efter hans vurdering er det urealistisk at tro, man kan flytte misbrugerne fra midtbyen.

De kan spredes i city

- Man kan give dem nogle flere steder at være i nærheden af centrum. Væresteder eller varmestuer, hvor de kan opholde sig om dagen. Det eneste sted, de må være, er i varmestuen i Pantheonsgade, og derfor er der så mange. Man kunne helt sikkert sprede det, så koncentrationen af misbrugere ikke var så voldsomt på et bestemt sted, siger han.

Peder Thyssen vurderer, at værestederne ville være til gavn både for de handlende og ikke mindst misbrugerne selv:

- Mange af disse mennesker ønsker principielt ikke at blive set og udstille deres egen elendighed.

Fristeder tager trykket

Forfatteren Kristian Kristiansen, der jævnligt taler samfundets taberes sag gennem læserbreve, tvivler på, at politiets citypatrulje på længere sigt kommer nogen vegne med at presse misbrugerne væk fra centrum.

- Vi mangler et eller flere døgntilbud til mennesker på samfundets bund. Nogle deciderede fristeder ligesom varmestuen i Pantheonsgade. Det kunne tage noget af trykket fra gaderne - men ikke det hele.

- Men det nytter ikke at lægge det decentralt, for det er en naturlov, at folk søger ind mod byen, ligesom jernspåner samles et bestemt sted på magneten, siger Kristian Kristiansen.

Han så helst, at politikerne investerede i en hurtigere iværksættelse af behandlingstilbud til alkoholikere og narkomaner.

- Det er nok ikke realistisk, for den politiske vilje er ikke til stede, mener Kristian Kristiansen.

Efter hans opfattelse er mange af de øldrikkende personer i gadebilledet rimeligt fredelige mennesker, som ikke chikanerer folk i tide og utide.

Cityforening overdriver

- Jeg synes, cityforeningen dramatiserer deres opførsel en anelse. Dybest set handler det om, hvor rummelige vi som borgere vil være i denne by, og om vi vil acceptere nogle mennesker, der ikke er som alle andre, siger han.

Kristian Kristiansen blev selv tørlagt som alkoholiker for fire-fem år siden blandt andet ved hjælp af nogle rare og lyttende mennesker i Kirkens Korshærs varmestue i Pantheonsgade.

Skønmaleri til kongelige

Han kommer der stadig næsten dagligt - nu i højere grad på grund af et socialt engagement, som blev vakt, da han droppede sprutten.

- Jeg har en fornemmelse af, at den igangværende skubben rundt med misbrugerne hænger sammen med kronprinsparrets besøg. Nu skal der fejes nogle ubehageligheder ind under gulvtæppet, så facaden kan se pæn ud til lejligheden. Der bliver lidt vel meget eventyr og skønmaleri over det, mener Kristiansen.

Præst: Gadefolk ikke så farlige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce