Portræt: No. 61 er læsernes nr. 1

De store vinduerne lukker masser af lys ind i restauranten, og omvendt lukker restauranten masser af liv ud i den engang "døde" ende af Kongensgade. I dag er der langt mere liv i gaden - blandt andet er de næremste naboer alle restauranter. Foto: Klaus Knakkergaard

Portræt: No. 61 er læsernes nr. 1

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Martin Pilsmark blev forelsket i Sydfrankrig efter utallige ture dertil. I 2010 skabte han sit eget lille hjørne med minderne derfra - et hjørne, der nu selv tiltrækker folk fra nær og fjern. Destinationen er Kongensgade no. 61.

- Kom lige med, du skal se det her, siger Martin Pilsmark begejstret og vifter mig gennem restauranten, hvor et grønt bord står.

Han flytter en tallerken, så bordpladen kommer til syne. Under tallerkenen er træet tydeligvis mere slidt end resten af bordet. Aflange fordybninger fortæller bordets historie.

- Det har stået i et køkken i Frankrig. Jeg tænker, at det er her, man har skåret råvarerne. Der er virkelig blevet arbejdet på her bord, fortæller Martin Pilsmark og smiler bredt, mens han kører en finger over rillerne i bordet.

- Og det der bord, siger han og peger mod lokalets modsatte ende.

- Det har stået i en kirke i Frankrig. Kan du forstille dig, de historier, det kan fortælle?

Begejstring kan ikke måles i tal og må derfor forklares subjektivt, hvor ord ikke matcher tal, men ingen kan være i tvivl om, at Martin Pilsmark er begejstret et godt stykke over gennemsnittet.

- Jeg tror, at succesen kommer, når du ikke længere jagter den. Jeg tror på, blandt andet fordi jeg selv har oplevet det selv, at hvis du arbejder for det, du føler for, så skal succesen nok komme, siger han.
Restaurant No. 61
Kongensgade 61Mandag-lørdag: 17-24 (køkkenet lukker klokken 22)

Speciel stemning

Når han taler om møblerne, ser han Frankrig for sig. De utallige ture til landet mod syd, hvor eminent mad og vin flyder i samme strøm som det gode selskab. Det var med det i tankerne, at han i 2010 skabte stedet, han i dag viser rundt i: Restaurant No. 61.

Et spisested der efterhånden har ikonisk status ikke kun i Odense, hvor det to gange har vundet prisen som "årets restaurant" ved Best of Odense, men også på landsplan hvor blandt andet Den Danske Spiseguide har kåret No. 61 som årets bistro/brasserie.

Og det var netop stemningen af et brasserie, Pilsmark ville genskabe i den dengang "døde" ende af Kongensgade, da han for knap otte år siden trodsede en ikke ubetydelig del skepsis fra omverden og åbnede sin egen restaurant.

- Der er noget helt specielt ved at rejse og spise i Sydfrankrig. Du kan komme ind på et lille spisested, hvor der bliver sat en suppeterrin på bordet sammen noget brød, og så tager folk ellers bare for sig. Vinen er på kander, der også går rundt om bordet. Der er så meget personlighed og varme i det, som jeg er helt vild med, og det var det, jeg ville indfange her, siger Martin Pilsmark .

Gør det ordentligt

Adspurgt om årsagen til, at det så også gik så godt, som det gjorde, er Martin Pilsmark klar i mælet.

- Fordi jeg gør det ordentligt, siger han og slår en håndflade mod kirkebordets plade.

- Fordi bordet her kommer fra en kirke i Sydfrankrig, og det der fra et køkken samme sted, siger han og peger på det grønne bord.

- Fordi småkagerne kommer fra min mors køkken, og hybenmarmeladen fra hendes køkkenhave. Fordi skiltet der hang i mit barndomshjem. Det, mener jeg, er autentisk. Jeg besluttede mig for, hvordan jeg ville have, det skulle være, fordi det var sådan, jeg virkelig ønskede det, og så førte jeg det ud i livet, siger han og kigger ud mod Vindegade, hvor bilisterne holder for rødt og kigger skiftevis ligefrem og ind ad vinduerne til No. 61.

Succes skal nok komme

Faktisk var det netop i gaden her, at mange fandt de største forbehold for at åbne en restaurant. Gaden var tung, trist og trafikeret. Martin Pilsmark så anderledes på det.

Når bilisterne holdt for rødt, ville der ikke være meget andet at se på end de store vinduer i restauranten, hvor kreative kokke, glade gæster og levende lys ville give en levende reklame ulig alle andre steder. Ulempen blev vendt til en fordel, og en succesfuld restaurant blev skabt primært på lyst.

- Jeg tror, at succesen kommer, når du ikke længere jagter den. Jeg tror på, blandt andet fordi jeg selv har oplevet det selv, at hvis du arbejder for det, du føler for, så skal succesen nok komme, siger han.

Og samme indstilling har han til det for forbrugeren positive men for mange restauratører udfordrende faktum, at Odensestår midt i sit nok største restaurations-boom nogensinde.

- Jeg bekymrer ikke om det. Det er glædeligt, at der kommer opmærksomhed på restaurationerne i byen, og det kan få folk til at gå mere ud at spise, men det får mig ikke til at ændre noget. Så ville jeg netop gå væk fra det, jeg føler er rigtigt - det kommer ikke til at ske, siger Martin Pilsmark.

Portræt: No. 61 er læsernes nr. 1

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce