Han har drevet sushi-restauranten i seks år - det første halvandet år på den anden side af vejen, og de sidste fire og et halvt år på Vestergade 92.

Det lå ikke i kortene, at Andy Hu skulle være selvstændig sushi-restauratør. Som nyuddannet fra universitetet, kunne den unge kineser ikke finde job. - Jeg er udlænding, og det gjorde det svært at finde job, mener Andy Hu, der måtte han tænke i nye baner.

Odense: - Jeg kom til Danmark som 21-årig for at læse cand.negot på Syddansk Universitet, fortæller Andy Hu.

Den 31-årige sushi-restauratør har taget plads med en kop kaffe ved et bord midt i sin restaurant, Umashi.

Det var egentligt slet ikke meningen, at Andy Hu skulle være selvstændig.

Han er uddannet cand.negot på Syddansk Universitet, men det lykkedes ham aldrig at finde et job, hvor han kunne bruge sit fag.

Andy Hu

Andy Hu er 31 år og kommer fra Kina. Han rejste til Danmark som 21-årig for at studere på Syddansk Universitet.Han har, indtil september sidste år, boet i Odense. Men nu er han flyttet til Århus, hvor han bor med sin kone og deres datter på halvandet år.

- Jeg kunne ikke finde job. Jeg sendte 37 ansøgninger, men blev ikke en gang indkaldt til en eneste samtale. Der var ingen, der ville give mig en chance. Jeg tror, at det er fordi, jeg er udlænding, fortæller han.

Studiejob som kok

Andy Hu ville hverken ind i dagpenge- eller kontanthjælpsystemet, og han var samtidig også fast besluttet på, at han skulle blive i Danmark. Derfor måtte den 24-årige nyuddannede overveje fremtidens muligheder.

- Det var vigtigt for mig, at jeg kunne klare mig selv, så jeg tænkte: "Okay, jeg skal finde på noget andet, som jer er god til. Sushi er jeg god til. Så jeg laver en sushibar," fortæller Andy Hu med et smil.

Under sit studie havde han arbejdet deltid som sushikok i København. Det var han blevet god til. Og så er han kineser. Og det er også en fordel, når man står i det japanske køkken, mener han.

- Danskerne lærer hurtigt at lave kartofler og bøf. Kineserne lærer hurtigt at lave mad med ris og fisk, forklarer Andy Hu.

- Men du var kun 24 år, da du startede. Hvordan var det at starte som så ung?

- Jeg var ikke ung? siger han med et undrende blik.

- 24 år er da ikke ungt, understreger han.

- Men jeg var selvfølgelig altid nervøs for, hvordan det skulle gå. Får vi nogle kunder i morgen? Kan jeg betale husleje og lønninger? Og den slags. Derfor tog jeg mig også selv af det meste, så jeg kunne spare penge. Jeg bestilte selv råvarer, gjorde rent og åbnede og lukkede restauranten, forklarer han.

Best of Odense

Da Andy Hu for seks år siden, åbnede Umashi, lå restauranten på Vestergade 79.

Efter halvandet år blev Vestergade 92 tom, og huslejen var bedre, og derfor flyttede Andy Hu fisk, tang og ris ind på den anden side af gaden.

Siden da er sushi-succesen kun blev større. Odenseanerne har taget godt imod både sushien og Andy Hu. Det blev for alvor understreget i oktober sidste år, hvor Umashi vandt Ugeavisen Odenses pris "Best of Odense" for byens bedste sushi. En pris, som Andy Hu er meget stolt af.

- Det betyder så meget for både mig og personalet. Og det motiverer til, at vi skal fortsætte med samme kvalitet og service.

- Så kan vi måske vinde igen næste år, smiler han.

Fremtidsdrømme

"Best of Odense" er ikke Andy Hus eneste fremtidsambition.

Den 31-årige restauratør ejer, udover Umashi, også en sushi-, tapas- og cocktailbar i Århus. Og drømmen er, at der skal åbnes endnu en restaurant i Jylland - og måske også i udlandet.

- Jeg kunne godt tænke mig at udvide til Tyskland. Det er et stort marked og land. Men det afhænger af, hvor god dygtig jeg er, og hvor god økonomi jeg har. Det er i hvert fald bare vigtigt, at jeg ikke står på standby, siger Andy Hu og fortæller, at han har svært ved ikke at have gang i noget.

- Jeg synes, at det er kedeligt bare at være hjemme og se fjernsyn og læse avis. Jeg kan forstå, hvis man kan holde det ud en dag eller to, men ikke længere tid. Så vil jeg hellere ud og tage telefon og være sammen med kollegaer og kunder, siger Andy Hu.

  • Af: