Politikere har lyttet: V og S åbner dør på klem for mere natur ved Dalum Papir

Både Venstre og Socialdemokratiet er nu enige om, at det er en god idé at se på muligheden for mere grøn natur, når området omkring Dalum Papirfabrik skal bebygges. Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Politikere har lyttet: V og S åbner dør på klem for mere natur ved Dalum Papir

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Byrådets to store partier er enige om, at der skal flere scenarier for Dalum Papir i spil. Herunder også nogle, der øger andelen af det grønne område ned mod åen.

- Vi har lyttet.

Sådan lyder det fra både Socialdemokratiet og Venstre i sagen om fremtiden for området ved Dalum Papir, hvor en række stemmer fra lokalområdet kraftigt har kritiseret, at der i en ikke-bindende helhedsplan er lagt op til at bygge helt tæt ned mod Odense Å.

Naboerne frygter, at området skal ende med at blive anvendt til liebhaverboliger for nogle få. Kritikerne ser langt hellere, at Odense Kommune griber den historiske chance for at etablere et større sammenhængende nyt grønt område på en del af arealet ned mod åen.

Idéen er bl.a. inspireret af dengang, Odense Kommune i år 1857 købte 53 tønder land for 53.000 kroner, som med tiden blev til det, der i dag kendes som Fruens Bøge og Engen, som hele byen her godt 150 år senere nyder stor gavn af.

- En storby har brug for grønne åndehuller, har argumentet fra naboerne blandt andet lydt, og de peger især på det såkaldte område 3 (se kort), som stedet, hvor det især er oplagt at skabe et nyt større grønt område til glæde for alle borgere.

Det er altså et synspunkt, som både S og V har taget til sig.

- Vi har en klar forventning om, at grundlaget for planlægningen for delområde 3 indeholder flere scenarier, der også indeholder forslag, som øger andelen af det grønne fritlagte område mod åen beroende på en forhandling med grundejer i forhold til det samlede projekts realisering, lyder det i en fælles udtalelse fra by- og kulturrådmand Jane Jegind (V) og udvalgsmedlem Anders W. Berthelsen (S).

Ønsker bred løsning

Indtil videre er der ikke truffet nogen formel beslutning om, hvordan Dalum Papir skal udvikles. Helhedsplanen, der er lagt frem, er ikke bindende.

- Det her (helhedsplanen, red.) er et udgangspunkt, som er til debat, siger rådmand Jane Jegind.

By- og Kulturforvaltningen er i øjeblikket i fuld gang med at overveje, hvilke løsninger politikerne skal præsenteres for senere på året, og de to store partiers signal om, at der skal scenarier med større islæt af grønt på bordet, kommer til at indgå i de overvejelser.

Desuden indgår også de over 100 borgerbidrag, der er kommet ind i løbet af efteråret og på baggrund af det borgermøde om fremtiden for Dalum Papirfabrik, der blev afholdt i Dalumhallen i januar, hvor cirka 500 borgere deltog.

På den anden side står ejeren af arealet, der har sine ønsker til, hvordan området set fra investorperspektiv kan udnyttes mest hensigtsmæssigt.

Til avisen siger Jane Jegind og Anders W. Berthelsen, at de med deres fælles udmelding ønsker at sende signalet om, at begge partier ønsker en bred og langtidsholdbar løsning.

- Når vi skal finde en løsning, der skal holde flere hundrede år ud i fremtiden, vil vi gerne finde en løsning med så bred opbakning i byrådet som muligt, siger Anders W. Berthelsen.

- Vi er også optaget af, at når det er så store planer, så er det vigtigt med kontinuitet, lyder det fra Jane Jegind, som tilføjer, at det handler om at finde den rigtige balance mellem de forskellige hensyn:

- Det har jo betydning for hele lokalområdet, siger hun.

Lokalplan i høring til maj

Som tidsplanen ser ud nu, vil politikerne i By- og Kulturudvalget få forelagt forslag til kommuneplantillæg og lokalplan i maj.

Herefter venter - hvis der er politisk flertal for at arbejde videre med planerne - en formel høringsfase.

Om de store partier V og S i sidste ende ender med at være enige om en foretrukken løsning, kan Jane Jegind og Anders W. Berthelsen ikke garantere nu, men de understreger, at det er ønsket hos dem begge.

- Vi håber på, at der kan findes en løsning med Dalum Holding (ejere af området ved Dalum Papir, red.), så de stadig kan se en forretning i det, siger Anders W. Berthelsen.

Jane Jegind minder om, at det også er vigtigt, "at vi alle husker at respektere", at der er tale om et areal, som ikke er ejet af kommunen, men af en privat ejerkreds.

- Nu sætter de (ejerne, red.) sig sammen med forvaltningen, og der er allerede aftalt møder. Så kigger de ind i det hele og laver en god gedigen forhandling med henblik på at finde en løsning, der også tager hensyn til de borgerhenvendelser, der er kommet, siger hun.

- Vi er jo alle enige om, at vi gerne vil have realiseret et projekt for Dalum Papirfabrik. Nu skal vi give det den tid, der skal til, for at man får talt sig ind på hinanden og ikke væk fra hinanden, lyder det fra Jane Jegind.

Politikere har lyttet: V og S åbner dør på klem for mere natur ved Dalum Papir

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce