Politikere beholder penge: - Det gør mig helt vildt indigneret - det grænser til hykleri

Fuldtidspolitikerne i Odense og landets andre kommuner har fået en lønforhøjelse på 30 procent. Vederlagskommissionen har til gengæld foreslået, at politikernes honorarer for diverse bestyrelsesarbejde skulle modregnes i lønnen, men det har Folketinget ikke vedtaget. Og det gør Enhedslistens rådmand, Brian Skov Nielsen, "helt vildt socialt indigneret", sagde han på årets sidste byrådsmøde i Odense. Arkivfoto.

Politikere beholder penge: - Det gør mig helt vildt indigneret - det grænser til hykleri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Enhedslistens forslag om, at borgmesteren og de fire rådmænd ikke længere skal modtage honorarer fra bestyrelsesposter i forskellige selskaber, fordi de har fået en 30 procent lønforhøjelse, gav anledning til masser af debat.
  • Men forslaget faldt på byrådsmødet torsdag aften.

Rådmand Brian Skov Nielsen fra Enhedslisten brugte årets sidste byrådsmøde for det gamle byråd til at søsætte idéen om, at Odense Byråd skulle gå forrest i bestræbelserne på at udligne uligheden i samfundet.

Det skulle ske ved, at borgmesteren og de fire rådmand sagde nej til honorarer for det bestyrelsesarbejde, de har fået tildelt som "gode ben".

Fuldtidspolitikerne har - som følge af Vederlagskommissionens anbefalinger - fået en lønforhøjelse på 30 procent. Kommissionen foreslog også, at politikernes honorarer for diverse bestyrelsesarbejde som modtræk skulle modregnes i lønnen, men den del har Folketinget valgt at se stort på.

- Men det gør mig helt vildt socialt indigneret, at man på den måde giver lønstigninger uden at følge den anden halvdel af anbefalingen, sagde Brian Skov Nielsen.

- Det grænser til hykleri og åbner op for, at vi har politikere, der har en indtægt, som er så stor, at de mister enhver kontakt med de borgere, de repræsenterer. Det bidrager kun til at gøre uligheden større.

Nogle skovler til sig

Hvis forslaget var gældende i år, ville det for eksempel betyde, at borgmester Peter Rahbæk Juel (S) skulle sige nej til de 100.000 kroner, han modtager som bestyrelsesformand for Odense Renovation, og nøjes med de 1,1 million kroner, han får for at være borgmester.

- Man havde ikke det politiske mod på Christiansborg til at vedtage det her, men det håber vi, at byrådet har. Vi kan ikke leve med, at nogle skovler til sig, mens andre - altså de borgere, vi repræsenterer - falder ud af dagpengesystemet og slår hovedet imod kontanthjælpsloftet og bliver trukket 1000 kroner om måneden på grund af 225-timersreglen, sagde Brian Skov Nielsen.

Enhedslisten havde derfor foreslået tre konkrete tiltag, som Borgmesterforvaltningen dog havde vurderet ville være imod gældende lovgivning. Derfor kom partiet op med to nye tiltag - at byrådet arbejdede for en ændring af reglerne og retter henvendelse til de relevante ministerier. Og at byrådet opfordrede borgmester og rådmænd til at frasige sig eventuelle vederlag.

Taler til den indre svinehund

SF støttede det første tiltag, Det Radikale Venstre støttede begge. Men så var sympatien for Enhedslistens forslag også sluppet op.

Som rådmand Steen Møller (K) sagde:

- Vi er enige i, at lønnen er fornuftig for rådmænd og borgmestre. Men Enhedslistens argumentation for forslaget, slår på den laveste fællesnævner - man taler til den indre svinehund for at få forargelsen frem ude hos vælgerne. Men argumentationen skurrer i mine ører. Det lyder næsten, som om man kan afskaffe uligheden i samfundet, hvis de fem fuldtidspolitikere her i Odense Byråd fra 1. januar frasiger sig deres honorarer. Lad nu være.

- Det er også noget makværk, at Enhedslisten foreslår, det er op til den enkelte at frasige sig sit honorar. Når man laver sådan noget, gør man det med regler - i Folketinget.

Den del var folketingspolitiker Alex Ahrentsen (DF) helt enig i. Som han sagde:

- Selv om man kan have sympati for idéen, er det ikke noget, et byråd skal tage stilling til - det er et folketingsanliggende. Og i Folketinget har vi netop andenbehandlet Enhedslistens forslag om det selv samme. Her stemte Dansk Folkeparti for forslaget sammen med Enhedslisten, SF, Det radikale Venstre og Alternativet. Socialdemokratiet stemte imod - sammen med regeringen. Derfor faldt det.

Forslaget faldt også i byrådet.

Politikere beholder penge: - Det gør mig helt vildt indigneret - det grænser til hykleri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce