Politikere: By og Kultur er særligt følsomt for pres

Denne mark i Åsum bliver ikke til parcelhusgrunde, som ejeren havde ønsket. Selv om politisk flertal var indstillet på at godkende en lokalplan, så blev udstykningen bremset af Erhvervsstyrelsen, der mener, at den er i strid med planloven. Foto: Nils Svalebøg
Foto: Nils Svalebøg

Politikere: By og Kultur er særligt følsomt for pres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ofte er der millioner på spil for privatpersoner, når By- og Kulturudvalget træffer beslutninger

Det stiller særlige krav til udvalgets medlemmer, lyder det fra flere sider efter lokalplansag fra Åsum

[b]Odense: [/b]Der kan være millioner af kroner på spil for privatpersoner og virksomheder i for eksempel byggesager eller i lokalplansager som den fra Åsum, avisen har omtalt de seneste dage.

Det stiller særlige krav til høj moral hos de politikere, der sidder i netop det udvalg, siger flere udvalgsmedlemmer i kølvandet på Åsum-sagen.

- Netop i By- og Kulturudvalget er det vigtigt, at man er meget opmærksom på, at man bliver påvirket af interesser. For det gør man. Der kan være millioner på spil for private, siger udvalgsmedlem Anders W. Berthelsen (S), og Per Berga (EL) er enig.

- Det er der ingen tvivl om. Det er det udvalg, hvor de personlige interesser i den grad kan blive dyrket, hvis man vil det. Netop hvis man har et stykke jord eller en byggesag eller noget i den stil, har man en klar personlig interesse i, at sagen bliver fremmet. Derfor skal man netop i By- og Kulturudvalget være særlig opmærksom på, at man ikke lader sig købe for nu at sige det ærligt, lyder det fra ham.

I strid med planloven

Sagen fra Åsum handler kort fortalt om, at den daværende by- og kulturrådmand Steen Møller (K) i 2013 tog initiativ til at rejse en lokalplansag i Åsum på trods af embedsfolkenes advarsler om, at sagen meget vel kunne være i modstrid med både kommunens egen politik og planloven, hvilket da også viste sig at være tilfældet. Erhvervsstyrelsen nedlagde efterfølgende veto mod lokalplanen, fordi den er i strid med planloven.

Samtidig viser en aktindsigt, avisen har fået fra Odense Kommune, at Steen Møllers konservative parti i 2013 modtog et valgbidrag på over 20.000 kroner fra grundejeren, der ønskede lokalplanen gennemført.

Det rejser spørgsmålet, om der er en sammenhæng, men det benægter begge parter totalt.

Anders W. Berthelsen, hvis parti Socialdemokraterne også støttede Åsum-lokalplanen, vil ikke fælde dom over nogen på baggrund af oplysningerne, fastslår han.

- I de seks år, jeg har siddet i udvalget, har jeg ikke haft nogen grund til at tro, at nogen har ageret ud fra valgkampssponsorater, de har modtaget. Det har jeg stadig ikke, siger han.

Forsøges påvirket hele tiden

Men han mener, at sagen fra Åsum understreger behovet for at træde meget varsomt, når man som politiker har personlige eller økonomiske relationer til dem, man er med til at træffe vigtige beslutninger omkring. For forsøgene på at påvirke politikerne sker hele tiden i By- og Kulturudvalget.

- Så sent som i går blev jeg ringet op af én, der ville vise noget frem, siger han og tilføjer:

- Der er hele tiden entreprenører, der har så mange penge på spil, at de forsøger at fremme deres projekter. Det kan være sådan noget med at ringe eller komme forbi og smide noget i ens postkasse. Det oplever jeg da også, og der skal man holde tungen lige i munden, siger han.

SF's Brian Dybro vil nødig fælde dom i sagen fra Åsum. Men han undrer sig over, hvorfor der ikke blev lyttet til embedsfolkenes advarsler om, at lokalplanen nok ville være i strid med reglerne, siger han.

- Man kan undre sig over, at der har været sådan en vedholdenhed.

- På den måde ser det jo lidt mærkeligt ud, siger han og erklærer sig enig i, at By- og Kulturområdet er noget særligt i forhold til de interesser, der er på spil.

- Udvalget adskiller sig i forhold til andre udvalg, hvor der typisk ikke er privatøkonomiske interesser på spil. Det er forskellen, siger han.

Tidligere rådmand Steen Møller (K) erklærer sig helt enig i behovet for at holde interesser og politik helt adskilt. Men han kalder det også "lirumlarum".

- Det er jo ikke noget, man kan være uenig i, siger han og slår atter fast, at han under ingen omstændigheder har ladet sig påvirke.

- Min holdning og min stemme vil aldrig være til salg. Jeg vil altid tage udgangspunkt i, om jeg synes, det er det rigtige at gøre. Ikke i, om nogen har bidraget til mit partis valgkampagne eller i, om det er nogen, man kender i en anden sammenhæng, siger han.

Politikere: By og Kultur er særligt følsomt for pres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce