Politiet genoptager sag: Hjemmeplejen lod kvinde ligge i tre dage - hun var død

Dianna Priesnes mor lå død på sit stuegulv i tre dage. Hjemmeplejen forsøgte ikke at komme ind til hende, selv om hun skulle have hjælp hver dag. Foto: Nils Svalebøg.

Politiet genoptager sag: Hjemmeplejen lod kvinde ligge i tre dage - hun var død

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I tre dage reagerede hjemmeplejen ikke på, at Dianna Priesners 61-årige mor, der skulle have besøg hver formiddag, ikke åbnede sin dør. Det viste sig, at hun var død efter et fald. Odense Kommune har undskyldt over for datteren, men er ikke indstillet på at udbetale erstatning.

I januar sidste år mistede Dianna Priesner sin 61-årige mor, Maybritt Kirstensen. Moren faldt om i sit hjem lørdag den 27. januar og rejste sig aldrig igen. Nu er datteren vred. Især på Odense Kommunes plejegruppe, Østerbæksgruppen, der i tre dage ikke gjorde noget for at komme ind til Maybritt Kristensen, selv om de skulle besøge hende hver dag.

Hjemmeplejen besøgte Maybritt Kristensen fredag den 27. januar, og det var sidste gang, hun blev set i live. Maybritt Kristensen havde KOL og var lam i den ene side af kroppen.

Lørdag den 28. januar banker en vikar fra Østerbæksgruppen på hos Maybritt, men der bliver ikke lukket op. Vikaren mener at høre, at Maybritt Kristensen muligvis falder inde bag døren, men han er ikke sikker. Han rådfører sig med en kollega, men de vælger ikke at handle på det.

Næste dag forsøger en hjemmehjælper formentlig igen at besøge Maybritt Kristensen, men heller ikke denne gang åbner hun. Der er intet opført i journalen denne dag.

Da det heller ikke mandag den 30. januar lykkes en hjemmehjælper at komme ind hos Maybritt, underretter hjemmehjælperen sin leder, der vælger at afvente til tirsdag med at rekvirere låsesmed og underrette datteren Dianne Priesner.

Tirsdag ringer en god bekendt til hjemmeplejen, da han ikke kan få kontakt med Maybritt, hvorefter der rekvireres en låsesmed, og man finder Maybritt Kristensen død i sin lejlighed. Ifølge dødsattesten skønnes hun at være død lørdag. Det er politiet, der kontakter datteren Dianna Priesner, der er opført som nærmeste pårørende.

En vikar hører Maybritt falde

Dianna Priesner er rystet over, at den kommunale hjemmepleje handler på den måde. Hun synes, det er kritisk, at den mandlige vikar fra hjemmeplejen lørdag den 28. januar mente at høre moren falde inde bag hoveddøren, men ikke gjorde noget. Heller ikke de følgende dage blev der hverken ringet til pårørende eller rekvireret en låsesmed, selv om ingen kunne komme i kontakt med Maybritt Kristensen.

- Det piner mig, at hun er død på den måde. Jeg kan jo ikke lade være med at spekulere på, hvor længe hun har ligget der, og om hun har lidt. Det må have været et voldsomt fald, siger Dianna Priesner, der siden dødsfaldet har forsøgt at få gjort nogen ansvarlig for, at der ikke blev gjort noget i tre dage.

Direktør i Ældre- Handicapforvaltningen, Gitte Østergaard, og daværende rådmand, Brian Skov Nielsen (EL), har sendt hende en kort undskyldning for hændelsesforløbet, men først efter, at kommunen i august modtog Styrelsen for Patientsikkerheds kritik af behandlingen af Maybritt Kristensen - eller nærmere mangel på samme.

Kritik fra Styrelsen for Patientsikkerhed

Det var på opfordring fra lægen, der skrev dødsattesten, og på opfordring fra politiet at Dianna Priesner klagede til Styrelsen for Patientsikkerhed.

I august 2017 traf man her en afgørelse i sagen, hvor styrelsen fandt grundlag for at kritisere Østerbæksgruppen både for den behandling - eller snarere mangel på samme - som Maybritt Kristensen modtog i perioden den 28. januar til den 31. januar 2017 og for journalføringen i samme periode.

Kommunen er dog ikke indstillet på at udbetale erstatning for Dianna Priesners tab, men hun synes alligevel, sagen bør få konsekvenser.

- Mit mål er egentlig heller ikke at få en erstatning, men jeg vil faktisk gerne have straffet de mennesker, der har gjort det her. Jeg vil også gerne være sikker på, at det ikke sker igen for andre, siger Dianna Priesner, der i brevet fra direktøren og rådmanden fik at vide, at "der er foretaget de nødvendige personalemæssige konsekvenser."

- Men hvad vil det sige? Er de blevet fyret eller hvad? Det ville jeg da gerne vide, påpeger hun.

Rod i journalen

Det er hidtil heller ikke lykkes Dianna Priesner at råbe politiet op, selv om der er en del ting, der ikke stemmer overens i sagen, som hun har fået aktindsigt i.

Hun har flere gange rettet henvendelse til politiet om detaljer i sagen, der ikke stemmer overens, men ind til nu har politiet afvist at efterforske sagen yderligere.

Blandt andet skriver en leder i Østerbæksgruppen, at der er mundtlig kontakt gennem brevsprækken til Maybritt Kristensen lørdag den 28. januar. Der er ingen brevsprække i døren, og hvis der var kontakt, kunne hjemmehjælperen vel have spurgt hende om hun var faldet, påpeger Dianna Priesner.

Den 31. januar skulle hjemmeplejen ifølge journalen have lagt en besked på sønnens telefon, men ingen af Maybritt Kristensens to brødre har modtaget et opkald, så de har ringet til en fremmed mand. Journalpunktet fra mandag er i øvrigt kopieret ind i journalen om tirsdagen - altså dagen efter.

Da politiet afhører den hjemmehjælper, der er med til at finde Maybritt Kristensen, siger hun, at det er hendes kvindelige kollega, der har forsøgt at komme ind til Maybritt lørdag. Hun er tilsyneladende ikke vidende om, at det er en mandlig vikar.

- Det er noget værre rod, og der er ikke styr på det, siger Dianna Priesner.

Hun håber, at politiet vil genoptage sagen, og undersøge, om der kan være tale om "grov og gentagen forsømmelse i tjenestens eller hvervets udførelse," som er omtalt i Straffelovens § 157.

- Jeg har indtil nu løbet panden mod en mur både hos kommunen og politiet. Jeg er ovenud lykkelig for at de nu vil genoptage sagen efter mediernes indblanding, siger Dianna Priesner.

Politiet genoptager sag: Hjemmeplejen lod kvinde ligge i tre dage - hun var død

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.