Politibetjente gik langt over stregen

- Jeg hader at sige det, men jeg tror ikke, det var sket, hvis jeg havde haft blå øjne og en anden hudfarve, siger Mazen Jamal Ismail, som læser på Syddansk Universitet. Men jeg vil ikke tillade, at én betjent skal give mig et had til hele det danske system.
Foto: Carsten Bundgaard

Politibetjente gik langt over stregen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Betjente fra Fyns Politi foretog ulovlig og meget voldsom anholdelse af ung mand i Vollsmose i oktober 2008. Østre Landsret afviste pure betjentenes forklaring.

En maskinpistolbevæbnet betjent fra Fyns Politi gik langt over stregen, da han sammen med to kolleger den 8. oktober 2008 stoppede en bil på parkeringspladsen foran Bøgeparken i Vollsmose.

For selv om de to unge mænd med indvandrerbaggrund i bilen slet ikke gjorde modstand, da de skulle kropsvisiteres, blev den ene - 24-årige Mazen Jamal Ismail - udsat for så voldsom en anholdelse, at Østre Landsret direkte karakteriserer anholdelsen som en "ikke lovlig tjenestehandling".

Landsretten slår samtidig fast, at der slet ikke var grundlag for at anholde den 24-årige, der under den voldsomme anholdelse fik vredet armen så hårdt rundt af betjenten, at han måtte have den lagt i gips og slynge på skadestuen efter adskillige timer i en celle på politigården i Odense.

Meget ubehagelig sag

Og Mazen Jamal Ismails forsvarsadvokat, Klaus Ewald, tøver ikke med at kalde landsrettens opsigtsvækkende afgørelse for principiel.

- Det har været aldeles ubehageligt at følge den her sag. Hvordan man først foretager en voldsom anholdelse uden at oplyse min klient, hvad han er sigtet for, siden afviser hans klage over politiet og til sidst får ham dømt for vold mod politiet i byretten.

- Det er første gang i min lange karriere, at jeg har set systemet træde rigtigt i karakter og tilsidesætte to betjentes forklaring, siger Klaus Ewald.

I modsætning til byretten, hvor en juridisk dommer og to lægdommere valgte at tro på betjentene, så troede de tre juridiske dommere og tre domsmænd i landsretten ikke på betjentenes forklaring om, at den ene betjent var blevet sparket under anholdelsen. Og de frikendte Mazen Jamal Ismail med dommerstemmerne 6-0.

Sag på vej mod betjentene

Og Ewald varsler nu en ny klagesag, efter at Statsadvokaten for Fyn på baggrund af betjentenes forklaring tidligere har afvist klagen på grund af manglende bevis.

- Nu vil jeg skrive til statsadvokaten og bede ham tage sagen op igen. Jeg mener, den bør få konsekvenser for den betjent, der har udsat min klient for vold og muligvis også for de betjente, der har talt usandt i retten, siger Ewald.

Oven i klagesagen bliver der også rejst en erstatningssag.

De pågældende betjentes øverste chef, politiinspektør ved Fyns Politi John Jakobsen, har ingen kommentarer.

- Hvis det bliver en sag for statsadvokaten, vil vi ikke kommentere sagen, siger John Jakobsen.

Skræmmende

Mazen Jamal Ismail er glad for endelig at være renset.

- Så er der trods alt retfærdighed til, siger han.

- Men jeg synes, det er skræmmende, at betjentene kan slippe godt fra bevidst at fortælle en løgnehistorie og i byretten få mig idømt 30 dages ubetinget fængsel. Jeg har efterfølgende talt med flere, som siger, de har fået tæsk af politiet uden at have været så heldige som mig. Så jeg er ikke den første, det er sket for - og nok heller ikke den sidste, siger Mazen Jamal Ismail, der er studerende ved Syddansk Universitet og ved siden af studierne arbejder med at undervise unge kriminelle på den sikrede fynske ungdomsinstitution Egely.

Læs mere i Fyens Stiftstidende mandag

Politibetjente gik langt over stregen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce