Pindleguiden: Din uge i Odense


Pindleguiden: Din uge i Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Her er et bud på events i den kommende uge.

1

Fuld damp på HS 415

Foto: Flemming Wedell

Påskeoplevelser: I påskedagene kører Danmarks Jernbanemuseum med veterantog på museets egen strækning. Trækkraften leveres af damplokomotivet HS 415 fra 1901. Det er et rangerlokomotiv, som blev bygget hos Vulcan i Maribo i og kørte hele sin aktive periode på Sjælland. Museets frivillige er tidligt oppe for at gøre klar til dagens kørsler. Der skal fyres op og fyldes vand på kedlen, inden første tur fra Dr. Louises Station. På turen kan man fornemme varmen fra kedlen og dufte røgen fra skorstenen, og er man heldig, inviterer lokomotivføreren op i førerhuset, når lokomotivet holder stille ved perronen. En tur med veterantoget varer ca. 10 minutter, og der køres hver dag fra 29. marts til 2.april i tidsrummet kl. 10.30-12 og igen kl. 13-15.30.

2

Landsbyfolk klar til ny sæson

Kaperkørsel i det fynske forår. PR-foto

Torsdag 29. marts pibler en ny sæson frem i Den Fynske Landsby, hvor årets første åbningsdag fejres. I hele påsken byder landsbyen på oplevelser for hele familien. I køkkenet på Præstegården er Kokkepigerne klar med 1800-tallets traditionelle påskemad. Anden påskedag skal der brygges det gode "Landsby-øl", og samme dag har Landsbyen besøg af de flotte, gamle traktorer. Kør en tur i hestevognen, og kig indenfor i den hyggelige Påskestue, hvor I selv kan lave påskepynt. Folkene i Levende Historie laver en masse ting rundt omkring i landsbyen, der afspejler dagligdagen i 1800-tallet. I kalenderen herunder kan du se, hvornår du kan møde uldkonen, væveren, huggehuskarlen, smeden og madmor. Man skulle måske ikke have troet det, men i år er digitaliseringen flyttet ind i Den Fynske Landsby. Digitale effekter gør nu Melby Bolstedet levende og giver en helstøbt oplevelse af livet på landet. Nu kan man høre fårene bræge i stalden, møde den unge Søren, der er ved at tærske og kigge ind til bolsmanden, der er gået til køjs i alkoven.

3

Onkel Reje kommer til fødselsdag

Onkel Reje. PR-foto

Også i år kan man være med til at fejre H.C. Andersens fødselsdag 2. april, hvor der er de traditionsrige arrangementer som kransenedlæggelse, børneshow, legat- og prisuddeling og benytte lejligheden til at besøge H.C. Andersen museerne i byen, hvor der i anledning af fødselsdagen er fri entré.Dagen er en festlig og eventyrlig fejring af byens verdensberømte eventyrforfatter, der i år falder på 2. påskedag.Dagen starter traditionen tro med kransenedlæggelse ved H.C. Andersen-statuen i Eventyrhaven, hvor det i år er rådmand Jane Jegind, som holder tale. Der er også fællessang med H.C. Andersen Koret.Den gakkede verdensmand og sørøver, Onkel Reje, fra DR Ramasjang står i spidsen for den "Fabelagtige fejring" af byens digter i Odeon. Her sættes der ekstra fut i den 213 fødselsdag kl. 14, når små og store eventyrelskere kan opleve Tumle og Frida fra Kulturmaskinen, de små, kongelige balletdansere fra balletskolen, H.C. Andersen Paraden, elever fra Odense Musikskole og kortfilm fra Odense International Film Festival.Man kan som sædvanlig også deltage i overrækkelsen af H.C. Andersen Prisen, der dog i år først overrækkes tirsdag 3. april på Odense Teater. Æresprisen går i år bl.a. til sangeren og komponisten Sebastian.

4

Gidsel hos IS i 398 dage

PR-foto

Daniel Rye blev som freelancefotograf under en reportagetur i Syrien i 2013 pågrebet og taget til fange af terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien.I 13 måneder blev han holdt som gidsel sammen med 23 andre vestlige gidsler, og han var det sidste gidsel, som slap levende fra Islamisk Stats berygtede fængsel i den syriske by Raqqa. Efter løsesumsforhandlinger løslades Daniel 19. juni 2014, hvorefter IS i sommeren 2014 dræber de tilbageværende gidsler og Daniels medfanger, én efter én. Heriblandt amerikaneren James Foley, der var blevet en nær ven af Daniel Rye.Onsdag 4. april kl. 19 holder Daniel Rye sit foredrag "398 dage som gidsel hos Islamisk Stat" og fortæller åbenhjertigt og med rystende detaljer om sit fangeskab.

5

Udstilling om Kennedys danske støtter

Den amerikanske præsident John F. Kennedy i Det Hvide Hus. Udateret arkivbillede 1963, Ritzau/Scanpix

Det danske Kennedy Selskabet blev stiftet 29. maj 1967 på John F. Kennedys 50-års fødselsdag - i Toreby af fynboen, forfatter Svend Aage Nielsen. Siden har Kennedy Selskabet - med Svend Aage Nielsen som formand - arbejdet for John F. og Robert F. Kennedys ord og gode idéer. Det er sket med indlæg, kronikker, bogudgivelser og markeringer på mærkedage, som ved 50-året for drabet på John F. Kennedy 22. november 2013, da Robert F. Kennedy blev 90 år i 2015 og senest i 2017 med markeringer af 100-året for John F. Kennedys fødsel.Kennedy Selskabet har netop åbnet i udstilling, der viser breve til selskabets stifter og til selskabet fra Kennedyfamilien. Fra senator Robert F. Kennedys brev den 14. februar 1968, få måneder før han blev dræbt, til senator Edward M. Kennedys breve til selskabet gennem fire årtier. Udstillingen kan ses i Borgernes Hus indtil 14. april.Udstilling om Kennedys danske støtter.

6

Stor gnaver flytter ind hos tapir

PR-foto

Foråret er traditionelt lig med nyheder i Odense Zoo, og i år kan havens gæster opleve fire nye eksemplarer af verdens største gnaver, kapivaren, på deres rejse gennem Sydamerika. De tre hunner kommer fra Planckendael Zoo i Belgien, mens flokkens han kommer fra Givskud Zoo. Kapivarerne flytter ind i et nyrenoveret anlæg, hvor de skal bo sammen med husets oprindelige beboer, tapiren.Kapivaren, der også kaldes flodsvin, er verdens største gnaver og kan veje helt op til 65 kilo. Den stammer oprindeligt fra Sydamerika, hvor den lever i vådområder ved floder og søer. Kapivaren er tilpasset et liv i vand og kan ligge neddykket i vandet i flere minutter. Mellemrub: Påsken i zooNote.tekst.u.indryk: Indtil 2. april er der desuden påske på programmet i Odense Zoo, hvor man kan opleve de mange nye dyreunger, tage med på en guidet rundvisning bag kulisserne, løse mysteriet om det tabte æg og meget mere. Odense Zoo er åben kl. 9-18 alle dage i påskeferien.

Pindleguiden: Din uge i Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce