Pindleguiden: Din uge i Odense


Pindleguiden: Din uge i Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi har fundet ugens bedste oplevelser til dig

1

Fortællinger fra en flygtningelejr

Aske Kreilgaard slog i 2015 sig ned i en flygtningelejren "The Jungle" i Calais. Foto: Aske Kreilgaard

Europe Direct Odense inviterer torsdag 15. marts kl. 19 til foredrag og fotofremvisning på Hovedbiblioteket i Borgernes Hus. Her kan man møde Aske Kreilgaard, som i 2015 valgte at stoppe sit studie før tid, sige sit job- og huslejeaftale op og satse 100 procent på sine drømme om at male, observere verden og lave sociale projekter, hvor der naturligt er brug for dem.

Efter at have tomlet sig igennem EU kom han til Calais i Frankrig hvor synet af den nærliggende flygtningelejr skulle ændre hans liv for altid. Aske valgte at slå sig ned i lejren side om side med flygtningene og begyndte at hjælpe til i forskellige organisationer som frivillig. Hvad der bare skulle have været en uge endte med at være et år.

I sit foredrag vil Aske Kreilgaard invitere publikum med ind til en af de mest berygtede flygtningelejre i Europa: "The Jungle" og prøve at engagere folk i den fortabelse og det håb der følger med folk på flugt samt prøve at svare på spørgsmålene: Hvem er flygtningene? Hvor kommer de fra? Hvad er reel fakta og hvordan kan man som enkel person møde denne situation på den mest konstruktive måde.

2

Gadefodbold for gadens folk

Fodbold for hjemløse og udsatte ved Fodboldfabrikken på Odense Havn Arkivfoto: Lasse Hansen

Torsdag 15. marts fløjtes der op på Fodboldfabrikken, hvor årets første gadefodboldstævne for hjemløse og udsatte finder sted. Forårsstævnet er arrangeret af Ombold i samarbejde med Odense Kommune og forventes at få deltagelse af 25 hold fra hele landet. Samtidig varsler stævnet nye tider for fodboldglade udsatte i Odense og omegn. For at sætte mere turbo på gadefodbolden og give mennesker, der har svært ved at se sig selv i etablererede fodboldklubber, er der nu indgået et samarbejde med organisationen Ombold og Store Dannesbo om etableringen af en fynsk Asfaltliga, der med tiden skal udvikle sig til de udsattes svar på Superligaen. Forårsstævnet kan overværes på Fodboldfabrikken, Østersøgade 8, Odense Havn torsdag 15. marts kl. 11-16.

3

To akademistuderende i nyt galleri

Nanna Katharina Jensen: ?Primordial Pool?. PR-foto

På det nye udstillingssted M100 i Søndergade, kan man fra denne uge se udstillingen "Sønder og sammen" af to fjerdeårsstuderende fra Det Fynske Kunstakademi. Udstillingen giver mulighed for dialog og møde mellem to praksisser, man ikke nødvendigvis ellers ville se i sammenhæng: Nanna Katharina Jensens "Primordial Pool", en stor rund lydinstallation der kropsliggør en myte om livets oprindelse og Simon Fiils "I hjertet af en Ø", to papskulpturer som forholder sig til Fyn som provins i Danmark. Simon Fiil kredser om samfundsemner som tabte skibscontainere, hurtigt skabte bygninger, logistikkens afveje og hverdagens valg, udformet i pap, akryl, lak og glimmer. Nanna Katharina Jensens værker udspringer af en interesse for komplicerede forhold mellem indre og ydre liv. Udstillingen ferniseres fredag 16. marts kl. 17 og kan ses indtil 1. april.

4

Svenske akademikere synger Rachmaninov

PR-foto

Lørdag 17.marts kl. 16 har man igen mulighed for at høre Lunds Akademiske Kor når svenskerne gæster Skt. Hans Kirke i Nørregade. Koret er kendt for deres varme klang og nordiske renhed. Koret har tidligere besøgt Skt Hans Kirke tre gange - altid med fuldt hus. Det ledes af dirigent Cecilia Martin-Löf der blandt andet tidligere har arbejdet med DR Koret. Ved denne koncert vil Lunds Akademiske Kor opføre Rachmaninovs store "Vesper", et værk der sjældent bliver sunget på grund af dets sværhedsgrad. På programmet er også Alfred Schnitkes korkoncert.

5

Nytårskur med improcomedy, dansepiger og champagne

Kosmonauterne. PR-foto

15 år inde i karrieren er truppen Kosmonauterne flere gange Danmarksmestre i teatersport: en dyst mellem to hold om at være sjovest. Uden forberedelse og i tæt interaktion med publikum, som sidder klar til at udstikke det næste gode stikord til fortællingen: "Mobile Pay!", "Ikea!", "Beruset!", "Gnu safari!" Det stærke publikumselement betyder, at man kan være sikker på, at ingen joke er genbrug. Kosmonauterne kan simpelthen ikke løbe tør for materiale. Ifølge Kosmonauterne er improteatret en ventil i et samfund, hvor alt skal være så rigtigt, at stress er blevet en folkesygdom. Alle skal turde fejle, men det kræver øvelse, og i impro bliver det spontane og fejlene hyldet. Kosmonauterne optræder ved Kulturmaskinens nytårskur lørdag 17. marts med et show, de selv kalder "for 100 kroner selvudvikling af den mest latterkrampende slags. Med champagne og dansepiger på sidelinjen."

6

CPH:Dox på turné

Filmen "Dreaming Murakami". Foto: Cph:Dox

Odense er en af de byer, der får besøg af en af verdens største dokumentarfilmfestivaler med nye dokumentarfilm og et helt nyt festivalformat, "Dox:direkte". Den danske dokumentarfestival Cph:Dox har eksisteret siden 2003, og viser hvert år over 200 dokumentarfilm fra hele verden til et københavnsk og internationalt publikum. De sidste tre år har festivalen spredt sine festivalvinger ud og budt på dokumentarfilm med tilhørende oplæg, debatter og events i hele Danmark. Med "Dox:direkte" inviterer Cph:Dox til tre aftener på kulturinstitutioner landet over - med visninger af premiereaktuelle dokumentarfilm og live-transmitterede samtaler med filmskabere, forfattere og eksperter. Programmet åbner med en ny dansk film om forfatteren Haruki Murakamis livsværk og hans danske oversætter Mette Holm, fortsætter med en filmisk refleksion over den prisvindende Politiken-fotograf Per Folkvers pludselige død og slutter med en længe ventet filmatisering af Jonathan Safran Foers bog Om at spise dyr. I Odense foregår det på Hovedbiblioteket. Du kan se programmet her.

7

Fra skandinavisk immigrant til amerikaner

Torben Grønnegaard Jeppesen, museumschef, Odense Bys Museer. Foto: Kim Rune

"Lær sproget, flyt dig, gift dig med andre". Således lød en overskrift i Weekendavisen i forbindelse med museumschef Torben Grønnegaard Jeppesens disputatsforsvar i 2017 på SDU. Overskriften henviser til skandinavernes udvandring til og succes i det amerikanske samfund. I dag er det 4-5 generationer siden, at den store udvandring fra Skandinavien sendte 2,5 mio. mennesker til Amerika. Torben Grønnegaard Jeppesen besøger Folkeuniversitetet på tirsdag 20. marts kl. 18-19.45, når han sætter historisk perspektiv på nutidens aktuelle debat om immigration og integration i USA og i Europa. Det var en anden tid, men alligevel giver skandinavernes livsforløb forståelse for menneskelige reaktionsmønstre og ghettoers, religiøse lederes og den humane kapitals indflydelse på det konkrete integrationsforløb. Han ser også på, om der stadig kan findes spor blandt efterkommerne af deres etniske herkomst. Forelæsningen finder sted på SDU, og man skal tilmelde sig hos Folkeuniversitetet Odense.

Pindleguiden: Din uge i Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce