Pensioneret ægtepar hjælper spejdere i Kenya


Pensioneret ægtepar hjælper spejdere i Kenya

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OTIUM: Parret bistod i fjor med at etablere et bibliotek på en skole i landet
ODENSE: "Sjo-sjo og guka" betyder bedstemor og bedstefar på kenyansk.

Kirsten og Erik Falbe Schmidt fra Odense har ti børnebørn, så de blev sjældent kaldt andet, da de for et lille års tid siden gennem fem uger hjalp en skole nord for Nairobi i Kenya med at etablere et skolebibliotek.

Inden længe skal de igen ned og være sjo-sjo og guka, men denne gang for at hjælpe en lokal spejdergruppe i området.

Odenseparret har indsamlet en hel masse spejderudstyr herhjemme, som de gerne vil med ned og dele ud fra containeren samt hilse på gode, lokale venner og bekendte.

De to 60-årige gik på pension og efterløn sidste år. Hun fra et job som lærer, han som servicechef i Fyns Amt, hvor han stod for drift og vedligeholdelse af Amtsgården.

Mindre hus for at rejse

- Dernede er man rigtig gamle som bedsteforældre. Man er respekteret, fordi man har erfaring og har givet liv, så der bliver virkelig taget hånd om én, fortæller parret, som af og til også blev tiltalt mr and mrs Erik.

De har for nogle år siden købt et mindre rækkehus på Morelvej i den sydvestlige del af Odense for at have råd til deres fælles lidenskab: rejser.

Kirsten har for sjov regnet på, hvor meget de har rejst de sidste 19 år, og det blev til 34 lande. De har stort set været i alle de europæiske hovedstæder, hvor de sætter pris på kulturlivet med kunst og musik.

Dertil har de rejst gennem hele Vietnam, de har været på en længere rejse i Grønland, de har ø-hoppet i Grækenland og har besøgt forskellige destinationer i USA.

Vil noget andet i livet

- Som pensionister ville vi "noget andet" med vores liv. Vi begyndte at tænke på, hvad der egentlig skete "inde bag vinduerne". Hvad tænker lokalbefolkningen på, hvordan er deres kultur og familiestruktur. Vi ville gerne tættere på og håbede samtidig at kunne hjælpe nogle fattige mennesker, siger Kirsten og Erik.

De begyndte at søge på nettet efter et kortere projekt, og det gav bingo hos Mellemfolkeligt Samvirke, som viste sig at have brug for hjælp gennem fem uger til at forestå renoveringen af nogle lokaler til et skolebibliotek samt til indkøb af skolebøger i Kenya. En bevilling på i alt 25.000 kroner.

Betalte selv 40.000 kr.

Til gengæld skulle familien selv betale flybilletter, kost og logi. En samlet personlig udgift på 40.000 kroner.

- Det var en fantastisk oplevelse at kunne rejse derfra og have oprettet et bibliotek for så små midler. Da vi kom, var der lerklinet gulv og intet glas i vinduerne, og vi efterlod et lyst og venligt bibliotekslokale med klassesæt, som vi indkøbte til skolen. Det havde de aldrig hørt om før.

- For os var det stort at opleve glæden og engagementet fra lokalbefolkningen, forældrene, lærerne og eleverne, fortæller parret.

Når de rejser igen til efteråret regner de med, at det vil koste dem 25.000 kroner for tre-fire uger.

De har indsamlet effekter til de cirka 150 kenyanske spejdere lige siden foråret. Det er foregået gennem familie og venner samt gennem Det Danske Spejderkorps. Også en medvirken i Radio Fyns Markedspladsen kastede en del grej af sig.

40 telte og andet

Indsamlingen tæller 40 telte, 15 soveposer, 15 rygsække, 30 gryder, 20 tæpper, liggeunderlag, køkkengrej, økser, spader tovværk, støvler og kraftige sko.

Hele molevitten sendes sammen med nogle computere fra nogle spejdere i Varde i en container betalt af Mellemfolkeligt Samvirke.

Ægteparret har gennem mange år været med i Sct. Georgs Gilderne, ligesom Erik har været spejder og leder i 22 år. Derfor er det en naturlig ting for dem at hjælpe den kenyanske spejdergruppe.

Denne har sat sig for at hjælpe nogle af de tusinder af lokale gadebørn, der enten er forladt af deres forældre eller som har mistet forældrene på grund af aids. Dermed kommer det odenseanske par også til at støtte disse børn med deres indsamling.

- Det er væsentligt for dem, vi har fået ting af, at det indsamlede går direkte til spejderne og ikke skal igennem andre led.

- For os har det været sundt at se, at selv om de almindelige familier har en simpel og enkel tilværelse, så kan man trives godt og være lykkelig, siger Kirsten og Erik Falbe Schmidt, der regner med at blive ved med at rejse nogle gange om året.

Pensioneret ægtepar hjælper spejdere i Kenya

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce