Penge til skoler - sundhed og miljø


Penge til skoler - sundhed og miljø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Odense Kommune kan snart fylde pengekassen med et meget stort millionbeløb, efter salget af Odense Energi. For mig og mit parti er det ikke ligegyldigt, hvordan pengene bruges: De skal bruges på begavede investeringer der, hvor vi har behov, så vi kan fremtidssikre vores by og vores verden.

Vi foreslår, at pengene deles i tre dele: En tredjedel til at gøre Odenses bymidte bilfri. En tredjedel til modernisering af skoler, børnehuse, klubber og idrætsanlæg i hele byen - ikke bare i de forstæder som borgmesteren vil have "strategiplaner" for.

Og endelig en tredjedel til at realisere en ny ambitiøs miljøpolitik.

En ambitiøs miljøpolitik kræver store investeringer, hvis de flotte mål skal nås. Og da kommunekassen ikke ligefrem er ved at svømme over, er pengene fra salget af Odense Energi vores eneste chance for rent faktisk at realisere planerne.

Truslerne mod vores miljø og klima er velkendte og store. Men problemerne kan løses hvis alle vil løfte deres del af byrden.

Også i Odense må vi erkende at vi har et enormt ansvar. Både for det nære - vores natur, vores luft, vores grundvand, de dyr, planter og mennesker der lever her. Og for det mere fjerne, især udslip af CO2 og andre drivhusgasser.

Vi vil gøre Odense til en foregangsby på miljøområdet. Vi står over for en enorm udfordring med at få bremset den globale opvarmning og forbedret verdens natur og miljø, og Odense har alle muligheder for at vise verden hvordan det kan gøres.

Men det kræver penge til investeringer: Til miljøvenligt byggeri, økologisk mad til børn og ældre, flere grønne områder, bedre naturbeskyttelse, bedre kollektiv trafik og bedre forhold for cyklister og gående, så vi alle motiveres til at lade bilen stå. Kun på den måde kan vi virkelig rykke for miljøet.

Hvis ikke vi i en rig by i den rige del af verden bliver i stand til at vise, at grøn omstilling kombineret med vækst er mulig, får vi aldrig udviklingslandene med på klimavognen. Og så er slaget tabt.

I SF vil vi tage det klimapolitiske ansvar på os ved at reservere en tredjedel af el-millionerne til miljø, og en tredjedel til bilfri bymidte.

Den sidste tredjedel skal bruges til investeringer i skoler, børnehuse, ungdomsklubber og idrætsanlæg overalt i byen. Gode faciliteter vil øge folkesundheden og livsglæden, og bedre anlæg til den brede idræt vil kunne give et tiltrængt løft til byens idrætsforeninger.

Miljøpolitik kan i øvrigt med fordel tænkes sammen med en plan for modernisering.

I stedet for at renovere skoler og haller, som man plejer at gøre det, skal det gøres med miljøpolitikken i tankerne: Hvad med bedre isolering for at spare på varmen, eller solfangere på taget af alle skoler? Hvad med at gøre alle skoler i Odense til "miljøflagskibe", altså foregangseksempler på hvordan man kan lave bæredygtigt byggeri?

Mulighederne er mange, men det kræver politisk vilje til mere end skåltaler.

stina willumsen

Hunderupvej 36, 3., Odense C, er medlem af Odense Byråd for SF

Penge til skoler - sundhed og miljø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce