Millioner fra København skal løfte Odense Symfoniorkester og tre andre orkestre vest for Storebælt. Men Copenhagen Phil mister knap 20 millioner kroner over de næste fire år.

Musikchef Finn Schumacker og Odense Symfoniorkester får råd til flere partiturer, når kulturminister Mette Bock (LA) fra næste år sender to millioner kroner ud til provinsens fire landsdelsorkestre.

Kulturministeren beskærer budgettet på landsdelsorkestret Copenhagen Phil med knap 20 millioner kroner over de næste fire år - fra to millioner kroner i 2018 op til knap otte millioner kroner i 2021 - for at støtte den klassiske musik i provinsen.

Sådan skærer ministeren

Copenhagen Phil (tidligere Sjællands Symfoniorkester) bliver beskåret gradvist over fire år.I stedet går pengene til de fire landsdelsorkestre vest for Storebælt: Odense Symfoniorkester, Sønderjyllands Symfoniorkester, Aarhus Symfoniorkester og Aalborg Symfoniorkester.

De fire skal deles om to millioner kroner i 2018 stigende til 7,8 millioner kroner i 2012.

Orkestre og kor under DR har været til heftig diskussion i foråret, hvor Dansk Folkeparti har stillet forslag om at lukke Copenhagen Phil og trække orkestre og kor ud af Danmarks Radio.

Pengene falder på et tørt sted i Odense Symfoniorkester, som de senere år har skåret ned og sendt det klassiske repertoire i en mere populær retning med Harry Potter-, Disney- og House of Cards-musik for at skaffe et større publikum og dermed flere indtægter.

- Nu har jeg skabt ro om økonomien for de næste fire år, og jeg håber, at orkestrene kan tænke strategi og udvikling omkring eksempelvis unge. Orkestrene får en flad økonomi, hvor de ikke skal spare næste år og næste år igen, forklarer kulturminister Mette Bock.

Odense Symfoniorkester skal dele pengene fra Copenhagen Phil med de andre landsdelsorkestre i Sønderjylland, Aarhus og Aalborg, og Mette Bock deltager i dag, fredag den 21. april i en konference i Middelfart for det danske orkestermiljø, hvor de skal diskutere finansiering, nye målgrupper og partnerskaber. Ifølge Mette Bock får orkestrene vest for Storebælt nu ro til at udvikle i de næste fire år. Odense Symfoniorkester har i sit program for 2017/2018 ni vakante stillinger i besætningen.

- Besparelserne bliver neutraliseret de næste fire år, så Odense Symfoniorkester og de andre har en platform og kan hente finansiering andre steder fra. Men det er ikke et kæmpe løft, så de kan besætte ni vakante stillinger, erkender Mette Bock.

Ro til at tænke videre

Musikchef Finn Schumacker har tænkt i ekstern finansiering i flere år. Hvad kan de lægge til?

- Det ved jeg ikke, men vi har en mulighed for at drøfte det kreativt nu. Verden står ikke stille fra nu, og vi skal sikre adgang til klassisk og symfonisk musik i hele landet, og det skal disse fire år bruges til, siger kulturministeren.

Dansk Folkeparti og Alex Ahrendtsen har tidligere været ude efter flere orkestre i København - hvorfor ikke lukke Copenhagen Phil og fordele tilskuddet på 41 millioner kroner på de andre orkestre?

- For mig at se er det vigtigt, at det ikke er et spørgsmål om hovedstaden mod provinsen. Det var måske nemmere og mere effektivt at samle alt et sted i landet, men det holder ikke. Vi bor mange steder i landet.

Hvorfor ikke lukke Copenhagen Phil helt, når du taler effektivitet?

- Det er dette skridt, jeg har kunnet tage og tager nu. Det er ikke et stort skridt, men dog et skridt, og nu skal vi bruge roen til at tænke videre, forklarer Mette Bock.

Men hvis du kunne, ville du så lukke Copenhagen Phil?

- Nu tager vi den diskussion som følge af det skridt, vi har taget.

Et skridt ad gangen

Skridtet handler om omfordeling, men hvordan med den rytmiske musik, som får langt færre midler end den klassiske?

- Vi skal tage ryk på mange områder, men vi må tage et skridt af gangen. Vi har eliten, mainstream og talentlaget, og vi bliver nødt til at sikre et talentlag og en elite inden for både den klassiske og rytmiske musik, og den mere overordnede indsats over for den rytmiske musik er vi ikke nået til endnu. Men det skal vi bestemt, siger kulturministeren.

Vi har et professionelt bigband i Tiptoe Bigband på Fyn, som selv må rejse penge. Hvordan ser det ud med støtte til den slags ensembler?

- Den store udfordring omkring statslig kulturstøtte er, at den er bundet. Jeg kender ikke det konkrete eksempel, men vi kommer til at svigte vækstlaget, fordi tingene er låst af historiske og andre årsager. Vi må skabe et større råderum, så vi kan støtte til nye initativer, og det er meget vanskeligt i øjeblikket, siger Mette Bock.

  • Michael Bager

    Af:

    Journalist på kulturredaktionen i Odense med nyheder som stofområde. Madredaktør med ansvar for restaurantanmeldelser. Skriver om vin og drikkevarer til magasinet Livstil. Formand for foreningen Danske Madanmeldere, som står bag Årets Ret. Født 1967.

Mere om emnet

Se alle
8
Kultur: Landsdelorkestre sikres en stabil økonomi

Kultur: Landsdelorkestre sikres en stabil økonomi