Påskeæg skabte begejstring på Kulturmaskinen: Gennem tiden har de symboliseret flere ting

Lilje Westfall Andersen (bagerst) og Clara Gry Bøjken Rugbæk, begge to år, brugte mest krudt på at spise muffins med smørcreme. Da sulten var stillet, blev de dog også optaget af at pynte. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Påskeæg skabte begejstring på Kulturmaskinen: Gennem tiden har de symboliseret flere ting

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Palmesøndag var Kulturmaskinen i Odense fyldt med chokoladeglade børn, der lavede påskeæg af marcipan. Pynteriet skabte begejstring, og faktisk har de søde æg gennem tiden været tilskrevet flere symbolske betydninger.

Kulturmaskinen i Odense var palmesøndag fyldt med chokolade. For snart 2000 år siden red Jesus på denne dag ind i Jerusalem på et æsel, og dagen markerer indledningen på påskeugen.

Det blev fejret på Kulturmaskinen, hvor børn og deres forældre tog hul på den traditionsrige uge ved at lave påskeæg af marcinpan.

Og mens dagens alleryngste deltagere småpludrede med chokolade og smørcreme i ansigtet og flere med det vons kastede sig over at pynte muffins, stod 6-årig Simon Nørgaard Steensen og kiggede længselsfuldt på de marcinpanæg, han netop havde dyppet i chokolade og lagt til tørre.

- Chokolade er sjovt, og formene er sjove at bruge, sagde han og pegede på en ægruller af træ.

- Men det bedste ved påsken er, når man skal finde påskeæg. Fordi bagefter får man lov til at spise dem, fortsatte Simon, mens hans øjne flakkede mellem avisens journalist og chokoladeæggene på bagepapiret.

Og de små marcipanæg skabte da også udelt begejstring hos dagens øvrige deltagere.

Flere placerede dem på toppen af muffins, andre gav dem øjne og ører, og nogle penslede dem med guldpulver. Og der var stor enighed blandt børnene om, at det bedste ved påsken er påskeæggene og æggejagten.

10-årige Sigrid Skov Asmussen havde forvandlet til påskeæg til en påskekylling. Foto:  Birgitte Carol Heiberg
10-årige Sigrid Skov Asmussen havde forvandlet til påskeæg til en påskekylling. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Symbolske æg

Og det er faktisk traditioner, der stikker dybere end velsmagende chokoladeæg.

For påskeægget har nemlig gennem tiden både været set som et symbol på frugtbarhed og forår, og på graven, som Jesus brød ud af, da han genopstod påskemorgen.

Derudover er æggene tidligere blevet betragtet som små mirakelmagere, der gav sundhed.

Og påskeharen, som lægger æggene, børnene jager, har også været et symbol på frugtbarhed. Påskeharen stammer fra 1700-tallets Holland og Tyskland, og i starten af 1900-tallet kom traditionen til Danmark. Men harer er faktisk blevet forbundet med frugtbarhed, længe før Kristendommen gjorde sit indtog.

I dag er æggene og jagten på dem blevet en fast del af påsken. Og at dømme efter begejstringen for de søde kreationer hos børnene i Kulturmaskinen, er det ikke underligt:

- De smager vildt godt, og man kan få dem til at se helt vildt sjove ud, fortalte 10-årig Sigrid Skov Asmussen, der havde forvandlet sit marcipanæg til en påskekylling med øjne og næb.

- Man kan lave, hvad man vil med dem, fortsatte hun begejstret.

Søndagens æggearrangement foregik under kyndig vejledning af Kirsten Thur fra sidste sæson af Den Store Bagedyst på DR1. Forud for pynteriet havde folkbandet Phønix givet familiekoncert.

Påskeæg skabte begejstring på Kulturmaskinen: Gennem tiden har de symboliseret flere ting

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce