Få svar på hvorfor sprogte er forskelligt fra landsdel til landsdel

Hvorfor går jyder på toilet, mens østdanskere går på toilettet? Få et svar på dette, samt på hvordan historie og kultur stadig påvirker sproget i de forskellige egne af Danmark, når forskningschef Michael Ejstrup fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole holder foredrag i Vollsmose Kulturhus.

At der kan være store forskelle på det danske sprog, kommer næppe som nogen overraskelse for de fleste. Vi udtaler ord og vendinger forskelligt alt efter, hvilken del af landet vi kommer fra, f.eks. så gør dem i øst noget én gang om ugen, mens jyder gør det samme – bare én gang i ugen.

Vores madkultur spiller også en væsentlig indflydelse på sproget. På de østdanske øer bruges ordet æbleflæsk ofte, da det er almindelig spise her, mens det i Jylland er knap så normalt.

Sproget hænger altså i høj grad sammen med naturen, menneskene og de muligheder, som der har været op gennem historien.

Michael Ejstrups spændende foredrag ”Danmarkskortet”, sætter netop fokus på de kulturelle og sproglige finurligheder, som findes i dagens Danmark.

Arrangementet er en del af Forskningens Døgn 2013, og finder sted fredag den 3. maj 2013 klokken 13.00 – 15.00 i Vollsmose Kulturhus.

Arrangementet er gratis, men der skal bestilles billetter på www.vollsmosekulturhus.dk.

  • Thomsen_Erik_(2015)_006

    Af:

    Odenseredaktør på Fyens Stiftstidende Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus juni 1996 Har tidligere skrevet bl.a. bykulturstof og gennem en årrække kriminalstof som kriminalredaktør på avisen. Leder Odense-redaktionens 11 journalister, der hver dag dækker hele Odense Kommune