På auktion: Sjælden HCA-bog går Odenses næse forbi

Den håndskrevne dedikation på bagsiden af omslaget gør førsteudgaven af H.C. Andersens "Digte" fra 1830 til noget særligt. Foto: Bruun Rasmussen

På auktion: Sjælden HCA-bog går Odenses næse forbi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Odense Bys Museer havde ikke penge til at byde med på en H.C. Andersen førsteudgave med unik dedikation.

Det er ikke så meget det, at det er en førsteudgave. Og heller ikke så meget det at bogen er forsynet med forfatterens dedikation. Det er mere dedikationens karakter og den kontekst, den indgår i, der gør et eksemplar af H.C. Andersens "Digte" fra 1830 til noget særligt.

Bogen var tirsdag på auktion hos Bruun Rasmussen, og Odense Bys Museer ville hellere end gerne have fingre i den. Men allerede tidligt i løbet af budrunden på nettet måtte museerne indse, at bogen ikke kommer til Odense.

- Det ville være dejligt at have den i samlingen, men vi havde simpelthen ikke de penge, der skulle til, siger overinspektør Ejnar Stig Askgaard, Odense Bys Museer.

Dyrere end ventet

Bogen var af Bruun Rasmussen vurderet til at blive solgt til et sted mellem 20.000 og 30.000 kr. Men allerede fire timer inden det endelige hammerslag på netauktionen var der budt 55.000 kr., og det beløb var klart over, hvad Odense Bys Museer havde penge til, trods indhentet støtte fra fonde.

Bogen endte med at blive solgt for 60.000 kroner.

- Det er ærgerligt, at bogen ikke bliver tilgængelig for offentligheden, siger Ejnar Stig Askgaard, som blot må erkende nederlaget. For den aktuelle bog er ikke oppe i en liga som den meget omtalte Marie Henriques billedbog. Her var man i en auktion i maj sidste år oppe i millionbud, inden Odense Bys Museer måtte strække gevær over for en udenlandsk opkøber.

En måned senere nedlagde Kulturværdiudvalget eksportforbud, fordi billedbogen var så unik. Dermed havnede den alligevel hos Odense Bys Museer, men det kommer ikke til at ske med den aktuelle bog, der ikke er oppe i den unikke klasse.

Digt i dedikationen

Selv om der ikke ligefrem er tale om national kulturarv, så er bogen alligevel interessant, og det skyldes dedikationen.

"Digte" udkom i 1830, og et par år efter forærede H.C. Andersen en førsteudgave af den til Henriette Thyberg, der var blevet forlovet - og senere blev gift - med Andersens ven og velgører Edvard Collin.

Andersen dedikation til Henriette (her kaldet Jette) er et unikt lille digtet vers, der lyder således.

Min kjære Eduards elskværdige Jette fra Forfatteren - En Digter ligner Fuglen der flagrer over Vang, Han bringer hvad han eier - sit Hjertes bedste Sang. O tænk med Eduard paa mig, naar Jorden mig har gjemt, Maaskee, i Eders Hjerter jeg ikke bliver glemt. Drøm glad i Kjærligheden, paa Livets raske Elv, Den sang jeg tidt som Digter, men fandt den aldrig selv

Det er dette lille digt, som emmer af kærlighedssorg, der gør bogen så interessant i Ejnar Stig Askgaards optik.

- Det er skrevet kort efter, Andersen havde gjort sig bitre kærlighedserfaringer med Riborg Voigt, siger Ejnar Stig Askgaard, der også læser en tristhed over det tab af en god ven, der skete, da han - altså Edvard Collin - blev forlovet og fik andre interesser end venskabet.

- Men i øvrigt endte Andersen med at få et meget nært forhold til Henriette Collin, ikke nær så afmålt som til Edvard, siger Ejnar Stig Askgaard, som altså ikke fik en bog til HCA-museet, der kan være med til at fortælle den historie.

På auktion: Sjælden HCA-bog går Odenses næse forbi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce