Overlæge: Vi ved ikke, hvorfor behandlingen virker

Før Jens Ahm Sørensen foretog en uortodoks fedttransplantation på Lisbeth Marie Nielsen, kunne hun ikke andet end at ligge i sin sofa, når hun kom hjem fra arbejde. Foto: Michael Bager.

Overlæge: Vi ved ikke, hvorfor behandlingen virker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Professor og overlæge Jens Ahm Sørensen har ingen konklusioner på, hvorfor hans eksperimentelle behandlingsmetode med fedttransplantation kurerede Lisbeth Marie Nielsens helvedesild.

På OUHs afdeling Z for plastikkirurgi kender man ikke virkningsmekanismen for, at Lisbeth Marie Nielsen er blevet helbredt for sin helvedesild. For selvom det var meningen med behandlingen, så kan de ikke helt konkludere, hvorfor den virker.

Helvedesild giver et meget smertefuldt udslæt på kroppen, og eftervirkningerne kan være årelange og sågar kroniske smerter. Der findes i dag intet effektivt behandlingstilbud.

Men det kan takket være Lisbeth Marie Nielsen og Jens Ahm Sørensen muligvis være på trapperne.

- Idéen med bruge en fedttransplantation til at behandle smerter på den måde, er ikke set før. Vi er de første i verden, der prøver det, fortæller plastikkirurg Jens Ahm Sørensen.

Han og kollegaen Martin Sollie fra afdeling Z har netop skrevet en videnskabelig artikel om behandlingen. I den forklarer de, hvilke teorier de har for, og hvorfor de lader til at virke.

- En teori er, at nyt væv, der findes i det transplanterede mavefedt, kan mindske arvæv og irritation omkring de nervebaner, der sender signaler om smerte op til hjernen. Smerte er i sig selv elektriske signaler, der sendes fra nerver og op til hjernen, forklarer Jens Ahm Sørensen.

Han uddyber:

- Fedt kan udskille nogle stoffer, der muligvis går ind og påvirker irritationen fra virusset i nervebanen. Men vi har ingen konklusioner på nuværende tidspunkt.

Hjælper også efter brystkræft

Idéen med at bruge transplanteret fedt til at mindske smerter er ikke ukendt.

I de senere år har man bemærket, at proceduren kan have en smertestillende effekt, og der er lavet flere studier, som viser, at fedttransplantation kan afhjælpe kroniske smerter efter operationer og smerter i ar.

På OUHs afdeling Z er de i gang med et projekt, hvor kvinder med kroniske smerter efter fjernelse af et bryst på grund af brystkræft kan prøve behandlingen med fedttransplantation.

Indtil videre har forskerholdet fået lov til at lave 40 forsøgsbehandlinger på patienter med smerter efter brystkræft og fem behandlinger på patienter med smerter fra helvedesild.

- Vi må først kigge på resultaterne, når samtlige behandlinger er udført, men fra nogle mindre stringente undersøgelser har vi set lovende resultater, fortæller Jens Ahm Sørensen.

Overlæge: Vi ved ikke, hvorfor behandlingen virker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce