Otte ud af ti arbejder ikke: Somaliske kvinder er milevidt fra arbejdsmarkedet


Otte ud af ti arbejder ikke: Somaliske kvinder er milevidt fra arbejdsmarkedet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Langt de fleste mænd og ikke mindst kvinder fra Somalia har ikke noget arbejde og modtager i stedet kontanthjælp. Igennem den såkaldte Odensemodel er mange tidligere sygemeldte indvandrerkvinder erklæret jobparate, men hvis indsatsen skal ende i beskæftigelse, kræver det en mere håndholdt indsats.

Selvom mange har været i Danmark i adskillige år, kniber det stadig gevaldigt med både sproget og tilknytningen til det danske arbejdsmarked for en stor del af de over 6.000 indvandrere, der er kommet til landet fra Somalia.

TV2 bragte i weekenden et indslag fra et arrangement i den somaliske kvindeforening Sahan i Vollsmose, hvor ingen af de 11 fremmødte kvinder kunne tale dansk eller havde et arbejde. Èn af kvinderne havde efter eget udsagn ikke haft et arbejde i 18 ud af de 19 år, hun har været i Danmark og boet i Vollsmose.

Og ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik er det kun de - generelt set - nyere tilkommende flygtninge fra Syrien, der har større arbejdsløshed end indvandrerne fra Somalia.

Kun 21 procent af de somaliske kvinder og 34 procent af de somaliske mænd er i arbejde. Omkring otte ud af ti kvinder er altså på offentlig forsørgelse.

Koncernchef i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen i Odense, Susanne Kvolsgaard, erkender, at man står med en stor udfordring.

- Det er da ualmindeligt trist og sørgeligt at se så mange kvinder, som har været her i så mange år, og som stadig ikke kan tale dansk og ikke har noget tilknytning til arbejdsmarkedet. Jeg tror godt, at man kan sige, at vi ikke har været tæt nok på og taget hyppige nok samtaler, så vi kunne lave en håndholdt og helhedsorienteret indsats, siger hun.

Uvis effekt af ny tilgang

Odense Kommune har i de senere år været fremhævet som en kommune, der gik nye veje og fået ros fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V). Det skete i forlængelse af den såkaldte Odensemodel, hvor kommunen har gennemgået og efterfølgende revurderet en lang række sager, der blandt andet handlede om sygemeldte indvandrerkvinder.

Allerede et halvt år efter projektet blev sat i gang i foråret 2016, kunne kommunen melde ud, at man nu havde erklæret ni ud af ti sygemeldte indvandrerkvinder for jobparate. Det giver blandt andet kommunen mulighed for at skære i kvindernes kontanthjælp. Hvorvidt indsatsen også har resulteret i, at flere indvandrekvinder er kommet i arbejde eller uddannelse, er der dog ikke overblik over.

- Det har vi ikke noget statistik på. Men generelt er der mange, som nu er erklæret jobparate, og det er en ny tilgang, som vi nu bruger, når vi møder kontanthjælpsmodtagere, der har nogle diffuse helbredsproblemer, siger Susanne Kvolsgaard.

Kræver ekstra indsats

Lektor i religionssociologi på Københavns Universitet Brian Arly Jacobsen peger på, at det kræver en målrettet og individuel indsats, hvis kvinder fra lande som Somalia skal ud på arbejdsmarkedet.

- Når vi som samfund ønsker, at de her kvinder skal arbejde, kræver det en ekstra og meget mere håndholdt indsats. I mange tilfælde kommer de fra et samfund, hvor kvinderne ikke arbejder, men passer børnene og hjemmet, så der er faktisk tale om en ret utrolig frigørelsesproces for de kvinder, der uddanner sig og tager et arbejde, siger Brian Arly Jacobsen, der mener, at der kan være mange forskellige årsager til, at indvandrerkvinder går arbejdsløse.

- Det kan være, at de simpelthen ikke ønsker et arbejde. Det kan være, at deres mænd holder dem hjemme. Og for nogles vedkommende kan det også hænge sammen med, at de er traumatiserede. Under alle omstændigheder er det vigtigt, at man kigger på, hvilken baggrund de har. Der er stor forskel på, om du kommer fra Tyrkiet eller fra Somalia, siger Brian Arly Jacobsen.

Fyens Stiftstidende var mandag i kontakt med formanden for den somaliske kvindeforening Sahan, Ayan Muumin, men hun ønskede ikke at udtale sig.

Otte ud af ti arbejder ikke: Somaliske kvinder er milevidt fra arbejdsmarkedet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce