Opkaldt efter Københavns grundlægger

Absalon var søn af Asser Rig og barnebarn af Skjalm Hvide. Alle tre har fået en vej opkaldt efter sig i Odense.

Opkaldt efter Københavns grundlægger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Absalonsgade

5000 Odense C

Absalon, der levede fra 1128-1201, var både kriger og ærkebiskop, og i København er han mindet som begge dele. Højt oppe over hovedindgangen til Københavns Rådhus kan man se en forgyldt statue af Absalon, hvor han er iført det klæde, en biskop bærer, nemlig et ornat. Og på Højbros Plads står en statue, hvor Absalon er til hest som en ridende kriger.

Når københavnerne er så vilde med Absalon, er det fordi, han er kendt som Københavns grundlægger. Men også i andre byer er Absalon kommet på bykortet med et vejnavn.

Det gælder f.eks. Sorø, hvor han ligger begravet, og det gælder også Odense. I 1876 udstykkede nogle brødre ved navn Tychsen noget jord i det kvarter, der dengang kaldtes Albanikvarter, og de havde selv nogle navneforslag til de planlagte gader.

Nogle af navnene havde rod i odenseansk lokalhistorie. Det gjaldt Skt. Knuds-gade og Godthåbsgade, der var opkaldt efter henholdsvis Skt. Knuds Kirke og ejendommen Godthåb. Men andre af navnene var typisk københavnske. Et af dem var Absalonsgade.

Navnet blev vedtaget på et byrådsmøde den 14. juli 1876 sammen med de andre navne, som brødrene havde foreslået.

Dengang kunne der godt gå nogle dage, inden nyhederne fra byrådet var omsat til tryksværte i avisen, og derfor var det først den 18. juli, at odenseanerne kunne læse om byrådsmødet. Samtlige punkter på mødet var refereret i avisen, og som punkt 25 stod der om navneforslaget: 'Derefter vedtoges et Forslag fra Brødrene Tychsen om, at Gaderne i det dem tilhørende Terrain i Albaniquarteret benævnes: Kronprinsensgade, Fredensgade, Allégade, Godthaabsgade, Rolighedsvej, St. Knudsgade, Jagtvej og Absalonsgade'.

Opkaldt efter Københavns grundlægger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce