Østrigeren Robert Hierath erkender, det bliver svært for Østrig. Også selv om familien har forbindelse til paven og den tidligere landstræner Ernst Happel
DALUM: Adressen kan ikke være mere dansk, Anne Maries Allé i Dalum. Accenten er næsten ikke-eksisterende, men navnet Hierath afslører, at det ikke er en gennemsnits-dansker, der bor her.

At kalde Robert Hierath for en gennemsnits-østriger vil også være forkert. For efter næsten 30 år i Danmark har han lagt mange af de østrigske særkender af sig.

- De er altså stadig ret så gammeldags hjemme i Østrig, og det var noget af det, jeg ville væk fra, da jeg forlod landet i 1979 for at arbejde som kok i Berlin, siger han.

30 år i Danmark

Robert Heirath kom til Danmark for 30 år siden via en afstikker til Berlin, hvor han arbejdede som kok.

I Danmark blev han gift - og skilt igen.

I 1989 mødte han Susanne på en ferietur til Kos, og de har holdt sammen.

De har to børn, Josefine og Christian, mens Robert har en voksen datter fra første ægteskab.

Robert Hierath er ikke specielt stolt af, at han faktisk også hedder Adolf til mellemnavn og tilmed er født den 20. april, præcis som hans mere berømte navnebror.

Han har forsøgt at blive dansk statsborger. Men så kom der en lidt for høj fartbøde i vejen, så det er foreløbigt stillet i bero.

Kort efter gik turen til Danmark, hvor han har boet lige siden med jævnlige visitter til familien hjemme i Østrig.

Indrettes efter fodbold

Robert Hierath lægger ikke skjul på, at han glæder sig mindst lige så meget som dem derhjemme til EM, som først rigtigt begynder for Østrig i dag med den første kamp mod Kroatien.

- Vi indretter os efter fodbolden, jeg skal se alle kampene, og i hvert fald Østrigs er hellige. Men jeg regner ikke med, jeg får den samme service som mændene hjemme i Østrig, griner han og skæver til hustruen Susanne.

Hun er en bestemt kvinde, som ryster på hovedet af de mandschauvinistiske østrigere.

- I Østrig siger man jo, at hvis en kvinde er mere end to meter væk fra komfuret, så er hun på flugt. Og så må hun skydes, fortsætter Robert Hierath.

Og så er det ikke en gang løgn.

Men den går ikke på Anne Maries Allé, forsikrer Susanne.

Kvinderne er hjemme

- De er godt nok gammeldags dernede, og jeg undrer mig over, at kvinderne gør så meget for deres mænd. Roberts mor smører stadig rundstykkerne for hans far om morgenen og sætter dem over til ham. Jeg fatter det ikke.

Det gør Robert Hierath sådan set heller ikke, men sådan er det altså stadig i Østrig. Hvad angår kønsrollerne er de ikke nået meget længere, end vi var i Danmark for 50 år siden, er det østrigsk-danske ægtepar enige om.

Så den mandlige del af befolkningen, som skal hænge foran fjernsynet de næste tre uger for at se EM-fodbold, kan for de flestes vedkommende se frem til fuld servicering.

Østrig har små chancer

Men uanset hvor udsøgt, serveringen måtte være, så kan det ikke skjules, at Østrigs chancer for succes nærmest er ikke-eksisterende.

- Det havde været bedre, hvis det var skiløb, siger Robert Hierath og begynder at remse en perlerække af østrigske skiløbere op og fortælle om dengang, de fik fri fra kokkeskolen, fordi Frantz Klammer vandt endnu et styrtløb.

Men hvad med fodbolden?

- Det ser jo ikke for godt ud. Jeg har truet med, at jeg vil sætte 100 kroner på dem bare for at have chancen for at vinde en pæn gevinst. Men folk siger jo, at jeg er bindegal, for Østrig har ikke en chance. Faktisk er det kun vores søn, Christian, der tror, de kan overraske.

Kampen mod Tyskland, som Østrig spiller mandag den 16. juni som den sidste i puljen, er den klart vigtigste.

For Tyskland har altid været hademodstanderen - lidt som Sverige var det for Danmark i gamle dage.

- Østrig tabte for nylig 0-3 til Tyskland, men kunne lige så godt have vundet, så jeg tror, vi klarer os godt mod tyskerne. Ellers må vi stadig hæfte os ved dengang i 1978, hvor vi vandt 3-2 under VM i Argentina, og hvor Hans Krankl scorede sejrsmålet få minutter før tid. Den sejr lever vi på endnu.

Happel-forbindelsen

Et andet stort fodboldnavn i Østrig er afdøde Ernst Happel, der var landstræner for Holland i nogle af de bedste år.

Og netop Happel-familien har Hierath en lille snor til, idet et familiemedlem i Østrig arbejder sammen med Ernst Happels barnebarn, og barnebarnet havde tilbudt at skaffe EM-billetter, også til Hierath i Danmark.

- Men vi tager først til Østrig, når EM er overstået. Havde Danmark været med, var vi helt sikkert taget derned nu.

Forbindelsen til de højere fodbold-magter er ikke den eneste, Dalum-familien kan prale af.

Robert Hieraths 89-årige mormor har efter morfarens død fundet sammen med en 90-årig pensioneret præst, som i daglig tale bare kaldes Paul Papst på grund af sin specielle bekendtskabskreds. Han skriver nemlig sammen med selveste paven, Benedikt, også selv om Paul Papst er protestant.

- Men jeg tror nu ikke, forbindelsen til de højere magter hjælper hverken Østrig eller Tyskland, bemærker Robert Hierath tørt.

Paul Papst har viet Roberts forældre i sin tid, Robert er døbt af ham, og i det hele taget har han været familiens præst i en menneskealder. Den lille mand kaldes "Der Giftszwerg" - den giftige dværg - fordi han kan blive ret så hidsig. Men selvfølgelig ikke, når han skriver sammen med paven, der som bekendt er tysker.

En ægte schnitzel

Måske kan de to finde ud af noget omkring Østrigs kamp mod Tyskland, som er den altafgørende for alpelandet.

- Bare vi klarer os godt mod Tyskland, tror jeg, østrigerne vil betragte EM som en succes. Og så kan vi jo glæde os over alle turisterne, som er kommet for at se EM, det bliver nok på den led, vi får mest ud af det.

Foreløbig gælder det kampen mod Kroatien i dag kl. 18. Lige til spisetid.

Og da Robert Hierath er uddannet kok, er det ham, der står for menuen.

- Jeg tror, vi napper en wienerschnitzel i dagens anledning. På ægte østrisk manér. Det vil sige uden ansjoser, peberrod, citron, og hvad I ellers kommer på.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle

Østrigske specialiteter