Øjebæ: Jegind bakker op om at ansætte stadsarkitekt

By- og kulturrådmand Jane Jegind (V) vil gerne stemme for at ansætte en stadsarkitekt i Odense Kommune - men vil ikke have vedkommende placeret i sin nuværende forvaltning. - En stadsarkitekt skal have fokus på visioner, der ligger 20-40 år ud i fremtiden, ikke på daglige projekter, siger hun, der bruger Aalborg og Aarhus som eksempler på byer med god erfaring fra stadsarkitekter. Arkivfoto

Øjebæ: Jegind bakker op om at ansætte stadsarkitekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

By- og kulturrådmanden udpeger let flere steder, som ville have haft godt af en stadsarkitekts vurdering, men det er ikke nok til at sikre en smuk by, siger hun. Det kræver, at politikerne er mere modige.

Venstres Jane Jegind, der til dagligt sidder for bordenden af By- og Kulturudvalget, bakker op om, at Odense mangler en stadsarkitekt og burde ansætte en. Et forslag, som hendes radikale kollega Susanne Crawley Larsen onsdag frembragte i Fyens Stiftstidende.

- Tankerne om en stadsarkitekt er ikke nye for mig, og forslaget kunne lige så vel være kommet fra mig, for det er en del af den 120 dages plan, jeg sidder og arbejder på, siger Jane Jegind.

Overraskende nok mener by- og kulturrådmanden, at det er væsentligt, at en kommende stadsarkitekt skal sidde i Borgmesterforvaltningen sammen med borgmesteren og med reference til stadsdirektøren.

- For mig handler det om at få ændret den struktur, vi indførte i kommunen for nogle år siden, for den er forkert. Det skal ikke være tilfældigt, hvilke byplanmæssige projekter som er placeret i Borgmesterforvaltningen, og hvilke som bliver i By- og Kulturforvaltningen på slottet. En nyansættelse af en stadsarkitekt hænger sammen med en skarpere opdeling mellem daglige projekter og visioner, der ligger 20-40 år ud i tiden. Og det er det sidste, en stadsarkitekt skal beskæftige sig med, siger Jane Jegind.

 

Forslag fra Facebook
Idéen om at få en stadsarkitekt til byen voksede ud af børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsens (R) Facebook-opslag først på ugen.Et opslag, som blev liket af adskillige byrådspolitikere fra forskellige fløje - blandt andet Anker Boye (S), Dorte Hjertstedt Boye (S), Steen Møller (K), Søren Windell (K) og Line Mørk (SF).

Opmærksomheden omkring idéen fik siden Susanne Crawley Larsen til at bede borgmesteren bringe det op som et forslag på det kommende byrådsmøde.
Lige før Middelfartvej bliver til Vesterbro stritter byggeriet i en grad, så Jane Jegind bliver mindet om, at der mangler en overordnet planlægning i Odense Kommune - en stadsarkitekt. Arkivfoto
Lige før Middelfartvej bliver til Vesterbro stritter byggeriet i en grad, så Jane Jegind bliver mindet om, at der mangler en overordnet planlægning i Odense Kommune - en stadsarkitekt. Arkivfoto

Byrådet skal være modigt

En stadsarkitekts opgave er ifølge Jane Jegind at sikre, at det nye byggeri korresponderer med det eksisterende, men skulle der vise sig at være flertal for en ansættelse, når punktet kommer på byrådets dagsorden 23. august 2017, er der ingen garanti for, at byen udvikler sig anderledes frem over. Skal det ske, skal politikerne samtidig være meget modige, siger hun:

- Vi kan ansætte alle dem, vi vil, men uden et modigt byråd er der ingenting, der ændrer sig. Vi skal jo turde stå fast på lokalplanerne og de rammer, vi vælger. Vi skal håndhæve de kvalitetsbegreber, vi beslutter os for, samtidig med at vi sikrer, at det økonomisk hænger sammen. Tag for eksempel Cortex Park, hvor vi har besluttet, at 30 procent af byggeriet er boliger, mens 70 procent skal være erhverv, og det sidste har vist sig at lade vente på sig. Her skal vi vide, om vi skal have is i maven eller ændre i vores præmis. Vi kan ikke stå med højtflyvende planer, som ikke kan realiseres.

 

Sjælen skal med

At der har manglet en stadsarkitekt i mange år, bliver tydeligt for Jane Jegind, når hun kommer kørende ind til byen fra vest og krydser banelegemet, der adskiller Bolbro fra Vesterbro. Her afslører en rodet planlægning af alle de nyere bygninger efter hendes mening det manglende overblik.

At hun selv i sin rådmandsperiode i By- og Kulturforvaltningen ikke har haft fokus på netop det manglende overblik afviser hun. Også selv om forvaltningen under hendes ledelse har ansat en landskabsarkitektuddannet person som byplanschef og placeret en forhenværende kulturchef i rollen som chef for byudvikling.

- I de to jobs handler det i højere grad om planlægning og ledelse. I øvrigt tror jeg, det er meget vigtigt at finde de rigtige personer, som kender byen og kan mærke dens sjæl, siger Jane Jegind. 

Placeringen af en ny ledende embedsmand med titel af stadsarkitekt er et kardinalpunkt for Venstre, men det er fordelingen af de byplanmæssige opgaver også .

- Siger det politiske flertal i første omgang noget andet, kan vi jo ændre det senere - for eksempel efter kommunalvalget. Det vigtigste i første omgang er at få ansat en stadsarkitekt, siger Jane Jegind.

Øjebæ: Jegind bakker op om at ansætte stadsarkitekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce