Odins Odense hylder skjalden med en festival

Noget af den musik, man kan høre til Skjaldefestivalen, leveres af Pøbel. Gruppen spiller musik, som den menigmand har kunnet høre på markedspladser og ved festlige lejligheder rundt omkring i middelalderens Europa. Musikken spilles på forskellige tidstypiske instrumenter. PR-foto

Odins Odense hylder skjalden med en festival

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jernalderen og tiden lige efter var ikke så trist, som nogen tror. Skjalden var datidens underholder, der leverede bidende fornærmelser, drabelige fortællinger, musik og nyheder. Nu hyldes hans kunnen i en Skjalde Festival, som Odins Odense håber bliver en tilbagevendende begivenhed i Jernalderlandsbyen.

Jernalderen og middelalderen var ikke nødvendigvis så trist, som mange i dag forestiller sig den.

For at gøre opmærksom på noget af det, der livede tilværelsen op dengang, har Jernalderlandsbyen Odins Odense lavet en såkaldt Skjalde Festival i weekenden fra den 18. til 19. august, fortæller den daglige leder af jernalderlandsbyen, Anette Bøge Huulvej:

- Vi har desværre ikke mulighed for at vise alle de flotte udskæringer, folk kunne lave dengang, for det er svært at finde håndværkere, der er lige så dygtige. Det betyder også, at når man besøger husene herude, kan det godt virke lidt trist - ikke mindst når man samtidig hører, at folk ikke blev så gamle. Men jernalderen var ikke så skidt endda. Folk havde også overskud til at spille musik og fortælle historier og underholde hinanden, så det er også for at vise en anden del af vores fortid.

Skjaldefestival
Skjaldefestivalen finder sted i Jernalderlandsbyen Odins Odense lørdag den 18. august fra klokken 12 til 22 (billetter 80 kr. for voksne/40 for børn) og søndag den 19. august fra 10 til 14 (billetter 60 kr. for voksne/30 for børn).På Skjaldefestivalen kan man blandt andet høre og se Pøbel, der spiller musik som menigmand har kunnet høre på markedspladser og ved festlige lejligheder rundt omkring i middelalderens Europa; Susanne Clod Pedersen, uddannet koncertpianist, der siden er blevet forfatter og blandt andet har skrevet vikingeserien Arnulf-sagaen, der foreløbig indeholder fire bind; Brages Døtre, der kombinerer a cappella-sang og ildshow; fortælleren Maria Junghans; folkemusiklavet Fynboerne; musik og gøgl med Skramle & Blæsekonen.

Festivalen har fået støtte fra kommunens kultur- og musikpulje. Hele programmet kan ses på www.odinsodense.dk
Et andet musikalsk indslag ved Skjaldefestivalen er denne trio, Brages Døtre, der elsker at synge og lege med ballader, sange og ilddans, inspireret fra vikingetid og middelalder. PR-foto
Et andet musikalsk indslag ved Skjaldefestivalen er denne trio, Brages Døtre, der elsker at synge og lege med ballader, sange og ilddans, inspireret fra vikingetid og middelalder. PR-foto

Dødelige fornærmelser

Men hvad er en skjald egentlig for en størrelse?

Når to ordkvikke rappere i dag prøver at svine hinanden til på en sofistikeret og bidende måde, har vi gang i et såkaldt "rap battle". Men hvad de færreste nok ved, eksisterede der noget lignende tilbage i vikingetiden. "Nid" kaldte man det krænkende drilleri af en modstander fremført på vers - ærekrænkelser, der i værste fald kunne få dødelig udgang. Det var ikke for sjov, at en af mestrene i at levere bidende nid-vers havde navnet "Ormetunge", bedst oversat til "den hvis ord bider som slangehug".

Digterevnen blev på dette tidspunkt regnet som en gave fra Odin, og derfor var datidens bedste digtere, skjaldene, også ansete borgere. Skjalden vigtigste opgave var dog at sikre et godt eftermæle for den, han tjente - typisk en konge, fyrste eller en fri storbonde. Skjaldens vers hyldede fyrsten og gav ham et godt ry ved at fortælle om hans modige bedrifter på slagmarken, altså en slags tidlig spindoktor kan man sige. Versene gjorde i hvert fald, at mange af historierne blev husket efter personens død.

Og selv om det kan være sjovt at høre om de drabelige slag, har skjaldedigtningen også vers, der taler direkte til os i dag, skriver dr.phil. Jonna Louis-Jensen i Den Store Danske. Hun fremhæver strofer, hvor skjalden giver udtryk for sine personlige stemninger og følelser i aktuelle situationer, det kan være krig og kærlighed, eller i forbindelse med andre menneskers fejl og mangler.

Ingen tromme i Norden

Skjalden spillede også musik og i Norden typisk med forskellige strengeinstrumenter - flere af dem forløbere for instrumenter som harpe og guitar - og blæseinstrumenter.

Har man for eksempel drømt om at komme til at høre en næsefløjte, bliver der mulighed for det i jernalderbyen, som under festivalen får besøg af flere konservatorieuddannede musikere med speciale i de gamle instrumenter.

- Af en eller anden grund har man ikke fundet spor efter, at folk har spillet trommer her i Norden. Mange mener, at de lyde og rytmer, andre har lavet med trommen, her i Norden er blevet erstattet af lyde lavet med stemmen, forklarer Anette Bøge Huulvej.

- Jeg synes, at vi mangler en oldtidsfestival i Danmark med fokus på musikken og fortællinger fra dengang. Vi har derfor prøvet at skabe en anderledes festival for hele familien, hvor børn ikke behøver gå med høreværn for at kunne deltage, men kan nyde både musik, sang, gøgl og fortællinger fra oldtiden og op til middelalderen. Vi har ingen børneparkering, men min erfaring er, at alle børn kan lide at høre en god historie.

Odins Odense håber på, festivalen kan blive en tilbagevendende begivenhed i den tredje uge i august.

Odins Odense hylder skjalden med en festival

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce