Odenses budget på plads: Forliget er historisk bredt - skattestigning er usikker

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) måtte have fat i telefonen, da Alternativet pludselig ikke fandt vej til underskrivelsen. Men den var god nok. Kort efter dukkede partiet op og satte deres underskrift på deres første budgetaftale i Odense. Foto: Erik Thomsen

Odenses budget på plads: Forliget er historisk bredt - skattestigning er usikker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Der var brug for god plads til underskrifterne, da samtlige otte partier i Odenses byråd efter otte timers forhandlinger torsdag enedes om næste års budget.
  • Det giver mere sikre og mindre konfliktfyldte rammer, mener borgmesteren.

De seneste to år har underskrifterne udelukkende været røde.

Men torsdag fandt byrådspartier fra begge blokke igen sammen om et bredt budgetforlig og med det fordelingen af de cirka 12 milliarder kommunale kroner næste år.

- Det er, så vidt jeg ved, det budget i Odenses historie med flest partinavne på, konstaterede borgmester Peter Rahbæk Juel (S) efter otte timers forhandlinger bag lukkede rådhusdøre.

- Når vi har et budget med et stærkt indhold, så er det også vigtigt, vi har en bred koalition bag. Det betyder, at vi har nogle mere sikre og nok også lidt mindre konfliktfyldte rammer at implementere det i.

Allerede ved onsdagens førstebehandling af budgettet i byrådssalen enedes flere af partierne om, at det var svært at finde noget at være uenige om. Alligevel trak forhandlingerne ud, før alle var klar til at sætte en underskrift.

- Det er blevet et meget skarpt budget i forhold til velfærd, og så er der et historisk sats på at løfte langtidsledige i job. Det kan både hjælpe virksomhederne med arbejdskraft og give ledige den plads på arbejdsmarkedet, som alle fortjener, sagde Rahbæk Juel om budget 2019's kendetegn.

Her vil politikerne blandt andet bruge penge
Over de næste fire år er politikerne enige om at investere kroner i følgende:Udfasning af pavilloner på skoler og i børnehuse: 48 millioner

Omdannelse af Vollsmose: 96,5 millioner

Mere grønt og større biodiversitet: 20 millioner

Pilotprojekt med mad på plejecentre: 6 millioner

Hjælp til langtidsledige og aktivitetsparate: 10 millioner årligt

Cykelstier og sikre skoleveje: 10 millioner

Flere ældre fremover: 7 millioner årligt

Flere sundhedsplejersker før og omkring fødslen: 3,9 millioner årligt

Ekstra indsats for ordblinde: 3 millioner årligt

Udvidelse af gratis psykologhjælp til unge: 3 millioner årligt

Dansen om dækningsafgiften

Forud for forhandlingerne havde borgmesteren foreslået at droppe en ellers aftalt nedtrapning af den såkaldte dækningsafgift. En afgift, kommunerne selv bestemmer, om de vil opkræve på erhvervsejendomme, og som et bredt politisk flertal i et forlig i 2013 besluttede at aftrappe i Odense for at hjælpe virksomhederne.

Nu ville Rahbæk Juel i stedet bruge de 12,1 millioner kroner, den nedtrapning næste år koster, til at opkvalificere de ledige og sikre den rigtige arbejdskraft til erhvervslivet.

Men Venstre og Konservative har anklaget borgmesteren for at bryde forliget, og det lykkedes da også de borgerlige at få det forslag pillet ud.

- Peter Rahbæk Juel, betyder det, at du gik for vidt?

- Jeg mente godt, vi kunne tage den relevante diskussion.

- Men jeg havde ikke noget særskilt ønske om ikke at sænke dækningsafgiften. Jeg kunne bare se, at det var vigtigere lige nu at hjælpe ledige i job, så virksomhedernes vækst ikke går i stå. Men det skilte vandene, og nu har vi fundet en alternativ finansiering til at give det boost alligevel. Så jeg er tilfreds.

Skatten stadig i spil

Det er rød bloks skattestigning - den de kalder velfærdsprocenten - der de seneste år har splittet budgetforhandlingerne og byrådet i to.

Foreløbig er kommuneskatten steget med 0,8 procentpoint fra 24,5 til 25,3, men der er røde ambitioner om at nå op på et helt procentpoint og altså 25,5 procent.

Regeringen har imidlertid ikke som tidligere afsat en pulje til kommunale skattestigninger, og Odense er derfor afhængig af - hvis kommunen skal undgå en økonomisk straf - at andre kommuner beslutter sig for at sætte skatten ned.

Derfor er skattestigningens sidste rest ikke en direkte del af budgetforliget. Og derfor har historisk mange partier placeret deres underskrift på det.

Men Peter Rahbæk Juel håber stadig at nå skattemålet i et tillæg til forliget.

- Nu afventer vi, om der i andre kommuner er skattelettelser nok til, at der vil være en pulje, som er stor nok til, at vi kan hæve kommuneskatten, så vi kan komme det sidste stykke med velfærdsprocenten, understregede han torsdag.

De hidtidige meldinger giver dog ikke borgmesteren grund til stor optimisme, for en del kommuner har samme ønsker om skattestigning som Odense, men:

- Det, der tæller, er byrådenes førstebehandlinger. Man skal aldrig opgive håbet, og vi kan først sige noget endeligt i begyndelsen af oktober, påpegede Peter Rahbæk Juel.

- Og jeg kan da glæde mig over, at uanset, hvad der sker med velfærdsprocenten, så skal vi med dette budget ikke i gang med at sende store sparekataloger ud til forvaltningerne. På den måde har vi for tredje år i træk skabt arbejdsro for medarbejderne på kernevelfærden.

Den endelige, formelle godkendelse af Odenses budget sker 10. oktober til byrådets andenbehandling.

Odenses budget på plads: Forliget er historisk bredt - skattestigning er usikker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce