Ingen omfattende besparelser, ingen store investeringer. Sådan ser billedet af næste års kommunale budget foreløbigt ud.

Der bliver ikke voldsomme mængder millioner at dele ud af. Men der bliver heller ikke brug for nogen skarp sparekniv.

De foreløbige tal for næste års kommunale budget - den såkaldte rammeudmelding - er klar og skal onsdag vedtages i Økonomiudvalget.

- Ser vi på de tal, vi kender i dag, skal vi ikke lægge budget med nye besparelser, men der bliver heller ikke plads til store investeringer. Det bliver break-even, fortæller borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

Men. For sådan et er der. Flere ubekendte kan rykke ved regnestykkerne og balancerne. Det gælder blandt andet regeringens udligningsreform, der ventes at blive præsenteret i løbet af foråret.

Det er en reform, der blandt andet rokker ved den måde, der fordeles penge mellem kommunerne, og som eksempelvis ventes at belønne de kommuner, der er dygtige til at få borgere i job.

- Den reform vil betyde meget for alle kommuners økonomi, men vi må afvente og se, hvad konsekvensen bliver for Odense, siger Peter Rahbæk Juel.

Og helt uden nye besparelser bliver budgettet formentlig ikke. Regeringens såkaldte moderniserings- og effektiviseringsprogram gav i dette års budget et sparekrav på 17,6 millioner kroner i Odense, og næste år vil det være i samme størrelsesorden.

Endelig er der spørgsmålet om det røde flertals ønske om skattestigning. Det bliver sommer - og formentlig sensommer - før der er svar på, om Indenrigsministeriet giver lov til at hæve kommuneskatten 0,2 procentpoint og nå ambitionen om en samlet skattestigning på et procentpoint.

  • Ahlmann-Jensen_Camilla_(2015)_013

    Af:

    Journalist på Odense-redaktionen, hvor jeg de fleste dage skriver om børne- og ungepolitik. Jeg blev uddannet journalist fra Syddansk Universitet i 2006 og har skrevet ord i aviser som Politiken og Nyhedsavisen, inden jeg i 2007 tog fat på Fyens Stiftstidende. Jeg bor i Odense sammen med min kæreste og vores to døtre.

Mere om emnet

Se alle
1
Træt af politiske ludospil: Venstre vil sidde med ved budgetbordet

Træt af politiske ludospil: Venstre vil sidde med ved budgetbordet

1
Træt af politiske ludospil: Venstre vil sidde med ved budgetbordet

Træt af politiske ludospil: Venstre vil sidde med ved budgetbordet