Odenses ældre skal ikke betale robotstøvsugere: Manuelle støvsugninger tredobles

Odenses ældre skal ikke selv betale for robotstøvsugere. Samtidig besluttede et enstemmigt Ældre- og Handicapudvalg tirsdag, at antallet af manuelle støvsugninger tredobles. Foto: Casper Christoffersen/Scanpix

Odenses ældre skal ikke betale robotstøvsugere: Manuelle støvsugninger tredobles

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ældre- og Handicapudvalget besluttede tirsdag at tredoble antallet af manuelle støvsugninger hos Odenses ældre borgere. Samtidig slipper de ældre for selv at betale for deres robotstøvsugere, og det glæder rådmanden.

Selv om Ankestyrelsen har vurderet, at kommunerne godt kan forlange, at ældre selv køber deres robotstøvsugere, har Ældre- og Handicapudvalget i Odense Kommune tirsdag på et udvalgsmøde besluttet, at det ikke skal være tilfældet for Odenses ældre. Samtidig vedtog udvalget enstemmigt, at de ældre skal have tre gange så mange manuelle støvsugninger om året, end det er tilfældet i dag.

I dag får de ældre to manuelle støvsugninger om året som supplement til de robotstøvsugere, som kommunen stiller til rådighed for dem. Dem kan de køre med, så meget de ønsker. Men nu får de altså seks manuelle støvsugninger i stedet for to.

Og det glæder udvalgets rådmand Søren Windell (K), der mener, at kommunens ældre længe har været spændt for hårdt for.

- Der er mange ældre, der føler, at de bliver kørt lidt over af udviklingen i Odense. Det er ikke dem, der måske har oplevet den allerstørste serviceydelse i forhold til at have været på arbejdsmarkedet og bidraget til samfundet i mange år. Derfor glæder det mig meget, at vi med et lille virkemiddel sørger for, at de får noget, de kan mærke ude i hjemmene, siger han.

Tredobling af manuelle støvsugninger
Odenses ældre skal ikke selv betale for robotstøvsugere.Det besluttede et enstemmigt Ældre- og Handicapudvalg tirsdag.

Samtidig vedtog udvalget, at antallet af manuelle støvsugninger skal tredobles.

Det betyder, at de ældre nu får seks manuelle støvsugninger om året som supplement til robotstøvsugerne.

Det havde sparet kommunen cirka en million kroner, hvis udvalget havde besluttet at lade de ældre betale for robotstøvsugerne selv.

I stedet poster kommunen nu omkring 800.000 kroner ekstra i hjemmehjælp.

Rådmanden for Ældre- og Handicapudvalget, Søren Windell (K), regner med, at ordningen træder i kraft efter sommerferien.

Slipper for stor udgift

Hvis Ældre- og Handicapudvalget i stedet havde besluttet, at de ældre fremover selv skal betale for robotstøvsugere, havde det betydet en udgift for den ældre på mellem 2.000 og 6.000 kroner. Det, mener Ankestyrelsen, er helt i orden, da støvsugerne - ifølge styrelsen - efterhånden er så udbredte, at det godt kan forventes, at borgerne har den slags maskiner derhjemme eller anskaffer sig dem.

Men det var Ældre- og Handicapudvalget tirsdag enige om at være uenige i:

- Robotstøvsugning er den måde, hvorpå borgerne får leveret støvsugning i Odense Kommune. Hvis man har en almindelig støvsuger derhjemme, er den ikke god nok, så vi betragter robotstøvsugeren som et nødvendigt arbejdsredskab for vores ansatte, siger Søren Windell.

Tror du, der kommer et tidspunkt, hvor I beslutter, at robotstøvsugeren er noget, man skal have i hjemmene?

- Ja, det kunne jeg godt forestille mig. Men den tid er ikke lige nu, og jeg kan ikke se det i nærmeste fremtid. Men lige så almindeligt som en opvaskemaskine er i dag, lige så almindeligt bliver en selvkørende støvsuger på et tidspunkt.

Hvorfor er den tid ikke nu?

- Jeg synes ikke, de er så almindelige endnu. Jeg har personligt ikke en derhjemme. Jeg tror også, de skal udvikles mere.

Koster 800.000 kroner

Ifølge Ældre- og Handicapforvaltningens beregninger kunne det spare Odense Kommune for cirka en million kroner, hvis udvalget havde besluttet, at de ældre selv skulle betale for robotstøvsugerne.

I stedet kommer kommunen nu til at poste flere penge i hjemmehjælp:

- Hidtil har man givet to manuelle støvsugninger om året. Det, syntes vi ærlig talt, var for lidt. Vi vil gerne gøre noget mere for vores pensionister. Det kommer til at løbe op i 800.000 kroner, og dem kunne vi godt finde i vores budgetværn, forklarer Søren Windell.

Nu går forvaltningen i gang med at få beslutningen ført ud i livet, og så regner Søren Windell med, at de nye regler træder i kraft engang efter sommerferien.

Odenses ældre skal ikke betale robotstøvsugere: Manuelle støvsugninger tredobles

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce