Tobaksrøgen skal ud af Odense, mener politikerne i Sundhedsudvalget. I 2030 skal kun to procent af byens borgere ryge, og selv om tallet i dag er 17 procent, er visionen ikke urealistisk, vurderer projektchef hos Kræftens Bekæmpelse.

Ingen børn, ingen unge og kun en lillebitte bid af de voksne.

Politikerne i det nyetablerede Sundhedsudvalg har ambitioner om at skære markant i antallet af odenseanere, der dagligt tænder en cigaret. Mens 17 procent af Odenses beboere i dag ryger, skal tallet i 2030 ned på to procent, lyder visionen, som Økonomiudvalgets rådmænd og borgmester onsdag skal tage stilling til.

Rygning i tal

17 procent af odenseanere over 16 år ryger og jo lavere uddannelsesniveau, des flere rygere.Antallet af rygere i Odense ligger på niveau med landsgennemsnittet.

Hvert fjerde dødsfald kan relateres til rygning - i Odense svarer det til 421 dødsfald om året.

Hver uge er der ni unge i Odense, der begynder at ryge.

I flere år har antallet af rygere i Danmark ikke ændret sig, men for første gang i fem år er tallet nu faldet: Fra 17 til 16 procent daglige rygere.

Historisk set har der været flest rygende mænd - nu er kvinderne i overtal. 

Seks ud af ti rygere ønsker at stoppe - og tre ud af fire har forsøgt.

 

Kilde: Odense Kommune og Sundhedsstyrelsen

- Det er en ambitiøs vision, men også realistisk, lyder vurderingen fra Niels Them Kjær, der hos Kræftens Bekæmpelse arbejder som projektchef for tobaksforebyggelse.

-Flertallet af dem, der ryger, vil gerne være fri. Men skal Odense nå i mål, så skal de gøre noget nyt. De skal ud og finde nye partnere og ud og aktivere andre til at hjælpe sig. Det kan for eksempel være idrætsorganisationer og detailhandlen, foreslår han.

Vent med forbud

Foreløbig er der ikke lagt konkrete planer for, hvordan det skal lykkes at få så mange odenseanere til at droppe røgen. Men ud over både forebyggelse og behandling taler Sundhedsudvalgets medlemmer netop om at finde samarbejdspartnere blandt virksomheder, uddannelsesinstitutioner, foreninger, patientforeninger med flere.

- Og der er også hjælp at hente med at nå målet fra centralt hold, påpeger Niels Them Kjær: Ifølge en kræftplan fra Christiansborg skal ingen børn ryge i 2030.

Niels Them Kjær er til gengæld knap så begejstret for forbud i den kommunale kamp for røgfrihed.  

 - Det er sjældent, man flytter noget med forbud, konstaterer han.

- Holdningen til rygning er nødt til at ændre sig først. Man skal starte med at holdningsbearbejde, og så kan forbuddet komme bagefter. For der er jo heller ikke noget politi til at håndhæve det. Det er nødt til at foregå i nogle steps, hvor man sætter en dagsorden og får befolkningen med.

International trend

Ifølge Niels Them Kjær er Odense langt fra alene om at formulere ambitiøse, røgfri visioner og sætte procenter på. 

- En håndfuld danske kommuner arbejder efter mål, og det er en international trend på den måde at sætte langsigtede, forpligtende mål for, hvor man vil hen med tobaksforebyggelse, forklarer han.

De gør det i Sverige, Irland, Finland, Skotland, New Zealand.

Og når Niels Them Kjær tror på effekten, hænger det også sammen med de internationale statistikker.

Sammenlignet med de andre nordiske lande er der eksempelvis flest rygere i Danmark.

- Og ser vi på Norge, så er der næsten ingen børn og unge, der begynder at ryge. De har fået sat en prop i, og kun fire procent mellem 15 og 25 år er rygere. Halvdelen af skolerne i Norge har forebyggende programmer - og så koster cigaretter det dobbelte i Norge, konstaterer han.

Onsdag skal Økonomiudvalget diskutere den odenseanske vision, og senere skal det samlede byråd godkende den.

Til august ventes Sundhedsudvalget at blive præsenteret for et katalog med mere konkrete og detaljerede forslag til, hvordan målet kan nås.

Der afsættes knap seks millioner kroner årligt til det røgfri formål.

  • Ahlmann-Jensen_Camilla_(2015)_013

    Af:

    Journalist på Odense-redaktionen, hvor jeg de fleste dage skriver om børne- og ungepolitik. Jeg blev uddannet journalist fra Syddansk Universitet i 2006 og har skrevet ord i aviser som Politiken og Nyhedsavisen, inden jeg i 2007 tog fat på Fyens Stiftstidende. Jeg bor i Odense sammen med min kæreste og vores to døtre.

Mere om emnet

Se alle
5
Røgfri by: - Vi kommer ikke til at have et rygepoliti

Røgfri by: - Vi kommer ikke til at have et rygepoliti

Odense vil være røgfri: I København er der færre cigaretskod i sandkasserne

Odense vil være røgfri: I København er der færre cigaretskod i sandkasserne