Odenseaner vinder fornem canadisk musikpris

Anders Mogensen vandt lørdag en Juno Award, som uddeles til den største canadiske prisfest. Arkivfoto: Morten Rode

Odenseaner vinder fornem canadisk musikpris

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den odenseanske trommeslager Anders Mogensen vandt lørdag en Juno Award for årets jazzudgivelse. Juno Awards er den canadiske pendant til Grammy Awards, og prisfesten havde topnavne som Diana Krall, Justin Bieber og Arcade Fire på scenen.

De fleste vil tro, der er tale om en amerikansk ungdomsfilm fra 2007, hvis man taler om Juno. Men Juno er også navnet på den største canadiske musikpris, som formodentlig for første gang nogensinde har en dansk vinder.

Den jyskfødte nu odenseanske trommeslager Anders Mogensen vandt sammen med de to canadiske musikere David Braid og Mike Murley samt finske Johnny Åman prisen for årets jazzalbum.

Kvartetten og albummet hedder "The North". Titlen indikerer i al sin enkelhed, at de fire medlemmer kommer fra norden på begge sider af Atlanterhavet.

- The North forklarer ret enkelt, hvor bandmedlemmerne stammer fra. Det fænger lidt bedre, end hvis vi hed "The Danish Finnish Canadian Quartet", siger Anders Mogensen og ler.

Han fortæller, at én af suiterne på albummet handler om de voldsomme bølger ud for kysten ved Nova Scotia.

- Det kunne lige så godt være en sang om Vesterhavet, så vi har nogle fælles referencer på trods af, at vi kommer fra hver vores side af Atlanterhavet, siger Anders Mogensen.

Den fynske trommeslager og underviser på Det Fynske Musikkonservatorium mødte David Braid i midten af 1990'erne, hvor den canadiske musiker var gæsteunderviser på konservatoriet.

- David har været på besøg flere gange, og i 2010 snakkede vi om, at vi skulle lave noget sammen. Det tog vi tilløb til i nogle år, inden vi sammen med Mike Murley og Johnny Åman fik indspillet sangene til "The North" under en turné i 2015, siger Anders Mogensen.

Anders Mogensen vandt lørdag en Juno Award, som uddeles til den største canadiske prisfest. Arkivfoto: Morten Rode
Anders Mogensen vandt lørdag en Juno Award, som uddeles til den største canadiske prisfest. Arkivfoto: Morten Rode

I selskab med jazz-legende

En markant forskel på danske musikprisfester og den canadiske er, at jazz, blues og folk er med til hovedfesten og ikke "gemmes væk".

- Til Danish Music Awards har man i dag en stor og en lille fest, hvor eksempelvis jazzmusik er placeret. I Canada fejres alle genrer sammen, hvilket indikerer, at jazzen tages mere seriøst. Det kan hænge sammen med, at man er tæt på USA, hvor jazz har enorm opmærksomhed, siger Anders Mogensen.

Han har modtaget flere priser i sin karriere. Blandt andet som Årets Fynske Jazzmusiker. Han ved det ikke med 100 procents sikkerhed, men han har aldrig hørt om en dansk jazzmusiker, som vinder en Juno Award.

- Jeg tvivler på, at nogen dansk musiker i det hele taget har vundet en Juno Award. Hvis man ser på, hvilke jazzmusikere som tidligere har vundet, finder man blandt andet legenden Oscar Peterson. Det understreger tyngden, siger Anders Mogensen.

Spiller altid som Anders

Den 48-årige jazz-trommeslager er overbevist om, at prisen åbner døre i hele Nordamerika.

- Canada er et enormt land med 30 millioner indbyggere, så der er uden tvivl mange steder at optræde. Men jeg håber også, at prisen betyder, at kvartetten får sparket dørene ind til de største spillesteder og festivaler i USA. De har lidt en tendens til at vælge det sikre og ofte amerikanske bands. Med sådan en pris her er der større sandsynlighed for, at de booker os, siger Anders Mogensen.

Personligt kan en Juno Award resultere i flere forespørgsler om at spille sammen med andre prominente jazznavne.

- Jeg optræder i forvejen i mange forskellige konstellationer, men jeg er da ikke i tvivl om, at så markant en pris som denne manifesterer ens navn, så andre gerne vil spille sammen med mig, siger Anders Mogensen.

Han har svært ved at analysere sit eget spil på "The North".

- Jeg har gjort det, jeg altid gør. Jeg spiller som Anders Mogensen. Jeg er bare glad for, at nogen sætter pris på det. Og at Dave og Mike har komponeret nogle sange, hvor jeg passer godt ind. Jeg får lov at spille op til mit bedste, siger Anders Mogensen.

Han deltog ikke i prisfesten i Vancouver, da det var for langt at flyve, hvis det kun blev til en nominering.

- Faktisk var det kun Davids kone, som var til stede. Det kan da godt ærgre mig lidt nu, at jeg blev hjemme. Men der er altså langt fra Odense til Vancouver, siger Anders Mogensen.

Odenseaner vinder fornem canadisk musikpris

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce