Efter Fyens Stiftstidende skrev om blind kvinde, der fik frataget stort set al sin hjælp, gik Folketingets Ombudsmand ind i sagen. Nu ændres beslutningen.

Odense Kommune havde ikke ret til at fratage 43-årige Katja Cornelius næsten al sin hjælp.

Det står nu klart, efter Folketingets Ombudsmand gik ind i sagen på baggrund af artikler i Fyens Stiftstidende.

Katja Cornelius er blind og lider af svær leddegigt, og fik fra den ene dag til anden skåret sine otte timers daglig støtte - en såkaldt BPA-støtte - ned til bare en time. En afgørelse, der betød, at hun reelt var fanget i sin bolig og isoleret fra omverdenen.

Dansk Blindesamfund klagede over afgørelsen i Katja Cornelius' sag, og næstformand John Heilbrunn kaldte sagen "noget svineri" og "umenneskelig og usaglig".

Ankestyrelsen gav i første omgang Odense Kommune ret, men har nu ændret holdning, efter ombudsmanden gik ind i sagen.

Store konsekvenser

Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, siger om afgørelsen:

- Det kan have meget store konsekvenser for en borger med et alvorligt handicap at blive frataget en ydelse. Også af den grund er det vigtigt, at myndighederne får oplyst sagen tilstrækkeligt, inden de træffer en afgørelse, og at de giver en fyldestgørende og forståelig forklaring på ændringen.

Beslutningen viste sig at være truffet på et forkert grundlag, så nu skal Odense Kommune give Katja Cornelius ordningen tilbage og overveje, hvor mange timer hun er berettiget til.

Omstødt

I første omgang havde Ankestyrelsen - som tidligere skrevet - givet Odense Kommune ret i, at kvinden ikke havde ret til en BPA-ordning.

Det fik den gang John Heilbrunn fra Dansk Blindesamfund til at konstatere:

- Ankestyrelsen kan ikke omdanne skønnet, de henter ikke nye akter i sagen og tager kommunens ord for gode varer. Det bør være sådan, i alle sager, at når der er grund til at kritisere begrundelsen, bør det give anledning til at undersøge sagen nærmere, før man fjerner personens livsgrundlag.

Og det har ombudsmanden altså sørget for nu er sket.

Ældre- og handicapchef Jan Lindegaard fra Odense Kommune sagde dengang, at han ikke ønskede at sagsbehandle gennem avisen, men tilføjede:

- Med den viden, vi har, og den lovgivning, der er på området, har vi ikke haft grundlag for fortsat at bevilge den særlige BPA-ordning. En afgørelse, som Ankestyrelsen har givet os medhold i.

Sådan er det altså ikke mere.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på Odense Redaktionen. Skriver om lidt af hvert, blandt andet socialt udsatte, psykisk sårbare og interessante menneskeskæbner. Kan specielt godt lide fortællende journalistik. Har skrevet to bøger, om Klaus Riskær (2005) og Remee (2010).

Mere om emnet

Se alle
17
Blind kvinde i kørestol: Før otte - nu én times hjælp om dagen

Blind kvinde i kørestol: Før otte - nu én times hjælp om dagen