Odense underkendt: Blind kvinde får sin hjælp tilbage

Katja Cornelius er blind, har stomi og er dybt afhængig af hjælp fra det offentlige. I starten af 00'erne var hun bevilliget 71 timer om ugen, i 2012 gik det ned på 61 timer og fra 1. maj tog kommunen hele hendes hjælpeordning, så hun måtte nøjes med 40 minutters hjemmepleje om dagen. Her ses hun sammen med hjælperen Finn Venther. Folketingets Ombudsmand gik ind i sagen, og nu er afgørelsen blevet omgjort. Arkivfoto.

Odense underkendt: Blind kvinde får sin hjælp tilbage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter Fyens Stiftstidende skrev om blind kvinde, der fik frataget stort set al sin hjælp, gik Folketingets Ombudsmand ind i sagen. Nu ændres beslutningen.

Odense Kommune havde ikke ret til at fratage 43-årige Katja Cornelius næsten al sin hjælp.

Det står nu klart, efter Folketingets Ombudsmand gik ind i sagen på baggrund af artikler i Fyens Stiftstidende.

Katja Cornelius er blind og lider af svær leddegigt, og fik fra den ene dag til anden skåret sine otte timers daglig støtte - en såkaldt BPA-støtte - ned til bare en time. En afgørelse, der betød, at hun reelt var fanget i sin bolig og isoleret fra omverdenen.

Dansk Blindesamfund klagede over afgørelsen i Katja Cornelius' sag, og næstformand John Heilbrunn kaldte sagen "noget svineri" og "umenneskelig og usaglig".

Ankestyrelsen gav i første omgang Odense Kommune ret, men har nu ændret holdning, efter ombudsmanden gik ind i sagen.

Store konsekvenser

Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, siger om afgørelsen:

- Det kan have meget store konsekvenser for en borger med et alvorligt handicap at blive frataget en ydelse. Også af den grund er det vigtigt, at myndighederne får oplyst sagen tilstrækkeligt, inden de træffer en afgørelse, og at de giver en fyldestgørende og forståelig forklaring på ændringen.

Beslutningen viste sig at være truffet på et forkert grundlag, så nu skal Odense Kommune give Katja Cornelius ordningen tilbage og overveje, hvor mange timer hun er berettiget til.

Omstødt

I første omgang havde Ankestyrelsen - som tidligere skrevet - givet Odense Kommune ret i, at kvinden ikke havde ret til en BPA-ordning.

Det fik den gang John Heilbrunn fra Dansk Blindesamfund til at konstatere:

- Ankestyrelsen kan ikke omdanne skønnet, de henter ikke nye akter i sagen og tager kommunens ord for gode varer. Det bør være sådan, i alle sager, at når der er grund til at kritisere begrundelsen, bør det give anledning til at undersøge sagen nærmere, før man fjerner personens livsgrundlag.

Og det har ombudsmanden altså sørget for nu er sket.

Ældre- og handicapchef Jan Lindegaard fra Odense Kommune sagde dengang, at han ikke ønskede at sagsbehandle gennem avisen, men tilføjede:

- Med den viden, vi har, og den lovgivning, der er på området, har vi ikke haft grundlag for fortsat at bevilge den særlige BPA-ordning. En afgørelse, som Ankestyrelsen har givet os medhold i.

Sådan er det altså ikke mere.

Odense underkendt: Blind kvinde får sin hjælp tilbage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce