Odense snydt: Svindler udgav sig for at være borgmesteren og fik 300.000 kroner overført

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) finder det stærkt ubehageligt, at hackere udgav sig for at være ham i en mail, hvor de fik en kontorchef i Odense Kommune til at overføre cirka 300.000 kroner til en engelsk bank. Arkivfoto: Jens Wognsen

Odense snydt: Svindler udgav sig for at være borgmesteren og fik 300.000 kroner overført

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ved at underskrive mail som Peter Rahbæk Juel, lykkedes det en svindler at svindle sig til 300.000 fra Odense Kommune.

"Kan vi lave en betaling på EUR 39.450 i dag? Peter Rahbæk Juel".

Med denne mailordlyd lykkedes det den 24. februar 2017 en svindler at snyde sig til næsten 300.000 kroner fra Odense Kommune. Det fortæller Ekstra Bladet onsdag.

Avisen har fået aktindsigt i mailkorrespondancen hos kommunen. Mailen blev sendt til en kontorchef, der i første omgang bad om dokumentation for at kunne overføre de mange penge til en engelsk bank. Det fik svindleren til at skrive endnu en mail, hvor vedkommende lagde ekstra pres på kontorchefen.

- Der bliver spurgt, om han (borgmesteren, red.) ikke kan bruge sit Mastercard, og om han har dokumentation. Han svarer, at der vil blive sendt dokumentation senere, og at det haster, forklarer Sarah Gaarde, chef for Økonomi og effekt i Odense Kommune og daglig leder for den pågældende kontorchef til Ekstra Bladet.

Presset giver gevinst. For umiddelbart efter sender kontorchefen pengene via en bankoverførsel.

- Ti minutter efter tænker medarbejderen: "Det virker ikke helt rigtigt, det her" og bliver klar over, at det er en fejl, og så skynder vi os at forsøge at trække pengene tilbage, siger Sarah Gaarde til avisen.

Men uden held.

Pengene var væk, og selv om det efterfølgende er lykkedes Odense Kommune at få cirka 55.000 kroner tilbage fra den engelske bank, kan resten af beløbet være tabt.

I forvaltningen kalder man det en menneskelig fejl og en anledning til endnu en gang at se på kommunens it-sikkerhed. Avisen har også været i kontakt med den rigtige borgmester Peter Rahbæk Juel (S), der kalder svindelnummeret for "stærkt ubehageligt".

Sagen er meldt til Fyns Politi, men her er man ikke kommet nærmere gerningsmanden eller gerningsmændene, der formentlig skal findes i udlandet.

Svindelnummeret er kendt som CEO-fraud - direktørsvindel, hvor en hacker giver sig ud for at være en direktør eller chef på en arbejdsplads og på den måde får ansatte til at overføre penge.

Odense snydt: Svindler udgav sig for at være borgmesteren og fik 300.000 kroner overført

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce