A.P. Møllerske Støttefond har givet 40 mio. kroner til projekt Hele Danmarks Familieklub. Konceptet skal først testes i Odense fra 1. marts. Meningen er, at familier med forskellige udgangspunkter kan berige hinanden og skabe nye stærke fællesskaber lokalt. Men der er brug for flere frivillige.

De er for familier af alle slags - både de enlige forældre, sammenbragte familier, tilflyttere, de unge familier og familier med mor, far og børn.

Meningen er, at man beriger hinanden, får et nyt netværk og måske også hjælper hinanden.

- Vi har en tro på, at der ikke skal så meget til, før vi kan blive bedre sammen, som projektmedarbejder Karina Amtkjær Schrøder forklarer.

Idéen hedder "Hele Danmarks Familieklub" og er sat i søen af KFUM's Sociale Arbejde og FDF og KFUM-spejderne. En familieklub skal efter planen bestå af otte til ni familier i forskellige livssituationer og med forskellige baggrunde.

Gratis aftensmad

Hvis man deltager, er man sikret gratis aftensmad to gange om måneden, og et team af frivillige vil stå for forskellige aktiviteter, primært målrettet børn i alderen 2-12 år, men yngre eller ældre børn kan også være med.

Familieklubber

Hele Danmarks Familieklub er et femårigt projekt, som den A.P. Møllerske Støttefond støtter med 40 mio. kroner. Det er et partnerskab mellem KFUM's Sociale Arbejde, FDF og KFUM-Spejderne. Meningen er at lave 175 familieklubber for i alt 1500 familier, spredt ud over Danmark. Projektet begynder i Odense, Fredericia, Esbjerg, Holstebro og Varde 1. marts for at prøve konceptet af, inden det omsættes til resten af landet.De fire første familieklubber i Odense begynder i Skt. Klemens, Risingkvarteret, Korsløkkeparken og Stærmosegård. Der mangler stadig en god håndfuld frivillige til projektet. De skal igennem et træningsforløb, inden de bliver ansvarlige for, hvordan familieklubberne skal køre.

Man kan læse mere på www.heledanmarksfamilieklub.dk, hvor frivillige og familier også kan melde sig, hvis man ønsker at være med. (uss)

- Vi har kunnet se, hvordan flere familier har brug for at have nogle andre og et fællesskab at trække på, når det hele bøvler lidt. Det er både en mangelvare og en værdi. Især for mennesker, der lever i en lidt udsat situation, kan det være sværere at række ud, men ved at lave nogle platforme håber vi, at det bliver lettere at finde ind i nogle fællesskaber. Vi håber også, at det her kan give en anden måde at være sammen på som familie - noget, man kan tage med hjem, siger Karina Amtkjær Schrøder.

Fire klubber i Odense

De første familieklubber begynder i Odense fra 1. marts, og går alt, som det skal, kommer der familieklubber fire steder i Odense - i Skt. Klemens, Risingkvarteret, Korsløkkeparken og Stærmosegård.

Karina Amtkjær Schrøder arbejder på højtryk for at få alt til at spille til den tid, og hun mangler lige nu omkring otte nye frivillige for at kunne stille med fire stærke team:

- Alle kan være frivillige, hvis de har et blik for andre mennesker eller kan finde ud af at få pengene til at strække, så man kan lave noget god og nærende mad. Vi kigger ikke på uddannelsesbaggrund, alder eller køn, men man skal være god til at få mennesker til at føle sig velkomne og kunne sætte gang i nogle lege, som hun forklarer.

Man skal ikke klare alle opgaver selv, for der er mellem fire og fem frivillige til hver familieklub.

Meningen er, at der over de næste år skal etableres 175 familieklubber i hele Danmark med omkring 1500 familier. Til det formål har folkene bag fået 40 mio. kroner af den A.P. Møllerske Støttefond. Projektet skal køre i fem år.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på Odense Redaktionen. Skriver om lidt af hvert, blandt andet socialt udsatte, psykisk sårbare og interessante menneskeskæbner. Kan specielt godt lide fortællende journalistik. Har skrevet to bøger, om Klaus Riskær (2005) og Remee (2010).

Mere om emnet

Se alle
Familieklubber: Regler for, hvordan man skaber nærvær, kan noget

Familieklubber: Regler for, hvordan man skaber nærvær, kan noget