Odense risikerer straf: Stor sten på vejen mod sidste bid af rød skattestigning

Med en skattestigning vil rød blok skaffe flere velfærdshænder til blandt andet at hjælpe de små i regntøjet i byens dagtilbud. En ny økonomiaftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening har imidlertid lagt endnu et benspænd ind, og det ærgrer borgmester Peter Rahbæk Juel (S). Arkivfoto: Yilmaz Polat

Odense risikerer straf: Stor sten på vejen mod sidste bid af rød skattestigning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgmester Rahbæk Juel (S) kalder det endnu et benspænd og et udtryk for centraliseringsidioti, at regeringen i år ikke har afsat nogen ramme til kommunale skattestigninger. Det kan gøre det svært for rød blok at nå i mål med den sidste del af skattestigningen.

Det bliver ikke let og ligetil for rød blok at hæve skatten med den sidste bid af deres såkaldte velfærdsprocent - altså det ene procentpoint, Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale over nogle år har ambitioner om at lade skatten stige med for at få flere kroner til velfærd.

De seneste to år har de nået 0,8 procentpoint og cirka 240 millioner ekstra kroner til børn og ældre, men den nye økonomiaftale mellem Kommunernes Landsforening og regeringen har nu placeret en stor sten på vejen mod de sidste 0,2 procentpoint og de sidste knap 50 millioner.

Økonomiaftalen rummer nemlig ikke som tidligere en pulje millioner, som kommunerne kan søge om til en skattestigning. I stedet er en kommune som Odense med skattestigningsvisioner afhængig af - for ikke som straf første år at skulle aflevere 75 procent af udbyttet af skattestigningen til staten - at andre kommuner sætter skatten tilsvarende ned. Men det kan ingen vide sig sikker på, før alle landets byråd har vedtaget næste års budgetter.

Alligevel holder borgmester Peter Rahbæk Juel (S) fast i ambitionen om i år at nå det sidste stykke mod det hele procentpoint.

- Økonomiaftalen betyder ikke noget for vores politik om at få den hele velfærdsprocent. Vi har en helt klar aftale om at få flere penge velfærd, understreger han.

- Men der er da lagt et ekstra benspænd ind, og det må vi se, hvordan vi kan forcere.

Odenses skattestigninger
Efter årelange millionbesparelser på både børn og på ældre skrottede Socialdemokratiets daværende borgmester Anker Boye i 2016 sin modstand mod skattestigninger og argumenterede for en stigning på et helt procentpoint.Det samlede han et smalt rødt flertal for, og ved budgetforliget i 2016 skruede Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale skatteprocenten op fra 24,5 til 25 procent og lagde ad den vej knap 128 ekstra millioner ind i budgettet.

I 2017 fik Odense lov til at hæve skatten med 96,8 millioner kroner - det svarer til 0,3 procentpoint. Og efter blandt andet afrunding og hensyn til det såkaldte skrå skatteloft var der 84 millioner at købe velfærd for.

Ved budgetforhandlingerne i år ønsker rød blok at hente de sidste 0,2 procentpoint, men den ambition er blevet sværere at indfri, efter årets økonomiaftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening er faldet på plads uden en pulje penge til skattestigninger.
De var glade, de røde politikere, da de sidste år på grund af skattestigningen kunne uddele millioner til dagplejen, daginstitutioner, folkeskoler og udkørende grupper i hjemmeplejen. Det vil de gerne gentage i år med endnu en stigning, men det har regeringen gjort svært. Arkivfoto: Erik Thomsen
De var glade, de røde politikere, da de sidste år på grund af skattestigningen kunne uddele millioner til dagplejen, daginstitutioner, folkeskoler og udkørende grupper i hjemmeplejen. Det vil de gerne gentage i år med endnu en stigning, men det har regeringen gjort svært. Arkivfoto: Erik Thomsen

Velfærden trænger

Hvorfor ikke tage konsekvensen og udskyde skattestigningen til der måske igen kommer en pulje millioner at søge?

- Det er et rigidt og centralistisk system, hvor Christiansborg lægger utallige benspænd ind, så vi ikke selv i kommunerne kan bestemme vores udskrivningsprocent. Med økonomiaftalen er der kommet endnu et element i centraliseringsidiotien, og vi kan ikke rigtig vide, hvordan det falder ud, siger Peter Rahbæk Juel.

Hvorfor løbe risikoen for at miste ret store dele af skattestigningens provenu, som staten så skal have?

- Er man ikke villig til at løbe en risiko, kommer man aldrig videre. Vi skal passe på med at dø af angst. Og vi har brug for at styrke ældreplejen, dagtilbuddene, folkeskolerne, indsatsen til udsatte børn og til ledige. Fællesskabets institutioner skal også have del i, at det private erhvervsliv blomstrer, mener borgmesteren.

- Der er også en risiko ved ikke at handle, og så må vi leve med, at de på Slotsholmen vil styre udskrivningsprocenten.

Så meget skal du betale
Det røde flertals ambition om en samlet skattestigning på et procentpoint - fra 24,5 til 25,5 procent - vil i gennemsnit koste hver Odense-borger over 20 år cirka 1900 kroner om året.Ifølge beregninger fra Borgmesterforvaltningen er der imidlertid stor forskel på, hvordan de forskellige indtægtsgrupper rammes: Dagpengemodtageren med en bruttoindkomst på 220.000 kroner om året skal betale 2,7 procent mere i skat, mens virksomhedsejeren eller lønmodtageren med en høj indkomst på 1,5 millioner kroner årligt slipper med 1 procents stigning. Årsagen til den forskel er, at der fra Christiansborg er sat loft over, hvor stor en skatteprocent man samlet kan komme til at betale - det såkaldte skrå skatteloft. Borgere med de højeste indkomster vil dog målt i kroner og øre betale mest.

Smalle forlig

Ifølge Odenses økonomichef Sarah Gaarde vil Kommunernes Landsforening i løbet af sommeren spørge landets kommuner til deres skatteplaner.

- Så vil vi holde øje med, om nogen kommuner regner med at sætte skatten ned. Men vi kan ikke være 100 procent sikre, før budgetterne er 2. behandlet i byrådene, forklarer hun.

Det er regeringens ønske, at kommunerne sænker skatten, og derfor risikerer Odense en økonomisk straf, hvis skatten stiger, uden at andre lader den falde:

Første år skal Odense i så fald aflevere 75 procent af de ekstra millioner, de efterfølgende to år er det 50 procent og fjerde år 25 procent.

Sidste år var der fire kommuner, der sænkede skatten på indkomst, mens fire kommuner - deriblandt altså Odense - fik del i en pulje på i alt 200 millioner kroner til skattestigninger.

Pengene er brugt i byens dagtilbud, folkeskoler og ældrepleje, og hvis rød blok lykkes med den fulde skattestigning fra 24,5 til 25,5 procent, vil Odense fortsat have den laveste skatteprocent på Fyn.

Odense Kommunes budget på omkring 12 milliarder kroner ventes at falde på plads i løbet af september og nå til endelig vedtagelse i byrådet 10. oktober.

De seneste to år har skattestigningen betydet, at de ellers historisk set brede budgetforlig er afløst af aftaler med kun røde underskrifter.

Odense risikerer straf: Stor sten på vejen mod sidste bid af rød skattestigning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce