Logen Sct. Knuds i Serapions Ordenen fejrede 85 års jubilæum med åbent hus og donationer.

Det var ikke til at gætte på forhånd: På et podie i en sal sad mænd klædt i højtideligt puds og holdt taler. Og så på et tidspunkt kom der musik ud af højttalerne, og det var forbløffende nok et Lars Lilholt-nummer, "For at tænde lys".

Lokalerne ligger først på den lille Karen Brahes Vej deles af Logen Sct. Knuds i Serapions Ordenen og selskabslokalerne Birk & Conrad. Det er 85 år siden, at Serapions Ordenen åbnede loge i Odense - som den tredje by i Danmark. Den findes nu i 20 af de største danske byer.

Serapions Ordenen

Serapions Ordenen holder til på Karen Brahes Vej og skal ikke forveksles med frimurerne, der har loge lige rundt om hjørnet i Albanigade.Ordene åbnede i 1888 på Frederiksberg som en loge uden udenlandsk tilknytning. I 1932 kom den til Odense.

For tiden er der 24 medlemmer i Odense - og to mere på vej. De betaler 625 kr. i kvartalet for at være med.

Navnet Serapion er hentet fra en munk og senere biskop i det nuværende Ægypten i 300-tallet.

Ordenen er kun for mænd, og de skal være over 25 år gamle. Nye medlemmer bliver først optaget efter diverse samtaler, også med deres ægtefæller.

Lars Lilholts sang handler om, at vi mennesker er sat her på jorden for at tænde lys for hinanden. For at glæde hinanden og dele med hinanden. Og det er, fik vi udenforstående denne lørdag formiddag at vide i logen, i høj grad meningen med Serapions Ordenen. Den rent danske loge er bygget på etiske, humanitære og filantropiske søjler.

Hver tirsdag aften - bortset fra i sommermånederne - mødes godt en snes mænd, der skal være ældre end 25 år. Der foregår visse hemmelige ritualer, og der et hieraki, hvor man stiger i graderne og bliver indviet i stadigt flere hemmeligheder. Hvad der sker i logen, bliver i logen, og sådan er det.

Donationer

I anledning for 85-året for logens etablering i Odense, var der åbent hus for ikke-medlemmer, kvinder og andet godtfolk. Og logen benyttede også lejligheden til at leve op til den filantropiske etik ved at donere to gange 10.000 kr. til gode formål. Somme tider er det sådan, at logen giver til værdigt trængende enkeltpersoner, men så sker det i al hemmelighed.

Men de to gange 10.000 kr blev altså givet i fuld offentlighed. Den ene portion til Det Mindste Cirkus alias skuespilleren Arne Bjørk og hustruen Vibeke. Der blandt andet underholder demente på plejehjem, ligesom Arne Bjørk som klovnen Jody er del af den kommunale sommerunderholdning, festivaler med mere.

Den anden portion havde også med demens at gøre: Den tilfaldt Rytterkasernens Plejecenter, der er bolig for 52 demente borgere. Her har man, fortalte plejecentrets leder, Lone Høj, fundet ud af at musik og dans spreder glæde hos selv de mest svært demente, og at borgere, der har det med at sidde og sygne hen, kommer op fra kørestolene og tager en sving-om, når musikken spiller. Og at der helt generelt er en mere fredelig og afslappet stemning resten af dagen, når der har været musikalsk underholdning.

De 10.000 kr. er i øvrigt allerede øremærket til, at plejecentret skal have en koncert med Dræsinebanden.

Stil med smil

En af logebrødrene hedder Jan Radoor, og han har været med i tre år. For ham er tirsdagene sammen med de andre brødre friaftener, hvor der både er plads til alvor og måske til rafling eller kortspil bagefter.

- Jeg plejer at kalde det stil med smil, siger Jan Radoor.

- Det er friaftener, hvor man kan lade være med at tænke på sit job, og hvor der både foregår ting, som er højtidelige og stilfulde, og hvor der er plads til mandehørm. Og så taler vi ikke om politik og religion, tilføjer Radoor, der faktisk er politisk aktiv i Venstre.

  • Eriksen_Jesper_Mads_(2015)_005

    Af:

    Årgang 1963. Ansat på Fyens Stiftstidende siden 1989. Arbejder primært på Odense-redaktionen, men også med kultur og sport. All-round-reportage-journalist og klummeskriver.