Chokoladekok uddannet på Næsbyhoved Skov serverer lækkerier for kronprinsparret og Madonna
ODENSE: Gourmetkokken Fritz Knipschildt, 32, har gjort lynkarriere som chokolatier i New York, hvor berømthederne står i kø for at tilfredsstille deres søde tand.

For 10 år siden blev han uddannet kok på Næsbyhoved Skov. Så tog han til Frankrig, og bare et år senere kunne selv det franske køkken ikke udfordre fynboen længere, og så levede han drømmen om at rejse til USA ud - uden at vide, hvad han skulle tage sig til.

Fritz knipschildt

Født i Odense for 32 år siden. Voksede op i Langelinie-kvarteret og gik på Hunderupskolen - på Hannerupgårdsvej.

Han tog eksamen på Giersings Realskole, blev kokkeelev på Næsbyhoved Skov og kom på kokkeskole.

Hans far var arkitekt og designer og allerede som knægt gav han sin mor et nap med i køkkenet.

Efter en periode i Frankrig, rejste han på lykke og fromme til New York, hvor han har skabt en anerkendt forretning, med 40 ansatte, der bl.a. satser på hjemmelavede chokolade-desserter. I dag er han efterspurgt chocolatier, navnet på en "chokolade-kok" i USA.

Hans virksomhed har flere større delikatesseforretninger på østkysten som kunder, og så har han modtaget flere awards på store chokolademesser.

- Jeg fik job som privat kok hos en rigmandsfamilie i New York, og så startede eventyret, fortæller Fritz Knipschildt, der blev ansat på den franske restaurant La Chateau - og efter 18 måneder fik han greencard, en arbejdstilladelse - og så var vejen åben.

Han fik den skøre idé at satse på hjemmelavet chokolade som kulinarisk specialitet - og det blev hans held.

- Jeg har været interesseret i chokolade til menu og dessert siden mit første job hos Humberto Petersen på Spisehuset i Odense, hvor kokkene kreerede chokoladerne, siger Fritz Knipschildt.

De første par år i New York havde han én kok ansat, og de arbejdede til gengæld 13 timer i døgnet i et industrikøkken for at nå det hele.

I dag beskæftiges cirka 40 medarbejdere i virksomheden, der også omfatter chokoladecaféen "Chocoplogie".

Tilmed produceres håndlavet chokolade til de fleste betydningsfulde delikatesseforretninger på østkysten.

Kongelig chokolade

I september 2007 fik han det blå stempel i storbyens danske inderkreds.

Da kronprinsparret deltog i en champagnereception i det eksklusive, japanske stormagasin Takashimaya på Fifth Avenue, var den fynske chokoladekoks firma blandt de 27 virksomheder, som fik et unikt udstillingsvindue på det amerikanske marked.

Og da popdiva Madonnas stab ringede og bestilte chokolade-canapéer til hendes haveparty for vennerne, vidste Fritz Knipschildt fra Langelinie, at han havde fat i noget rigtigt.

Amerikanerne kan lide dem, der tør satse på det anderledes. Og newyorkerne elsker håndlavet chokolade morgen, middag og aften.

Fritz Knipschildt har gjort sig uafhængig af fagets gængse normer og helt i tråd med den amerikanske ånd, så forsøger han at være usædvanlig.

For eksempel drysser han uden at blinke, hvid chokolade på salaten - det er amerikanerne helt vilde med.

- I gamle dage kom vi chokolade i sovsen, men så kom kuløren. Jeg bruger også chokolade til sovs og det er perfekt, siger Fritz Knipschildt.

Hjemme i New York er det trendy med blåskimmel og bitter chokolademousse.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle

Menu á la chokolade