Odense i top med kunstinvesteringer

Forlængelsen af Munkebjergvej til motorvejen i okotber 2015 var et de store projekter. Også i forhold til den kunst, der nu er sat op ved vejen. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

Odense i top med kunstinvesteringer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Siden Odense Kommune i 2011 besluttede at en procent fra hvert nybyggeri skulle bruges på kunst, har kommunen- brugt mere end 10 mio. på kunst og løftet sig op på en femteplads på landsplan over kommuner, der bruger mest på kunst.

Odense er rykket op i superligaen blandt kunstinteresserede kommuner, efter at kommunen for nogle år siden besluttede at afsætte en procent af den kommunale anlægssum til kunstnerisk udsmykning. Det viser en ny rapport, som Statens Kunstfond har lavet.

Rapporten, der har udgangspunkt i sidste års regnskab, placerer Odense på en femteplads, når det kommer til kommunale investeringer i udendørs kunst - lige efter kommuner som Aarhus og Sønderborg, der begge frem mod 2017 kæmpede om at blive europæisk kulturhovedstad og af den grund investerede ekstra i kunsten.

For Odense krævede det en samlet investering på mellem 700.000 og 1,5 mio. kroner i kunst i 2017 at havne på rapportens femteplads. Penge, som dels kommer fra nye kommunale anlægsprojekter og dels fra Odense Bys Kunstfond, som i hvert budget tilføres 286.000 kroner til både investeringer og vedligeholdelse af eksisterende skulpturer. I alt har Odense Kommune siden ordningens indførelse brugt mere end 10 mio. kroner på udendørs kunst.

Odenses en procent-ordning indebærer, at en procent af bygge- og anlægssummen anvendes til kunst. Ordningen gælder for alle projekter over to millionero., hvilket også vil sige vejanlæg.

Kommunernes placering
Aarhus Kommune: Over 3 mio. kr.Egedal Kommune: 2-3 mio. kr.

Horsens Kommune: 1,5-2 mio. kr.

Sønderborg Kommune: 1,5-2 mio. kr.

Odense Kommune: 700.000-1,5 mio. kr.

Herlev Kommune: 700.000-1,5 mio. kr.

Rødovre Kommune: 700.000-1,5 mio. kr.

Kilde: Statens Kunstfond

Samarbejdet optimeres

Odenses høje placering overrasker kommunens kulturkonsulent Henrik Kragh, som er den, der kæder kunstnere og entreprenører sammen for at sikre, at ordningen gennemføres i det enkelte byggeri. Han forklarer, at Odenses succes med de nye kunstprojekter hænger sammen med en bred involvering omkring det konkrete projekt, og som gælder både politikere, forvaltninger, kunstnere og kunstfaglige rådgivere.

Men samtidig har den øgede fokusering på kunsten også afsløret, at netop samarbejdet mellem disse parter kunne optimeres, og det er der derfor lige nu et juridisk tovtrækkeri i gang omkring i forvaltningen.

Tanken er at de tre eksisterende kommunale kunstudvalg lægges sammen til ét, som har til formål at lette arbejdet med at få mere kunst til byen. Samarbejdet skal udnytte synergierne mellem de eksisterende udvalg, men det er ikke meningen at investere flere kommunale kroner i kunsten, fortæller formand for Odense Bys Kunstfond og S-byrådsmedlem Anders W. Berthelsen. Om mellem 700.000 kroner og 1,5 mio. er tilstrækkeligt at bruge på kunst om året, vil han endnu ikke forholde sig til.

- Det vil vi have et bedre billede af når den ny organisering træder i kraft. I forbindelse med byens og havnens omdannelse og etableringen af nye pladser kunne det godt være relevant at skrue lidt op for kunsten i nogle år, siger han.

Større interesse

Kulturkonsulent Henrik Kragh er overrasket over, at Odense har opnået placeringen i løbet af de syv år, en-procent-ordningen har eksisteret, men også i lyset af at forvaltningen i Odense ikke har været særlig god til at søge eksterne penge til kunst i det offentlige rum.

- Men de senere år har vi fået en tættere forbindelse til Statens Kunstfond netop for at blive bedre til at få tilført midler udefra. Statens Kunstfond ser gerne, at der er en 50-50 deling mellem kommune og sponsorer til kunst, akkurat som der er til teater og musik, så det skal vi blive endnu bedre til at gøre, siger Henrik Kragh.

At der i Odense er mere fokus på den udendørs kunst, som vi alle sammen har glæde af, er han ikke i tvivl om. Flere kunstnere end tidligere har sammen med institutioner og boligforeninger henvendt sig til By- og Kulturforvaltningen med idéer til udsmykninger - for eksempel gavlmalerier, fortæller han:

- Det er tydeligt at mærke, at der er en stigende interesse for at blive en del af byen, fordi den er i forandring. Men netop fordi den er det, venter vi lidt med at sætte den slags i gang. Det skal ske samlet, og når det sker, vil det foregå i tæt samspil med politikernes ønsker, siger Henrik Kragh.

Knap en femtedel af de danske kommuner vælger at bruge mellem 0,5 og to procent af byggesummen eller indtægterne fra salg af grunde til kunst. Det viser en undersøgelse, som brancheorganisationen BKF - Billedkunstnernes Forening - lavede i 2013. Siden 1971 har Kunstcirkulæret eksisteret, som kræver, at der i forbindelse med al statsligt byggeri skal afsættes 1,5 procent af byggesummen (uden moms) til kunst og udsmykning. Reglerne gælder ikke alene nybyggeri men også om- og tilbygninger. Der er ikke lovkrav om, at kommunerne skal tænke kunst ind på samme måde som staten.

Odense i top med kunstinvesteringer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce