Odense har landets yngste byråd

29-årige Cæcilie Crawley (S) og 22-årige Christoffer Lilleholt (V) er med til at trække gennemsnitsalderen ned i Odense Byråd, der er landets yngste. Også det afgående byråd var ungt sammenlignet med resten af landet. Foto: Vibeke Volder

Odense har landets yngste byråd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det nyvalgte Odense Byråd har den laveste gennemsnitsalder blandt landets 98 byråd, viser tal fra magasinet Danske Kommuner.

Det er landets yngste byråd, der nu er trådt til i Odense, og som de kommende fire år skal tage beslutninger om byens hverdag og fremtid.

Ifølge en oversigt fra magasinet Danske Kommuner har Odense Byråds 29 medlemmer en gennemsnitlig alder på 42,5 år, mens gennemsnitsalderen på landsplan for byrådsmedlemmerne, der blev valgt i november, når 50,8 år. Det ældste byråd sidder på Læsø med 56,9 år i gennemsnit.

Med sine 22 år er Venstres Christoffer Lilleholt den yngste i det odenseanske byråd, og han synes, det er sundt med et ungt hold i byrådssalen. Så ungt, at det nærmer sig den gennemsnitlige odenseaners alder på 39,4 år.

- Selvfølgelig er det også vigtigt med ældre medlemmer, for byrådet skal være alsidigt, men det er rigtig dejligt, at byrådet afspejler vores by. Og med 30.000 studerende er vi jo en ung studieby, siger han, der første gang blev valgt ind i byrådet som 18-årig gymnasieelev.

- Det var da en stor mundfuld, men jeg har gået meget op i at være forberedt og læse alle bilag igennem, for det er klart, at jeg ikke har samme viden som en leder med mange års erfaring fra det private erhvervsliv eller en pædagog, erkender Christoffer Lilleholt.

- Til gengæld kan jeg være med til at sætte turbo på de ting, der handler om unge. Hvis der sad 29 byrådsmedlemmer på 65 år, så var der for eksempel nok ikke kommet nogen Tinderbox-festival. Nogle gange kan lidt yngre kræfter også have mod til at være lidt innovative og turde prøve nye ting, mener han.

Bedst med balancen

Hos Socialdemokratiet er blandt andre 29-årige Cæcilie Crawley med til at trække gennemsnitsalderen ned. Ligesom Christoffer Lilleholt har hun haft plads i byrådssalen de seneste fire år og er valgt igen. Og det er ikke ligegyldigt med den alder, fremhæver hun.

- Alle byrådsmedlemmer trækker jo deres hverdag med ind i salen. I min dagligdag hører jeg ikke så meget om, hvad der sker på plejehjemmene, men når vi for eksempel taler vuggestuer og minimumsnormeringer, så kender jeg til det på egen hånd, forklarer Crawley.

Selv om hun ikke synes, det er svært at være ungt byrådsmedlem, så er der lidt udfordringer.

- Man låser sig jo geografisk på et tidspunkt i sit liv, hvor man skal være mobil og blandt andet flytte efter job. Der er også noget med arbejdsforholdene, for rigtig mange møder ligger i de timer fra 15-19, hvor man er sammen med sit lille barn. Og så tror jeg, man som ung bliver set lidt an - om du kan dit stof, når du ikke har nogen lang livserfaring. Men det forsvinder hurtigt igen, oplever Cæcilie Crawley:

- Men et byråd kan selvfølgelig også blive for ungt. Det bedste er, at balancen er der, og at det er sammensat så bredt som muligt.

Ældste medlem er nu 64-årige Anders W. Berthelsen fra Socialdemokratiet, mens også blandt andre Claus Houden (V) og Susanne Crawley Larsen (R) placerer sig et stykke over aldersgennemsnittet.

Venstres 43-årige rådmand Jane Jegind er den politiker med længst byrådsanciennitet, efter mangeårige byrådsmedlemmer som Anker Boye og Per Berga Rasmussen er trådt ud.

Med 63-årige Olav Rabølle Nielsens død i slutningen af december er gennemsnitsalderen i Odenses unge byråd blevet endnu yngre, idet 46-årige Claus Skjoldborg Larsen har afløst ham.

Odense har landets yngste byråd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce